В настоящата публикация сме обхванали в широк мащаб всичко свързано с ползите от маслините – обща характеристика, витамини, минерали, ползи организма, за бременните, за красота, в кухнята… Научете защо са толкова полезни маслините?
Маслините са костилкови плодове, които имат нещо общо със сливите, черешите и кайсиите. Само вкусът им не е сладък, а в непреработен вид не се консумират, защото са изключително горчиви. Благодарение на технологичната обработка се получават консервирани маслини, които могат да бъдат полезни за организма.
Защо e добре да рекламирате в онлайн списание www.happywoman.bg
ХРАНИ, КОИТО МОЖЕТЕ ДА КОНСУМИРАТЕ ПРЕДИ ЛЯГАНЕ
Рициново масло: 7 ПРИЧИНИ да започнете, да го прилагате
ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ: 15 причини да стане част от вашето ежедневие
Риган, най-силната билка срещу гъбички, паразити, хрема, грип, невроза…
За нормализиране на алкално-киселинния баланс, пийте тази много лесна домашна напитка
Всичко за ползите от маслините
В тази статия ще прочетете:
= Какво представляват маслините?
= Химичен състав.
= Полезни свойства на маслините.
= Ползи от маслините за сърдечно-съдовата система.
= Ползите за храносмилателната система.
= Какви са ползите от маслините за жените?
= Маслини по време на бременност и кърмене.
= Маслини срещу борбата с излишните килограми.
= Ползите на маслините в козметиката.
= Противопоказания и ограничения.
= Ястие с маслини.
= Много полезни въпроси и отговори за маслините.
Какво представляват маслините и техните ползи?
Зелените (неузрели) костилкови плодове съдържат по-малко мазнини и имат по-плътна текстура. Традиционните маслини (зрелите плодове на маслиновото дърво) се консервират рядко и ако това се случи, костилката не се отстранява.
Черните маслини са предимно зелени (неузрели) маслини, които се оцветяват по време на процеса на консервиране. Съществува твърдение, че неузрелите плодове на маслиновото дърво се подлагат на сериозни химически процеси, но производителите по всякакъв начин опровергават тези действия.
Маслините, които са узрели сами, не е задължително да имат наситен черен цвят, тъй като много зависи от сорта. Следователно зрелите плодове могат да бъдат червени, лилави, кафяви и всичките им нюанси.
От „гръцкият плод“ можете да приготвите истински деликатес – сушени маслини, които се произвеждат от фермери и не много големи предприятия. Получава се най-полезният продукт от преработката на маслини, който не е евтин, поради сложната технология. Няколко вида консервирани маслини са достъпни за масовия потребител: цели, с или без костилка; нарязани; пълнени (сьомга, лимон и друг вид плънка); наситнени.
Светложълтият и зелен цвят на консервираните маслини означава, че те са събрани точно преди да узреят.
Черният цвят показва, че плодовете са узрели или са претърпели процес на окисление.
Червените, белите и кафявите маслини са рядкост, а цветът им до голяма степен зависи не само от сорта, но и от сезона.
Химичен състав.
Маслините са богати на витамин А, групата на В, витамин С, витамин Д, витамин Е и витамин К.
Съдържат следните минерали: калций, калий, магнезий, натрий, фосфор, мед, желязо, селен, цинк.
Полезни свойства на маслините.
Компонентният състав на маслините може да се нарече наистина ценен, поради което дори консервираните „гръцки плодове“ се включват в диетата на хора, страдащи от заболявания на вътрешните органи.
Ползите от маслините за сърдечно-съдовата система.
Поради наличието на полиненаситени мастни киселини и голямо количество витамини, маслините:
Имат способността да понижават кръвното налягане.
Оказват благоприятен ефект върху кръвоносните съдове, като повишават тяхната еластичност.
Имат антисклеротичен ефект.
До известна степен предпазват от тромбоза.
Значително понижават риска от развитие на коронарна болест на сърцето.
Ползите от маслините за храносмилателната система.
Допринасят за възстановяването на чревната микрофлора.
Действат превантивно срещу развитието на хемороиди.
Подобряват чревната перисталтика.
Имат холеретичен ефект.
Извеждат токсините от червата.
Допринасят за възстановяването на чернодробните клетки.
Предпазват от жлъчнокаменната болест.
Стимулират производството на стомашен сок.
Умерената консумация на консервирани (и за предпочитане сушени) маслини е препоръчителна за редица заболявания, включително при:
подагра;
диабет;
множествена склероза;
Болест на Алцхаймер;
артрит, артроза, остеохондроза;
онкологични заболявания.
Какви са ползите от маслините за жените?
Поради факта, че съдържат много селен, витамин Е и С, тяхната консумация означава, че се забавя процеса на стареене. Калцият и фосфорът са минерали, „отговорни“ за състоянието на косата, зъбите и ноктите.
Ето защо, смело може да се каже, че „гръцките плодове” предпазват здравето и красотата на нежния пол. Но най-важното: наличието на голямо количество PUFA (полиненаситени мастни киселини) действа положително върху функциите на женските репродуктивни органи.
Учените са установили, че жените, които редовно консумират маслини, са по-малко склонни да страдат от гинекологични заболявания и имат по-голям шанс да заченат, да износят и да родят здраво бебе.
Маслини по време на бременност и кърмене.
