Лесен тест за проверка дали теглото ви е нормално

Лесен тест за проверка дали теглото ви е нормално
Добра форма

Лесен тест за проверка дали теглото ви е нормално

Вижте един лесен тест за проверка дали теглото ви е нормално, без да се качвате на кантара-неприятел. Просто трябва да направите лесно изчисляване на дадени показатели. В разгара на дългите празнични дни винаги е полезно да знаем къде се намираме по отношение на нашето тегло, за да можем да вземем нужните мерки навреме. Все пак, храната няма да свърши, но така трудно свалените 5 кг може много бързо да се възстановят, особено ако неспирно пребивавате около масата или хладилника.

Нагласата към тренировката влияе върху теглото

Топ 3 грешки в диетата, които ще ви накарат да изглеждате по-стари

Средиземноморската диета пази сърцето от болести

В кукленския манастир “ Св.Св. Козма и Дамян“ стават чудеса

Лесен тест за проверка дали теглото ви е нормално е като изчислите съотношението на обиколката на талията към височината ви, измерени в сантиметри.

Някои експерти смятат този показател дори за по-надежден от ИТМ (индекса на телесна маса). В крайна сметка, ИТМ не взема предвид характеристиките на скелета на всеки човек, неговия пол, процента на мускулна маса по отношение на мастната тъкан.

Съотношението талия/височина: лесен тест за проверка дали теглото ви е нормално. Например, двама души могат да имат еднакъв ИТМ, но единият от тях е мускулест и има малко коремни мазнини, докато другият е очевидно дебел. Това е така, защото ИТМ не отчита разликите в разпределението на мазнините.

Съотношението талия/ръст се изчислява чрез разделяне на обиколката на талията на височината и се взема предвид полът на човека. Например, мъж с талия 80 сантиметра и ръст 180 сантиметра трябва да раздели 80 на 180, което води до съотношение 0,44 или 44%. Или жена с талия 85 и ръст 168 см, прави 0,50 или 50%.

Смята се, че този показател дава по-точна оценка на здравословното състояние, тъй като най-опасното място за натрупване на мазнини е стомахът. Мазнините в горната част на корема, които се свързват с увеличаване на размера на талията, са метаболитно-активни и предизвикват производството на различни хормони, които могат да причинят вредни заболявания, като диабет, хипертония и промени в кръвните липиди.

Много спортисти, жени и мъже, с голяма мускулна маса, имат относително висок ИТМ, но съотношението между талията и височината им е в здравословен диапазон. Същото важи и за жените, чиято фигура е крушовидна или т.нар. пясъчен часовник. Опасна е формата на т.нар. „ябълка“.

Таблицата по-долу ще ви помогне да определите дали съотношението ви талия/височина е в нормалните граници (съотношението е дадено като процент):

 

Жени:

Съотношение по-малко от 35: поднормено тегло.

Съотношение 35 към 41,9: много сте слаба.

Съотношение 42 към 48,9: нормално тегло.

Съотношение 49 към 53,9: наднормено тегло.

Съотношение от 54 до 57,9: затлъстяване.

Съотношение над 58: опасно затлъстяване.

 

Мъже:

Съотношение по-малко от 35: поднормено тегло.

Съотношение 35 към 42,9: много сте слаб.

Съотношение 43 към 52,9: нормално тегло.

Съотношение 53 към 57,9: наднормено тегло.

Съотношение от 58 до 62,9: затлъстяване.

Съотношение над 63: опасно затлъстяване.

Е, ако полученият резултат от този лесен тест за проверка дали теглото ви е нормално не отговаря на очакванията ви, не се депресирайте, а напротив – мотивирайте се да го промени. Все пак, става дума само за съотношение между две цифри, не е толкова страшно нали! Намалете малко порциите, които изяждате, наблегнете повече на протеините, растителни и животински, а не на въглехидратите, идващи от сладки плодове, хляб, тестени изделия, сладкиши, паста, спагети и т.н. Наложете си малко повече движение – в крайна сметка, сега сте почивка, можете да отделите 30-40 минути за разходка навън, а и времето е необичайно приятно за сезона – възползвайте се. Намалете също така приемания алкохол (всякакъв), тъй като той често е дори по-калоричен от храната, която консумирате. В графата с изключените напитки влизат и безалкохолните – също са много калорични. И на последно място, но не по важност – бъдете последователни в тези си действия, иначе ефект няма да има! Ако искате, изчакайте да минат празниците и тогава минете на леко и здравословно хранене или подходете като французойките – ако един ден прекалят с храната и виното, на следващия минават само на плодове и зеленчуци.

Tagged ,
на горе