Алергия към слънцето – какво трябва да знаем

Алергия към слънцето - какво трябва да знаем
Добра форма

Алергия към слънцето – какво трябва да знаем

Още щом бъде открит летният сезон и се заговори за отпуски и за море, а по улиците на града се развихри парадът на разголените летни облекла, всеки започва критично да оглежда бялата си като сирене кожа и да замисля плажни атаки.

За съжаление, не на всеки първите контакти със слънцето действат разхубавяващо. Вместо с приятен слънчев загар деколтето, раменете и ръцете често пъти се покриват с… обрив. Все повече любители на слънчевите бани страдат от т.нар. слънчева алергия, според последни данни близо 20% от европейците.

В случая се касае за свръхчувствителност на кожата към UV- лъчите на слънчевата светлина, известна в медицинските среди като полиморфна фотодерматоза или с по-популярното си име слънчева алергия. Болестната картина на фотодерматозата е многообразна, ето защо тя се определя и като полиморфна. Често пъти алергията започва няколко часа или наколко дни след първите слънчеви бани.

По кожата могат да се появят мехурчета, зачервявания, едри плюски или обрив тип „копривна треска” до гнойни пъпки, екземи, отоци или лющене на кожата, често пъти съпроводени с дразнещ сърбеж и парене. Тези алергични симптоми могат да се разпространят по цялото тяло, но най-често се наблюдават върху най-интензивно експонираните места като лицето, деколтето, външната част на ръцете, гърба, корема и краката. Понякога могат да възникнат също отпадналост, главоболие или леко неразположение.

Къде се крият истинските причини?

Не би било съвсем правилно да разглеждаме слънцето като болестотворен причинител. Виновникът за алергията трябва да бъде търсен най-вече в устройството на нашия организъм – интензивната слънчева светлина има по-скоро благоприятстващо процеса влияние. Това означава, че различни натоварвания на нашия организъм стимулират при UV-лъчението алергичните реакции на кожата.

От една страна, повишената киселинност, която посредством голямата консумация на захар, сладкиши, месо, яйца, сирена и сол обременява кожата; от друга страна, някои медикаменти (напр. болкоуспокояващите, психотропните, приспивателните или хормоналните) могат да изиграят негативна роля. Но преди всичко приемането на антибиотици, унищожаващи наред с вредната и полезната бактериална флора на кожата и лигавиците, натоварва организма, като осигурява условия за развитие на вътрешна микоза.

Нарушената функция на черния дроб също може да бъде предпоставка за слънчева алергия. Този жизненоважен орган играе основна роля при прочистването на организма и разграждането на отровите. При слабост токсините се отлагат в тъканите и стимулират алергичните реакции. По подобен начин и при хроничния запек организмът се препълва с шлака, което може да доведе до дразнещо алергично действие.

При всички положения една повишена чувствителност на кожата към слънцепредпазните средства, парфюмите или козметиката със синтетични оцветители, емулгатори или консерванти също представлява алергопровокиращ фактор.

В резултат на всичките тези различни обременявания кожата вече не е в състояние да неутрализира интензивните UV-лъчи на слънцето, външна проява на което са алергичните реакции. Допълнително изтъняването на озоновия слой (наличието на т.нар. озонови дупки) и летният смог още повече подсилват действието им.

Най-важните съвети при слънчева алергия

Да се лекува слънчева алергия с химически препарати като кортизонови, антихистаминови или противосърбежни медикаменти не е никак разумно. По този начин просто ще бъдат потиснати симптомите или пък ще се трансформират в други. А някои от популярните домашни средства могат дори да влошат състоянието.

Предотвратяването е за предпочитане пред лекуването – такъв би следвало да бъде девизът в този случай. Преди всичко трябва да се наблегне на здравословното хранене с голямо количество пресни плодове и зеленчуци. След това да се обърне внимание на доброто храносмилане и чернодробна функция, както и на достатъчния прием на течности през топлите месеци на годината. За слънцепредпазна и поддържаща козметика се препоръчват специалните противоалергични продукти с растителни екстракти и масла, в които не се съдържат парфюми или оцветители.

Tagged , , ,
на горе