4 стъпки за овладяване на детската истерия

4 стъпки за овладяване на детската истерия
Психология

4 стъпки за овладяване на детската истерия

Детската истерия при децата е често срещана. Хистеричните пристъпи при малките деца са сравнително нормални, особено при деца на възраст между 4 и 10-12 години – след като придобият способността да анализират и разпространяват събитията и хората около тях и преди предполагаемото развитие на пубертета.

През този период – след 4 и преди 10 години – децата възприемат само собствените си нужди, желания, очаквания, като не могат и не се интересуват да анализират тези на околните.

Детето трудно може да разграничи възможните последици от действията си върху другите, ориентирайки действията си по посока на собствените си потребности. Хистеричните пристъпи при малките деца – и тук терминът „хистерия“ не се отнася до нервно разстройство, а до комплекс от поведенчески симптоми, характерни за нормалната млада възраст – се дължат на няколко централни елемента на личността на повечето деца под възрастта на пубертета.

Те включват емоционална нестабилност – бързо и ненатрапчиво преминаване от едно състояние в друго, молене за внимание и признателност от страна на околните, възрастни или други деца, егоцентризъм – винаги поставяне на първо място на своите желания, неспособност да се мисли за другите, липса на внимание към другите, някои провокативни поведения и дори лека агресия, когато не получават това, което искат.

Искате да излезете с него? Поканете го

Принципи за отглеждане на щастливо дете

5 начина да откажете нещо на детето си без думата „НЕ“

6 ценни качества, които да предадете на децата си  4 критерия при избор на мебели за детска стая

4 стъпки за овладяване на детската истерия

1.Всичко има своето време и място

детската истерия
4 стъпки за овладяване на детската истерия снимка: pinterest

Обичайната картина на детската площадка: слънцето грее, момчето строи град от пясък, майка ми се радва на топъл ден и благословена картина. И изведнъж в пясъчника се появява друго дете, което без никаква лоша мисъл докосва току-що построената от кулата подножка, тя се срутва – и вашето толкова спокойно момче се втурва яростно към нарушителя.

По някаква причина много възрастни смятат този момент за добър повод за уроците по вежливост. Да, необходимо е да се намесите, но не и да възпитавате!

Всички тези правилни думички, за това, че „трябва да споделяш“, „ние сме хора – не се караме, а казваме“, „извини се на момчето, че си го ударил“, сега не вършат работа. И дори вредят. Всичко, което можеш: да спреш физически, да изразиш емоциите си, да назовеш състоянието, да се извиниш на жертвите (на себе си), ако има такива, и да излезеш от ситуацията. Човек може да се спре на потушаването на конфликта. Всички дискусии след това и за предпочитане насаме. Използвайте активно слушане и така ще се справите с детската истерия на детето ви. Защото всички знаем, че детската истерия не е никак приятна.

 

Виж и поръчай онлайн тук- оригинален подарък за щастливо дете от HappyMarket.bg 

2.Всичко си има цел – и детските истерии също

детската истерия
4 стъпки за овладяване на детската истерия снимка: pinterest

Полезно е да се разбере каква е целта. Всички цели могат да бъдат разделени на два вида: да се избегне нещо (действия, хора, събития, пространства, процес) или да се получи нещо (вещ, помощ, внимание, власт, комуникация). Важно е детската истерия да не се превръща в наистина работещ инструмент, така че последицата от нея да не е постигане на целта. Освен това понякога хлипането и кавгите могат да бъдат избегнати, просто като не се прави това, което предизвиква такава реакция.

Най-добре действа методът на „естествените последици“, не наказанието от мама или татко, тъй като те имат авторитет и право, „издадено отгоре“, а съвсем естествените и не съвсем приятни последици. Оплаквах се в магазина – не можех да си купя нещо. Скарах се на площадката – трябваше да си тръгна оттам, хвърлих книга – не можех да чета вечер. Лошото настроение на мама също се отнася към „естествените последствия“.

3.Търсете компромиси

детската истерия
4 стъпки за овладяване на детската истерия снимка: pinterest

Много хора зле понасят категорични забрани и изисквания. Често се случва децата да растат и ние нямаме време да се преструктурираме и все още обсъждаме въпроса за шапка или първата за вечеря с 15-годишна дъщеря. Стратегията „предложи избор“ работи в много случаи. При тригодишните дори изборът работи на ниво, което ще обядвате: елда или ориз. Но по-близо до първата годишнина понякога е необходимо да се споразумеете заедно как да прекарате уикенда или за времето, отделено на компютърните игри.

Има три вида поведение. Можете да настоявате сами. От „така ще бъде, защото аз така казах“ до „е, вие сами разбирате, че това е правилното решение, защото …“.

Можете да се предадете под лавината от детски сълзи и писъци, да признаете, че отдавна не сте в състояние да управлявате процесите и да отдадете всичко на волята на детето. Сега такива родители се срещат по-често. Можете също така да предпочетете пътя на договорите и компромисите – той е по-дълъг и по-труден, но на изхода го прави по-силен от всички преговарящи. Какво означава? Опитвайки се заедно да намерим начин, който да е приемлив за всички страни. В това отношение е лесно да се натъкнете на капани.

 

Виж и поръчай онлайн тук- оригинален подарък за щастливо дете от HappyMarket.bg 

4.Контейниране на чувствата на детето.

детската истерия
4 стъпки за овладяване на детската истерия снимка: pinterest

Помните ли какво правехме, за да се успокоим? Обръщахме внимание на тялото. Детето, което е изпаднало в истерия, е в състояние на загуба на собствените граници, то буквално физически губи усещане за собственото тяло, за неговите граници, границите на този свят. То е объркано и безпомощно. Как да помогнем на детето отново да намери границите си? По-лесно и по-просто е да направим това чрез физически контакт. Изпробвайте различни начини за тактилен контакт, за да разберете какво работи най-добре за вашето дете. Това може да е галене, леки докосвания, ръка, положена върху гърба, или плътен телесен контакт, когато силно притискате към себе си детето.

Използвайте тези начини да овладеете детската истерия.

Tagged ,
на горе