3 причини защо плачът е полезен за тялото ви

3 причини защо плачът е полезен за тялото ви
Психология

3 причини защо плачът е полезен за тялото ви

Случвало ли ви се е да си поплачете и веднага след това да сте се почувствали по-добре? Ако от една страна прекаленият плач може да бъде признак на депресия, то плачейки само понякога от друга страна можем да освежим ума и тялото си. 

  1. Сълзите ни пазят от бактерии 

Знаете ли, че очите ни всъщност произвеждат три вида сълзи?  Първият вид са сълзи от базална секреция, които очите ни редовно произвеждат, за да се подхранват, да бъдат поддържани чисти и без бактерии.

Вторият вид са рефлекторни сълзи, които са реакция към определени неща като например дим, попаднали частици в тях или други дразнители (например, когато режем лук).

Третият тип са емоционалните сълзи, които се произвеждат в отговор на емоциите. Свикнали ли сте да ги подтискате? Недейте! Те са уникални с това, че съдържат протеини и хормони, които не се намират в базалната секреция или рефлекторните сълзи. Тези„ добавки “могат да имат релаксиращи или болкоуспокояващи свойства, които помагат да се регулира тялото и да се върне в предишното му състояние. 

Освен това плачът помага за хидратиране на очите, което може да подобри цялостната ни зрителна способност. Най-важното им свойство е това, че сълзите имат способността да убиват бактериите. Те почистват и помагат за премахване на потенциално вредни дразнители, на които очите ни са изложени ежедневно. Съставени са от 98 процента вода, но също съдържат сол, наситени мазнини и 1500 различни протеини, както и антибактериален химикал, наречен лизозим, който помага в борбата с инфекциите.

  1. Олеква ни на душата!

Плачът е естествен начин да покажете емоция. Можем да плачем от тъга, гняв или радост, а също и от други емоции. Изследванията показват, че плачът има катарзисен ефект, който може да ни донесе облекчение. Теориите също така предполагат, че възпрепятстването или потискането му може да насърчи развитието на проблеми с психичното здраве и дори да отключат заболявания от такова естество. 

Чува ли ли сте израза  „Големите момичета или момчета не плачат“? Истината е, че всички хора могат да извлекат полза от един здрав плач. Ние не сме пригодени да потискаме нещата. Тези емоции трябва да излязат, защото иначе се превръщат в един врящ чайник на печката, който може да изпусне парата със стремглава сила, смятат специалистите. 

Изследванията показват, че силни емоции като плач могат да бъдат резултат от прекомерна емоционална енергия. Плачът има силата да облекчи напрежението или негативните чувства, независимо дали източникът на стрес е отстранен или не.

  1. Да плачем се счита за полезно, ако е в умерени граници.

Въпреки че няма твърди данни за това колко често трябва да плачем, е установено, че жените плачат с емоционални сълзи средно от 30 до 64 пъти годишно, в сравнение със средно от 5 до 17 пъти годишно за мъжете. Така че, ако попаднете в този диапазон, ще изплачете умереното и здравословно количество. Колко обаче плачете в крайна сметка зависи от вашата личност или житейските обстоятелства. 

Затова, ако ви се плаче, поплачете си! А ако се почувствате като преродени след това и ви олекне, не се чудете защо. Защото природата е създала механизъм, чрез който да лекува и тялото, и душата. 

 

Tagged , ,
на горе