Признаци, че партньорът ви манипулира
Любов и партньорство

Признаци, че партньорът ви манипулира

Връзката между двама души е базирана на много деликатни отношения. Когато сте заедно от дълго време, сте свикнали да подкрепяте партньора си във всяко нещо, в повечето случаи да споделяте неговото мнение и да се опитвате да бъдете стабилна двойка, която няма никакви проблеми. Имали ли сте обаче чувството, че вашата половинка ви манипулира? Може ли той да ви убеждава в собственото ви мнение с цел да приемете неговата позиция и да ви внушава това, което той мисли? Ето най- явните признаци, че това наистина се случва:

Той ​​ви кара да се чувствате виновни за всичко. В основата на манипулацията е наслагване на чувство за вина у единия партньор. По този начин другият опитва подсъзнателно да го накара да прави това, което иска. Това се отразява на психичното ви здраве и ви изтощава. Ето дребен пример за вина като емоционална манипулация: „Храната беше много вкусна. Може ми ми се ядеше  нещо по-различно, но щом това ти е било по-лесно да сготвиш, това е всичко, което има значение.”

На пръв поглед той прави впечатление, че е любящо гадже, но предупрежденията за вина не са любов. Манипулаторите също се опитват да ви накарат да повярвате, че правят всичко, защото ви „обичат“, като по този начин вие често пренебрегвате хората, които ви обичат и истински държат на вас, само за да му докажете любовта си. Всичко това ви кара да се чувствате депресирани и изолирани.

Той ви натрапва своята несигурност. Манипулаторите често ще ви натрапват собствената си несигурност в опит да контролират реакцията ви към тях, като същевременно се преструват, че се опитват да поддържат здрави отношения. Примери за използване на несигурността като емоционална манипулация: „Бях измамен и преди и затова не искам да имаш мъже за приятели. Можеш да разбереш това, нали?“ или „Съжалявам за действията си, но много ме беше страх да не ме изоставиш“. По този начин те изместват вниманието от постъпката си и се опитват да оправдаят действията си. Манипулацията се управлява от вина, както вече споменахме.

Той ви кара да се съмнявате в себе си. Колкото по-несигурен в себе си е един човек, толкова е по лесно да бъде контролират. Манипулаторите знаят добре това и за да запазят техните желания и нужди на преден план във връзката ви, те леко изкривяват вашето мислене, докато не започнете да търсите съвети за всичко от тях. След като това се случи, манипулаторите с лекота могат да ви накарат да правите каквото те искат, защото сега им се доверявате повече, отколкото на себе си.

Той ви кара да носите отговорност за емоциите си. Това е друг съществен аспект от опитите на партньора ви да ви контролира. Въпреки че той се опитва да ви накара да се съмнявате в себе си, да се чувствате виновни и несигурни, в действителност накрая вие се оказвате виновни за неговите неуспехи. Манипулаторите са склонни да обвиняват другите за своите неуспехи и негативни емоции, макар да знаят, че това не е вярно. Колкото и да ви отнемат и колкото ви карат да вярвате, че сте напълно неспособни да контролирате собствения си живот, те очакват да носите отговорност за това как се чувстват.

Той ви кара да вярвате, че искате това, което той желаят. Всички започваме отношения с изисквания към другия, но и нарушаване на някои правила, което е естествено. За да е успешна и хармонична една връзка, трябва да се правят много компромиси. Това, което не е нормално обаче е, когато трябва напълно да оставите настрана това, което искате и от което имате нужда, само за да угодите партньора си. Ето и пример с една ситуация. Винаги сте искали да се ожените и да отглеждате деца. Все още искате това, повече от всякога. Но вашият партньор говори за това колко прекрасно е, че и двамата се съгласявате, че бракът е остарял и че децата толкова често се оказват в тежест. При това го прави толкова убедително и дори публично, че започвате да се чудите дали в действителност имате нужда от нещо повече или сте щастливи и в сегашната ситуация, в която се намирате.

Понякога манипулацията може да не е умишлена, а партньорът ви да го прави подсъзнателно, докато друг път действията му са изключително тенденциозни, което е опасно. Каквато  и да е истината във вашата връзка, не му позволявайте да ви контролира, а поговорете открито за това, за да прецените дали проблемът има решение или връзката ви няма бъдеще.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , ,
на горе