Основни съвети при оказване на първа помощ

Основни съвети при оказване на първа помощ
Добра форма

Основни съвети при оказване на първа помощ

Ръка на сърцето, а после? Помните ли все още как се правеше съживяващият сърдечен масаж?

Вярно, че преди години сте изкарали курс по оказване на първа медицинска помощ по време на шофьорските ви курсове, но знанието за бързите животоспасяващи мерки отдавна е погребано под огромна лавина от нова информация.

За преживяване на критичната ситуация обаче времето най-често е малко, а до пристигането на лекаря животът на пациентите, преживяли злополука, се оказва в ръцете на лаици.

Първи стъпки – За оказване на първа помощ е упълномощен и задължен всеки. Опитайте, въпреки собственото си вълнение, да запазите спокойствие. Стресът и страхът са лоши съветници, а сега се налага да мобилизирате силите си за пострадал с по-сериозни нужди от вашия психически дискомфорт. При пътен инцидент първо осигурете мястото на катастрофата с необходимата маркировка (с предупредителен триъгълник или подръчни средства), така че за другите участници в движението отдалече да бъде видима опасността. Установете колко от пострадалите при инцидента имат нужда от помощ и алармирайте колкото е възможно по-бързо необходимите служби.

Жертвата –  Дори пострадалите, които изглеждат външно ненаранени, се нуждаят от вашето внимание. Те могат да са в шок. Типични симптоми са бледата кожа, ускореният пулс и повърхностното дишане. Изведете ги от колата, дръжте ги на топло, по възможност ги сложете да легнат с крака, поставени на високо, и им говорете успокояващо. При пациентите в безсъзнание мускулите се отпускат. При това съществува опасност езикът им да запуши гърлото и да блокира дихателните пътища. Поради тази причина е необходимо да поставите пострадалия в стабилна странична лежаща позиция.

Поддържане на живота – Ако дишането на изпадналия в безсъзнание пациент спре, трябва да се опитате да го съживитe. След това притискайте силно поставените на кръст ръце върху това място и вкарвайте въздух в предмет. За стабилизиране на цялостната композиция на тялото хванете другата ръка за подлакътницата и мишницата и я изтеглете назад.

Заемете стабилна колянна опора от едната страна на пострадалия. Повдигнете леко хълбока му и подпъхнете прилежащата ръка под него. Кракът, който е от вашата страна, свийте в коляното така, че да е максимално сгънат.

Внимателно хванете главата за челото и брадичката и я издърпайте назад към тила. С пъхнатата под бузата ръка на пострадалия я стабилизирайте. Обдишването и масажът трябва да бъдат редувани: 2 обдишвания, 15 натиска в сърдечната област. При възможност ползвайте обдишващ апарат (би трябвало да се съдържа във всяка една стандартна аптечка за кола). И не се страхувайте от грешки – оказващите първа помощ няма да бъдат обвинени, а е по-добре да направите каквото е по силите ви, вместо да гледате, как изтича човешки живот пред очите ви.

Кръвоспиране – При разкъсни рани с обилно кръвотечение до пристигане на специализирания медицински екип трябва да се опитате да спрете кръвта, за да не се застраши животът на пострадалия от фатална кръвозагуба. При възможност ползвайте медицински ръкавици при манипулации с кръв (също би трябвало да се съдържат в стандартната пътна аптечка).

Курсът за оказване на първа помощ би ви дал сигурност в критична ситуация. Когато карате подобен курс в рамките на шофьорски курсове или някъде другаде, оползотворете добре тези 3 часа и се постарайте да запомните предлаганата информация – тя може да ви помогне да реагирате адекватно, ако животът на близък или случаен човек се окаже във ваши ръце.

Tagged ,
на горе