7 ползи от повдигането на краката на стената
Здраве и красота

7 ползи от повдигането на краката на стената

Повдигането на краката на стената има множество ползи. Ако по някаква причина не можете да отидете на фитнес или просто не обичате интензивната физическа активност, тогава можете да подобрите здравето си по по-лесен начин. Има едно ефективно упражнение, което ще отнеме не повече от 15 минути от времето ви. Ако го практикувате редовно, скоро ще забележите положителни промени.

Упражнението е много лесно – легнете по гръб, вдигнете и подпрете краката си на стената и ги дръжте изправени 15 минути. Дупето и петите трябва да са плътно притиснати към стената, а за по-голямо удобство може да се постави малка възглавничка под кръста. С това упражнение хармонизирате основните функции на тялото. Упражнението е хубаво да се прави поне два часа след приемане на храна.

Искате да излезете с него? Поканете го

Тук може да намерите на най-добри цени, необходимите ви стоки за спорт и фитнес

 

4 златни правила за спортуване

6 упражнения за стягане на ръцете

5 упражнения, които можете да правите в леглото

7 ползи от повдигането на краката на стената

1. Нормализиране на венозния оток на кръв.

краката на стената
7 ползи от повдигането на краката на стената снимка: pinterest

Това е особено полезно за тези, които прекарват много време на краката си и страдат от разширени вени, защото в този случай в тъканите се натрупва много течност, а венозната система се претоварва. Ако повдигате краката на стената, отливът на венозна кръв ще се подобри.

Струва си да се има предвид, че ако няма изразени разширени вени или венозна мрежа на краката, това не означава, че няма проблеми с вените. Оценката на състоянието на вените е визуално трудна, тъй като състоянието на дълбоките вени не се вижда, а е от първостепенно значение. Можете да проведете експеримент у дома – претегляйте се всяка сутрин и всяка вечер, ако разликата в показателите е няколко килограма, тогава имате задържане на течности и този проблем може да бъде решен чрез движение, а не с изтощителни диети или диуретици.

2.Успокоява нервната система

Тази поза е по същество упражнение за дълбока релаксация. Когато повдигате краката на стената, това помага да вдишвате повече въздух, а бавното и ритмично дишане спомага за пълна релаксация.

В това състояние в тялото ви протичат по-добре възстановителните и оздравителни процеси, облекчава се напрежението в корема, шията и слепоочията.

Редовно изпълнявайки това упражнение преди лягане, ще почувствате, че ставате по-спокойни и по-лесно издържате на стресови ситуации.

3.Подобрява храносмилането

краката на стената
7 ползи от повдигането на краката на стената снимка: pinterest

Когато повдигате краката на стената, към вътрешните органи отива повече кръв, подобрява се перисталтиката и храната преминава по-лесно през храносмилателния тракт.

Всичко това допринася за редовното изхождане и намалява риска от запек.

В допълнение, хранителните вещества се усвояват по-добре в тази поза и апетитът се подобрява поради по-ефективното и по-бързо храносмилане.

4.Изчезва чувството за тежест в краката

Отоците и чувството за тежест в краката често се появяват след дълъг работен ден или многочасово ходене. И за някои това е обичайно явление.

В рисковата група са хората, изпитващи проблеми с кръвообращението, с патологии на сърцето и бъбреците, с наднормено тегло.

Повдигане краката на стената е отлично допълнение към основното лечение при наличните заболявания и ще е от полза за тези, които много ходят или стоят прави през деня. Основното предимство е подобряване на кръвообращението.

5.Подобрява се качеството на съня

краката на стената
7 ползи от повдигането на краката на стената

Една от разпространените причини за затруднения при заспиването е синдромът на неспокойните крака. Проявява се с неприятни усещания в краката, поява на чувство на парене, мравучкания, отоци, втрисане.

Редовното повдигане на краката на стената преди лягане помага за избавяне от тези симптоми, следователно и да спим по-добре.

6.Облекчаване на подутите крака

краката на стената
7 ползи от повдигането на краката на стената

Продължителното седене или стоене е честа причина за усещане за стегнатост, подуване на краката, поява на отоци. В края на деня има начин да облекчите тези неразположения. Просто повдигнете краката на стената за 10 минути. Веднага ще усетите разликата.

7.Облекчава напрежението в долната част на гърба и тазовите мускули

Ако седите продължите време или работата ви е на крак, изисква да местите тежести, вероятно изпитвате и напрежение в долната част на гърба. Може да освободите налягането от гръбначния стълб, отново ако повдигнете краката на стената. Може да го направите на пода и да легнете върху възглавница или докато си лежите в леглото. Веднага ще отпуснете напрежението и в тазовите мускули.

Tagged ,
на горе