Как да се научим да контролираме себе си и съдбата си

да контролираме себе си и съдбата си
Интересно Психология

Как да се научим да контролираме себе си и съдбата си

Простите житейски уроци ще ви помогнат да постигнете просветление, да разберете смисъла на живота и да намерите вътрешна хармония. Следвайте тези истини, за да контролирате съдбата си и да намерите щастие.

Будизмът е една от най-старите религии в света. В същото време привържениците му го смятат не толкова за религия, колкото за учение, което ни помага да настроим ума си на правилната вълна.

Основите и философията на будизма не противоречат на други религии, така че те помагат на хората с всякакви религиозни убеждения да станат по-добри.

Само любовта може да победи омразата

В будизма се смята, че не трябва да се отвръща на злото със зло, да отмъщаваме на враговете си. Трябва да се опитаме да бъдем мили с тях, тогава те също ще се променят и ще започнат да се отнасят по-добре към всички около тях.

Контролирайки своите негативни емоции, по-специално омразата, човек ще може да контролира съдбата, защото злите личности ще престанат да го привличат. Ще стане по-лесно да се живее, защото всичко лошо ще започне да го заобикаля.

Съдбата се определя от нашите действия, а не от думи

Източно будистките мъдреци казват: „Ние не се определяме от това, което казваме, а от това, което правим“. Ако човек казва само някои правилни неща, но действа по различен начин, той не е просветлен.

Разбира се, мислите и думите също решават много, но ако не предприемете нищо, тогава те ще бъдат безсмислени. Би трябвало да намерим смелост да оправдаем своите убеждения, като ги потвърдим с действията си.

Да се фокусираме върху настоящето

Миналото е склад на негативизъм, а бъдещето е хаос и несигурност. Само настоящето има значение. Тайната на здравето, късмета и успеха не е да се спирате на миналото и да не се тревожите твърде много за бъдещето.

Смята се, че човек, който живее в момента, е просветлен и може да контролира собствената си съдба. Помага да контролирате себе си и живота си на всички нива – и духовни, и материални.

Не трябва да търсим истината никъде, освен в сърцето си

Необходимо е да отделяме време за духовни практики, защото те помагат на човек да разбере какво се случва в сърцето му. Благодарение на тях става по-лесно да се настроим на правилната вълна и да разберем желанията си.

Най-добрата духовна практика е медитацията.

За да спечелим нещо, трябва да загубим нещо

Най-сигурният начин да загубите нещо е да продължите да се придържате към него, да продължите да го искате с цялото си сърце и ум, дори когато всичко показва, че е по-добре да го пуснете да си отиде. Вселената е проектирана по такъв начин, че винаги да губим и да намираме нещо.

Ако не можете да намерите щастие или да получите това, което искате, трябва да се съсредоточите върху нещо друго. Това ще ви помогне да постигнете по-бързо благосъстояние и просветление.

Човекът е господар на собствената си съдба

Животът на всеки човек е негова собствена тежест, негов собствен път и награда. Всеки сам решава какъв ще бъде животът му, какъв ще бъде за него.

Ако възникнат проблеми, не трябва веднага да търсите подкрепа от другите или да чакате чудо. Трябва да действате и да се стремите да преодолеете обстоятелствата и тогава всичко ще се получи.

Щастието е по-голямо, когато го споделяме

Има една фраза, която гласи: „Една свещ може да запали милион други“. Ако човек споделя своето щастие и светлина с другите, то със сигурност щастието и късметът ще дойдат при него. Доброто трябва да се прави безкористно.

Да, всички знаем, че добрите и отворени хора не са на мода в съвременния свят, но само така можете да подобрите съдбата си. Не пропускайте шанса да направите нещо приятно за хората около вас, за някой от вашите роднини или приятели.

Мисълта е материална

С други думи, това може да се нарече закон на привличането. Всичко, което ни заобикаля, е резултат от мечти, мисли. Ако човек мисли и действа с доброта в сърцето си, тогава щастието го следва по петите му.

Разбира се, понякога трябва да положите малко усилия или просто да се научим да чакаме. Понякога мислите се материализират много бързо, но почти винаги ще отнеме известно време, преди това, което искате, да стане реалност.

Много важен съвет от просветените е да се отървете от страховете. Не се страхувайте от бъдещето!

Превод и редакция: Лора Костова

Tagged , , ,
на горе