Ноктите показват дали сте болни и имате недостиг на витамини

Ноктите показват дали сте болни и имате недостиг на витамини
Добра форма

Ноктите показват дали сте болни и имате недостиг на витамини

Според състоянието на ноктите може да се съди не само за обхвата на дейността на човек или колко усилено работи, но и какви здравословни проблеми има. Нокътните плочки на пръстите служат за защита на нервните окончания, докато нокътните плочки на пръстите на краката са предназначени да предпазват от наранявания. Здравите нокътни плочи имат розово-прасковен оттенък.

22 цяра при безсъние

Лесен тест за проверка дали теглото ви е нормално

Храни и билки за подсилване през зимата

В кукленския манастир Св.Св. Козмаи Дамян стават чудеса

Ако в тялото ни липсват някакви хранителни вещества или има сериозни физиологични проблеми, състоянието на ноктите ни може да разкаже за това.

Обезцветените нокти показват стрес, алергии, диабет или настинка.

Зеленикав оттенък показва наличието на инфекция или в тялото като цяло, или само в нокътната плоча.

Синкавите нокътни плочи показват проблеми с белите дробове.

Сините линии по ноктите може да са признак на рак на кожата.

Малки черни ивици показват проблеми със сърцето.

Червено-кафявите петна показват липса на фолиева киселина, протеин и витамин С.

Жълтеникав оттенък на ноктите може да сигнализира за проблеми с черния дроб, респираторни заболявания и диабет.

Белите петна и линии могат да показват проблеми с черния дроб, бъбреците и сърдечносъдовата система. Най-вероятно обаче, това са признаци на липса на желязо и цинк в тялото ви.

Какво показва формата на нокътя?

Ноктите, които се извиват в краищата, могат да показват проблеми със сърцето и дихателните пътища.

Плоските и тънки нокти показват липса на витамин В12.

Ноктите, които са извити близо до основата на плочата, показват възможни респираторни заболявания.

Квадратните широки нокти могат да бъдат резултат от сериозни хормонални нарушения.

Твърдостта на нокътя също показва какви процеси протичат в тялото ни:

Остри вертикални ивици по повърхността на нокътната плочка показват дефицит на желязо, лошо усвояване на хранителни вещества, проблеми с бъбреците или като цяло – лошо здраве.

Вертикалните бразди, подобно на туберкулите, показват склонност към развитие на артрит.

Хоризонтални бразди по повърхността на нокътя – за психически или физически стрес.

Липсата на кератин се показва от бели ръбове в основата на нокътната плочка. Недостигът му води и до чупливост на ноктите.

Калцият е важен за здравето на ноктите. Без него ноктите стават тънки, сухи и чупливи. Витамините от група В са необходими за укрепване на ноктите. Витамин B12 е отговорен за растежа на ноктите и здравословното оцветяване на нокътната плочка. Витамин В 12 участва в метаболизма на всяка клетка на тялото. Той е от решаващо значение за процеси, като синтеза на ДНК и производство на енергия. Недостигът на В12 е скрита епидемия в нашето общество. Витамин В12 е много критичен за неврологичната, сърдечносъдовата, храносмилателната и имунологичната функция. Заедно В12 и фолатът намаляват метаболитния краен продукт хомоцистеин. Този път е отговорен за цялата система на детоксикация, базирана на сярата.

Липсата на витамин С води до такива последствия, като разхлабване на нокътната плочка, подуване на кутикулата. Този витамин играе ключова роля в синтеза на колагена, който поддържа здравината на кожата и на подкожните капиляри. На първо място, начинът ви на хранене може да е виновник за намаляването на количеството на витамина. Той се набавя от пресни продукти, а особено богати на него са цитрусовите плодове. Ако в диетата ви има основно преработени храни, без пресни плодове и зеленчуци, това допринася за намаляване на нивото на витамин С.

Прекомерната употреба на алкохол, тютюнопушенето и някои психични заболявания също са фактори за получаване на дефицит на витамин С. Такъв дефицит се получава и у пациенти, които са на диализа. Най-честият симптом за недостиг на витамин С са белите точки по нокътя.

Те също така алармират за липсата на желязо и цинк в организма. Водата също е от съществено значение за здравето на ноктите, тъй като липсата на влага в тялото води до сухота и чупливост на нокътната плочка. Както забелязахте, промените в цвета, формата и текстурата на нокътя не са непременно свързани със сериозни заболявания. Понякога причината е липсата на определени хранителни вещества.

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе