5 признака, че някой ви манипулира
Психология

5 признака, че някой ви манипулира

Имали ли сте момент в живота, когато сте се чудите дали някой ви манипулира? Манипулация, фина или директна, се случва през цялото време. Може да се случи, когато си купите кола, когато се карате с партньора си или когато взискателният ви шеф ви помоли да поемете друга задача на работа. Ето защо е толкова важно да можете да забележите признаците, че някой ви манипулира, тъй като това в крайна сметка може да ви спести драма и стрес.

Психологическата манипулация – която се случва, когато човек експлоатира жертва, за да служи на собствения си дневен ред – може да бъде признак на емоционално насилствена връзка. Това може да бъде много по-трудно да се забележи, отколкото физическо насилие. За да разберем манипулацията, трябва да проучим разликата между преговори и манипулация. При преговорите има даване и вземане, където при манипулацията обикновено нуждите или дневният ред на един човек се приоритизират пред тези на другия. Може да е трудно да разпознаете признаци на манипулация, особено когато не сте сигурни за собствените си желания и нужди в дадена ситуация.

Да бъдеш жертва на манипулация не е добре, независимо дали е от приятел, член на семейството или партньор. Така че, за да го предотвратите и да получите подкрепата, от която се нуждаете, внимавайте за тези признаци на манипулативен човек.

Изненадващи начини да направите връзката си по-добра

Как да продължите напред след раздяла по взаимно съгласие

 

5 признака, че някой ви манипулира

1. Те ​​ви спъват

манипулира
5 признака, че някой ви манипулира снимка: pinterest

Тъй като манипулацията означава да бъдеш мощен, манипулативният човек ще направи всичко възможно, за да те накара да се чувстваш объркан, слаб и по този начин вие сте манипулиран. Често те правят това, като блъскат мозъка ви със странни извинения и вина. Някой, който се стреми да постави своя дневен ред над вашите нужди, ще иска да се чувствате виновни, че сте го разочаровали. Те могат да изкривят думите ви или да ви придадат негативни характеристики, за да ви накарат да се почувствате виновен за поставянето на граница. Манипулаторът често излиза на върха на аргумента – точно там, където искат да бъдат.

2. Те игнорират вашето мнение

манипулира
5 признака, че някой ви манипулира снимка: pinterest

За да постигне своето, манипулативният човек може тайно – и удобно – да предположи, че сте съгласни с всичко, което казва. Всички можем да проектираме своите предположения върху хора и ситуации, това е човешко.Въпреки това, някой, който иска да ви манипулира, ще се опита да ви обърка и ще ви каже, че сте казали или направили нещо, за да потвърдите неговата гледна точка. Човек, който не се опитва да ви манипулира, ще бъде готов да те изслуша, когато кажеш, че не си съгласен.

3. Те не ви дават време за вземане на решения

Освен ако не сте в средата на обир или друга чувствителна към времето ситуация, обикновено има време да обмислите нещата, преди да вземете важно решение. Бъдете внимателни с хора, които ви притискат за отговор, особено ако става дума за пари. Извън ситуациите, които са животозастрашаващи, трябва да сте в състояние да заспите с решение или дори да имате ден или два, за да направите своя собствена надлежна проверка и да помислите. Много често срещана тактика за продажби е да се поставят крайни срокове на решенията, за да ви накарат да действате. По този начин усещате, че някой иска да ви манипулира.

4. Те не помагат за разрешаване на проблеми

манипулира
5 признака, че някой ви манипулира

Неразрешените спорове са често срещани в една нездравословна връзка, най-вече защото са доста удобни за всеки, който си постига пътя (т.е. манипулатора). Въпреки че хроничните проблеми могат да възникнат и в здрави взаимоотношения, манипулацията влиза в действие, когато нуждите и гледната точка на всеки партньор не се оценяват еднакво като тези на другия. Явно той иска да ви манипулира.

5. Те подкопават вашето самочувствие

манипулира
5 признака, че някой ви манипулира снимка: pinterest

Тази форма на манипулация е класическа, защото никой не е по-податлив от някой с нулево доверие. Ето защо манипулаторите ще направят всичко възможно, за да ви съборят и да ви накарат да се почувствате зле. Когато някой иска да му докажете стойността си, бягайте. Ако някой не ви вижда като равен, който заслужава тяхната стойност и уважение, тогава той не заслужава вашата стойност и уважение. Ако някой се чувства така, сякаш трябва да ви накара да се чувствате по-малко уверен, отколкото за да придобие власт над вас, той ще се опита да ви контролира и манипулира. Ако този човек наистина държи на вас, неговият интерес ще бъде да ви повдигне, а не да ви събори.

Tagged , , ,
на горе