Тялото на жената, което е в процес на бъдеща майка или вече е, се нуждае от много полезни вещества. Именно в маслините, които имат ценен химичен и биологичен състав има много от тях. Но проблемът е, че консервираните маслини не са много полезни, тъй като са преминали през множество технологични и химични обработки, поради което неизбежно съдържат консерванти и сол. Следователно трябва да се внимава с тяхната консумация в този етап от животът на жената.
Добро решение е умерената консумация на сушени маслини. Препоръчителната дневна доза е 5 бр. Според някои лекари е по-добре да се откажете напълно от употребата на такива деликатеси и можете да ги замените със зехтин, който има благоприятен ефект върху шийката на матката и плацентата.
Маслини срещу борбата с излишните килограми.
Хората на диета понякога жадуват за маслини. Това желание се обяснява, че в процеса на отслабване тялото губи натриеви соли, а в маслините има много от тях. Не трябва да ядете консервирани, мариновани и осолени, а за предпочитане са сушените маслини, които трябва да се ядат не повече от 5 броя на ден. Сушените маслини са с високо съдържание на калории, така че употребата им е ограничена.
Веднъж попаднали в храносмилателния тракт, те работят в няколко посоки едновременно:
Нормализиране работата на отделителната система;
Повишаване еластичността на кожата;
Насищане на тялото с полиненаситени мастни киселини, витамини, макро- и микроелементи;
Подобряване на настроението;
Обогатява състава на кръвта;
Премахват токсините;
Ползите от маслините в козметиката.
Маска от маслини с извара за суха кожа
-зехтин 10 мл.
-извара нискомаслена 5 гр.
-един жълтък.
Смесете съставките и нанесете сместа за 30 минути. След това изплакнете с топла вода.
Маска за лице против стареене на кожата
В леко затоплен зехтин навлажнете бинт и нанесете за 20 минути върху лицето преди лягане.
Маска за коса
Смесете 3 с.л. зехтин екстра върджин и 100 мл. кокосово мляко. Нанесете получената смес върху скалпа с масажиращи движения. Сложете специална найлонова шапка и оставете да действа 15-20 минути. Измийте с шампоан.
Процедура за укрепване на ноктите
Загрейте зехтин на водна баня до комфортна за кожата температура (40° C е достатъчно). Положете върховете на пръстите или ръцете в съда и дръжте около 15-20 минути. Процедурата може да се прави 2 до 3 пъти, седмично.
Противопоказания и ограничения.
Всички консерви са на основата солена марината. Окислените плодове съдържат вредни съединения, включително железен глюконат (Е 579). Това ясно показва, че консервираните маслини не трябва да се консумират редовно, тъй като това е алергизиращ продукт, пълен с консерванти. Не се препоръчват за употреба от:
-бременни жени и кърмачки;
-деца;
-лица, страдащи от панкреатит и холецистит в остра форма;
-лица с проблеми с бъбреците или жлъчния мехур (камъни);
-пациенти с гастрит с висока киселинност.
Тогова как да изберете точните консервирани маслини, за да бъдат полезни?
Предпочитание трябва да се даде на консервирани маслини във вакуумна опаковка или стъклен буркан. Етикетът задължително трябва да показва теглото „чисто“ и със саламура и колкото по-близо е първият показател до втория, толкова по-добре.
Най-популярният сорт в Гърция е Консерволия. Тези маслини имат тънка и еластична ципа и богата цветова гама, в зависимост от степента на зрялост.
Каламон е сорт, високо ценен от гастрономи от цял свят.
Халкидики е сорт маслини, които винаги се берат само зелени и най-често са с пълнеж.
Може би Frumboilia е единственият сорт маслини, които могат да се консумират пресни, тъй като в процеса на узряване те губят горчивината си.
Ястие с маслини.
Мароканско пиле с маслини
Необходими продукти:
пилешки гърди – 2 бр.;
1 голяма глава лук;
10 маслини (зелени) без костилки;
кориандър;
зехтин;
сухо бяло вино;
чесън;
куркума;
пипер;
сол;
пилешки бульон.
Начин на приготвяне:
Пилешките гърди се натриват със сол и черен пипер и се запържват в сгорещено олио.
Нарежете лука на шайби, запържете с куркума и нарязан чесън. След 10 минути налейте виното и бульона.
Добавете нарязаните наполовина маслини.
В получения сос се слагат запържените гърди и се задушават за 7-10 минути.
Завършете рецептата с кориандър.
Много полезни въпроси и отговори за маслините.
# Как успешно да премахнете горчивината от маслините?
Този дефект може да бъде отстранен само чрез накисване на костилковите плодове в саламура, което може да отнеме няколко седмици или дори месеци. Но производителите намаляват времето, защото въвеждат натриев хидроксид в разтвора за накисване. На етикетът показва добавката E 524.
# Какво е оптималното дневно количество маслини за консумация?
Маслините не са препоръчителни за консумация от деца. Възрастен здрав човек може да консумира 5 до 7 броя сушени маслини дневно, а консервирани, ако имате тази възможност по-рядко.
# Може ли да се консумират с костилките?
Възможно е, защото ядките в тях са много полезни, но се усвояват трудно, защото съществува от задавяне.
Знаете ли, че…?
Ядките от костилката на маслината са слабо известна панацея, която не е за подценяване. Хората, които страдат от диабет, е добре да приемат стрити маслинови костилки на прах, най-много 7 броя на ден.
Тази статия е с информативен характер. Не се самолекувайте! В случай, че имате оплаквания, консултирайте се с лекуващият ви лекар.
Бъдете здрави и живейте пълноценно!