Изпитани техники, които да опитате, ако партньорът ви пречи да спите

Изпитани техники, които да опитате, ако партньорът ви пречи да спите
Любов и партньорство

Изпитани техники, които да опитате, ако партньорът ви пречи да спите

Да спите в едно легло с партньора си, когато заживеете заедно, е едно от най-естествените неща, които се случват. И докато някои двойки нямат търпение да легнат прегърнати вечер, за други това е малко по-сериозно изпитание, колкото и да обичат партньора си.

Сред най-често срещаните проблеми е хъркането, особено ако другият не може да спи дълбоко. Някои хора се въртят много в съня си и навлизат в половината на партньора си, избутвайки го до ъгъла на леглото. Други пък имат нужда от пространство, за да се чувстват комфортно и не обичат някой да им диша от въздуха, така да се каже.

Много от партньорите имат различен работен график и особено ако единият поне работи на смени, често се будят взаимно, прибирайки се или излизайки навън.

Такива неща могат да причинят сериозни смущения в качествената почивка и в крайна сметка могат да ви накарат да се ядосате на партньора си, че ви пречи да получите необходимия сън, макар да знаете, че той не е виновен.

Ако казаното дотук описва и вас, знайте, че не сте сами. Този вид сблъсък в стиловете на сън е изключително често срещан. Така че може да бъде лесно да се почувствате като напълно безпомощни в нуждата от свободно място през нощта или да имате проблеми със споделянето на легло, след което да се събудите с ярко червени от недоспиване очи на сутринта.

Докато някои хора наистина нямат проблем да отидат да спят в другата стая, при други е вкоренено, че това е част от интимността и добрите отношения зависят и от това двамата да са в едно и също легло заедно през нощта. Ето някои съвети какво да направите, ако не можете да спите добре в едно легло с партньора си.

Избягвайте да обвинявате другия човек.

Независимо дали тепърва ще повдигнете проблемите със съня пред партньора си или ще го направите отново, избягвайте да казвате „ти“, защото това може да се окаже критично или обвиняващо, дори ако това не е вашето намерение. Бъдете внимателни и говорете в множествено число. Помислете как да подходите към разговора, като заявите какви са вашите нужди, без да обвинявате другия човек. Вероятно по този начин той ще възприеме думите ви по-добре и няма да почувства нападнат. Причината, поради която той нарушава съня ви, много често може да е извън неговия контрол, Ако той вече се чувстват зле от това, не забравяйте да подходите към него с емпатия.

Бъдете състрадателни.

Трябва да има някакъв вид разбиране, каквато и да е причината единият човек да държи другия буден. Покажете, че сте загрижени. Важно е да признаете, че това не е нещо, което някой прави нарочно. Дръжте проблема в основата и не го превръщайте в лична битка.

Намерете причината за проблема и покажете подкрепата си в решаването му.

Както вече казахме, хъркането е сред най-големите изпитания за двойките. Понякога обаче то е свързано със здравословен проблем, затова може да трябва да потърсите помощ. Предлагайки на половинката си това, ще му покажете, че хъркането му не просто ви дразни, а то ви кара да изпитвате истинска загриженост за здравето му. Разбира се, проблемът може да не е от това естество, а да е свързан с вашето ежедневие и навиците на всеки.

Бъдете нестандартни с вашите решения.

Може би сте чували за „разводи в съня“ или идеята да спите отделно от романтичния си партньор. В най-екстремната си форма тя може да се простира и до спане в напълно отделни стаи. Това може абсолютно да помогне при проблемите със съня, но реалността е, че не всеки има възможност да спи в друга спалня (или иска). В такъв случай може да използвате някои помощни средства като тапи за уши, маски или други. Може също да се наложи да проявите креативност и да опитате някои други потенциални решения. Например, може би можете да подреждате времето за лягане, така че този, който хърка, да заспива втори. В зависимост от това, което ви държи будно, може да спите в една и съща стая, но имате свои собствени отделни легла. Може би просто притежаването на собствен комплект чаршафи и одеяло решава проблема, ако продължавате да се събуждате, докато вашият партньор неволно ви отвива всяка вечер.

Вашата подкрепа може да е по-важна, отколкото предполагате. Знаейки, че партньорът им е до тях и иска да работи заедно за решаване на проблема, може да му помогне за премахване на това притеснение и разрешаване на проблема.

Ако все пак се озовете в отделни стаи, отделете време за интимност преди лягане.

Дори и да сте опитали всичко, за което се сетите, има вариант все още просто да не можете да спите добре с партньора си. Ако по-голямата част от физическите ви отношения се случват в леглото – независимо дали става въпрос за гушкане или по-интимен контакт, тогава ще трябва да сте сигурни, че все още прекарвате това време заедно.

Ако решите да спите отделно, тогава трябва да отделите време за близост и още по-умишлено да отделите време за интимност. Може би това означава, че в определени дни спите в едно легло заедно или лежите в леглото и имате време заедно за физическа близост и разговори, като разделяте точно когато сте готови да заспите.

Може да бъде наистина трудно да се прекъсне връзката между съня и интимността, но  липсата на сън също може сериозно да обтегне една връзка. Ако се ангажирате да работите заедно, за да намерите решение, което отговаря на нуждите на двете страни, връзката ви ще бъде по-силна.

Също така, бъдете отворени за предоговаряне на решения. Ако опитате нещо и не работи, добре е да се върнете към плана и да опитате нещо друго. Както всичко останало в една връзка, с отворената комуникация, компромиси и честност се стига много далеч.

на горе