Омега-3 и омега-6 подмладяват кожата и тялото

Омега-3 и омега-6 подмладяват кожата и тялото
Добра форма

Омега-3 и омега-6 подмладяват кожата и тялото

Омега-3 и омега-6 подмладяват кожата и тялото, напомнят специалисти. За да поддържа здрава и еластична кожа, тялото се нуждае от мастни киселини, намиращи се в храните. Те участват в метаболизма и химичните реакции на мозъка, предаването на нервните импулси. Заедно с протеините и въглехидратите, съединенията са строителен материал за клетките на косата, ноктите и мускулния корсет.

Омега-3 и омега-6 подмладяват кожата и тялото

Доказана е опасността от трансмазнините, провокиращи рак, ранни инфаркти и инсулти. Но диетолозите препоръчват да не избягвате естествените мазнини, съдържащи се в храните. За поддържането на здравето е важно да има баланс, не забравяйте за умерената консумация и правилата за готвене.

Какво казва цветът на кожата за вашето здраве?

Помощ при киселини: ползи за здравето от бананите

Суперхраните-като лек, здравето е наша отговорност!

Видове мастни киселини

В различна степен мазнините се съдържат във всички животински продукти. При разцепване те образуват молекули на мастни киселини – основният източник на енергия и жизненост. Той е важен компонент за стените на кръвоносните съдове, мембраните на мозъка, мускулните влакна. Излишъкът се натрупва под формата на резервна мастна тъкан.

Омега-3 и омега-6 подмладяват кожата и тялото

Основните видове мастни киселини:

  • Наситени. Те преобладават в животинските мазнини и високомаслените продукти (свинска мас, преработени месни продукти и пушени меса). Имат по-плътна структура. При честа употреба те причиняват загуба на еластичност на кръвоносните съдове и се отлагат под формата на холестеролни плаки.
  • Мононенаситени. Такива мастни киселини са в основата на растителните масла (зехтин, ленено семе, сусам). Те се съдържат в ядките, слънчогледовите семки, лесно се усвояват от организма и са полезни при умерена употреба без термична обработка.
  • Полиненаситени. Съдържат се в морската риба (Омега-3, Омега-6 и Омега-9), яйцата и месото. Предпазват от рак, поддържат съдовия тонус, подобряват мозъчната функция.

Диетолозите предупреждават, че делът на мазнините в ежедневната диета трябва да бъде не повече от 30%. Излишъкът се превръща в излишни килограми и сантиметри в талията.

Полезните мастни киселини преобладават в растителните продукти, месото и черен дроб от риба. Човешкият организъм не може да ги синтезира сам, той получава веществата от храната. Най-ценните за здравето на кожата и ноктите: омега 3 или алфа линоленова; омега-6 или линолова; омега-9 или олеинова.

Това са естествени антиоксиданти, които премахват токсините, стимулират регенерацията на епидермалните клетки и повишават еластичността на кожата. Те са полезни за сърцето и кръвоносните съдове, намаляват риска от затлъстяване, диабет, атеросклероза.

При разграждане Омега-6 мастната киселина активира имунната защита, подпомага лимфната система. Тялото лесно се съпротивлява на вируси, патогенни бактерии, потиска възпалителните процеси в червата. При намаляване на имунитета, опирайте се на растителни масла, тиквени семки, постно пиле и риба (скумрия, херинга).

Омега-3 киселината участва активно в производството на много хормони, поддържа ендокринната система. Това е основният източник на борбата срещу съдовата атеросклероза, ранната болест на Алцхаймер и паркинсон. Стимулира обновяването на хрущяла, предпазва от артрит и артроза. В големи количества веществото се намира в рибеното масло и черния дроб. За да поддържате запасите, яжте по 75 г скумрия или риба тон няколко пъти седмично.

С какво е опасна липсата на омега-3 и омега-6 мастни киселини?

При редовна употреба на полезни съединения растежът на косата се ускорява, кожата изглежда свежа и еластична. Но с постоянната употреба на блюда от места за бързо хранене и строги монодиети възниква дисбаланс. Основните симптоми, показващи липса на омега-3 и омега-6 са:

  • промени в настроението, раздразнителност;
  • разсеяност, нарушение на паметта;
  • лющене на кожата, суха коса;
  • нарушение на сърдечния ритъм;
  • хронична умора;
  • намален метаболизъм, наддаване на тегло.

Лекарите свързват липсата на полезни киселини с безплодие, появата на диабет и хиперактивност при децата. Но за поддържането на здравето е важно да има баланс на киселините в съотношение 1:1. За съжаление, при съвременната диета човек получава омега-6 в повишена доза, а 85% от хората изпитват липса на омега-3. Излишъкът от омега-6 е опасен за организма! Ако консумирате повече от 30-50 g растително масло на ден, рискът от сърдечни заболявания се повишава до 70%. Откажете се да готвите зеленчуци в много мазнина, печете месо в собствен сос.

Как да изберем здравословни мазнини?

В допълнение към храната, витаминните комплекси могат да станат източник на мастни киселини. Но, когато избирате хранителни добавки, уверете се, че те са с високо качество и безопасност: съставът на лекарството не трябва да съдържа синтетични подобрители на вкуса, оцветители, консерванти.

Производителят трябва да използва само морска риба. Мазнините не трябва да се извличат от черния дроб, а от тялото на рибата.

Обърнете внимание на вида на рибата – колкото по-малка е, толкова по-добре. Най-качествената мазнина идва от сардини и аншоа.

Когато купувате хранителна добавка, уверете се, че основата на състава й е висококачествен зехтин. Съдържа естествени полифеноли, засилва противовъзпалителния ефект, заглушава неприятната горчивина.

Характеристики на употребата на мастни киселини:

Дозировката на препарати на базата на рибено масло се избира индивидуално, в зависимост от състоянието на човек. Важно е да се определи целта на употребата на тези киселини: лечение или профилактика на заболявания, поддържане на имунитета. Въпреки важността на омега-3 и омега-6, тялото не се нуждае от излишък от тях.

Нуждата от полезни мастни съединения може да бъде напълно задоволена от 1 супена лъжица рибено масло. Дневната норма, по препоръка на лекарите, не трябва да надвишава 2000 mg от активното вещество. При комплексно лечение на онкологични заболявания или след химиотерапия се увеличава до 4000 mg.

При продължителна употреба на хранителни добавки с омега-6 се получава разреждане на кръвта. Ето защо, не използвайте  такива добавки 7-10 дни преди операция. Направете лабораторен тест за нивото на полиненаситените киселини, за да елиминирате риска от усложнения и кървене.

Диетолозите препоръчват да не залитате в приемането на хранителни добавки, а да получавате полезни вещества от храната. Идеалният вариант за здравословно хранене са салати със зехтин и дресинги от ленено семе, ядкови сосове и паста за закуска, малко сьомга или пъстърва за обяд.

infomax-logo-50-15-HW Валерия се целува с Джия и Айлин, истински шок за Ергена

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе