10 начина, по които несигурният партньор изтощава връзката

10 начина, по които несигурният партньор изтощава връзката
Любов и партньорство

10 начина, по които несигурният партньор изтощава връзката

Несигурният партньор изтощава връзките по различни начини. Несигурността може да се прояви в много форми, като ревност, притежание и липса на доверие. Несигурният партньор може постоянно да търси увереност и утвърждаване, което води до емоционално изтощение на другия партньор.
Несигурният партньор може да не е в състояние да направи компромис или да поддържа ефективна комуникация, създавайки липса на интимност и връзка в романтичните връзки.  Важно е двамата партньори да работят заедно, за да се справят с всяка несигурност и да създадат здрава, подкрепяща и доверителна връзка.

Експертът по управление на взаимоотношенията, Джиоти Дадлани, споделя своя принос за това как да забележите признаци на несигурен партньор. Тя казва: „Всяка връзка е различна и несигурността на всеки човек може да варира в различните връзки. Въпреки че няма „универсален отговор, който да отговаря на всички“ за търсене на признаци на несигурен партньор, все пак някои признаци са по-често срещани и повтарящи се от другите.

10 начина, по които несигурният партньор изтощава връзката

Може ли несигурността да разруши взаимоотношенията?

Проучване, публикувано в Journal of Social and Personal Relationships, установи, че хората, които са несигурни във връзките си, са по-склонни да изпитват недоволство, ревност и недоверие към партньорите си.

Несигурността може да се определи като чувство на съмнение в себе си, неадекватност и несигурност в себе си и тези характеристики, смесени заедно, могат да бъдат рецепта за токсична връзка .

Това са поведенческите черти на несигурен партньор:

Те могат да станат по-манипулативни, взискателни или контролиращи в опит да успокоят горните чувства, което може да отключи цикъл на несигурност
Това също може да ги накара да се съмняват в лоялността, любовта и отдадеността на партньора си
Ето два сценария, които ще ви покажат как се проявява несигурността в отношенията:

Представете си човек, който е несигурен във външния си вид. Те могат постоянно да поставят под съмнение привличането на партньора си към тях и да започнат да ревнуват от взаимодействието на партньора си с другите. Това може да доведе до сериозни проблеми с доверието и техният партньор може да се почувства задушен и безпомощен
Друг пример е човек, който е несигурен относно финансовата си стабилност. Несигурните партньори може постоянно да се чудят дали техният партньор е привлечен от тях или от техните пари. Или може да завиждат на финансовия успех на партньора си. Това може да накара последния да се почувства разочарован и неоценен

По този начин един силно несигурен партньор изтощава една връзка, като завихря торнадо от нездравословни модели, което води до загуба на интимност, уважение и доверие между партньорите. Това в крайна сметка може да взриви една връзка на пух и прах.

10 начина, по които несигурният партньор изтощава връзката

Какво да търсим в един партньор

Какво да очаквате след 6-месечна връзка с партньора?

Как да помогнете на партньора си, ако е стресиран

10 начина, по които несигурният партньор изтощава връзката

4 знака, че имате несигурен партньор

В отношенията несигурността може да се прояви по различни начини, които са трудни за идентифициране. Има потенциала да създаде негативни модели в отношенията, създавайки напрежение, безпокойство и дискомфорт и за двамата партньори. Разбирането на признаците на несигурен партньор е от решаващо значение за подобряване на връзката или за вземане на решение за нейното прекратяване.

1. Имат страх от изоставяне
Хората наистина имат склонността да мислят десет стъпки напред в бъдещето и да започнат да мислят „Ами ако се случи нещо лошо?“ когато в живота им се случи нещо хубаво. Но ако забележите, че партньорът ви постоянно иска гаранции, че ще останете с него, проблемите с изоставянето са един от често срещаните признаци на емоционално изтощаващ човек.

2. Вашият несигурен партньор ви няма доверие
Не е изненадващо, че несигурният партньор изтощава една връзка. Доверието е в основата на всяка здрава връзка, но един несигурен партньор може да има проблеми с доверието на другите, включително на половинката си. Какви са някои от обичайните действия на човек с проблеми с доверието?

Постоянно поставя под съмнение вашите действия
Подозира те в измама
Постоянно иска уверение за вашата любов и отдаденост

Проверява вашия телефон, имейли или социални медии без вашето съгласие
Прекалено притежателен или контролиращ в отношенията
Няма ти доверие, когато ходиш на партита и почивки
Отказва да ви даде предимството на съмнението
Бързо прави отрицателни заключения относно вашите намерения
Това изследване заключава, че липсата на доверие в романтичните връзки може да доведе до повече проблеми, като емоционална нестабилност, конфликти и дори намерение за раздяла.

 

3. Те са собственически настроени и ревниви
Притежанието и ревността са едни от най-често срещаните черти на несигурните партньори. Те може да се почувстват застрашени от вашите приятели, колеги или дори семейството ви. Ревността и притежанието могат да ескалират бързо и могат да бъдат признаци на емоционално изтощителна връзка.

4. Не спират да ви критикуват

Несигурните партньори също могат да се ангажират с критики и негативни коментари. Те могат да посочат недостатъците ви, да критикуват избора ви или да направят отрицателни коментари за живота ви. Този тип поведение е знак за тяхната собствена несигурност и необходимостта да контролират или доминират във връзката. Това може да навреди на вашето самочувствие и може да създаде токсична динамика във връзката.

 

11 начина, по които несигурният партньор изтощава връзката

Въпреки че несигурността е често срещана и може да приеме много форми, тя винаги води до отнемане на жизнеността и радостта от една връзка. За да изградите по-щастлива и по-значима връзка, може да бъде полезно и за двамата партньори да разпознаят и да се справят с проблема и неговите основни страхове. В тази статия ще разгледаме 11 начина, по които един несигурен партньор може да навреди на една връзка.

1. Постоянната нужда на несигурния партньор от одобрение може да бъде изтощителна

Представете си, че живеете с  някой, който постоянно се тревожи дали ще получи потвърждение и уверение от вас. Това може да накара другия партньор не само да се почувства изцеден и разочарован, но също така може да отбележи началото на негодувание във връзката .

Постоянната нужда от одобрение на единия партньор може да създаде дисбаланс на силите и да накара другия партньор да се чувства прекалено отговорен за щастието на първия

Това може също да доведе до намаляване на интимността и комуникацията във връзката, което води до прекъсване на доверието и връзката
Най-важното е, че може да има отрицателно въздействие върху самочувствието и увереността на двамата партньори, причинявайки допълнителен стрес и вреда на връзката

2. Липсата на доверие може да предизвика ненужни битки

Един от най-важните признаци на емоционално изтощителна връзка е липсата на доверие. Ако нямате вяра в другия човек, може да е трудно да установите успешна връзка. Постоянните подозрения и разпити могат да доведат до чувство на несигурност, вина и обвинения, което може да доведе до чести спорове.

Представете си, че отговаряте на стотици въпроси на партньора си, преди да тръгнете на обикновена момичешка вечер. Изтощително е. Тази липса на доверие обаче не трябва да се бърка с безпокойство
Единият партньор може да стане прекалено притежателен и контролиращ, или да се отдръпне и огорчен, когато не се доверява на намеренията на другия, което кара другия да се чувства задушен във връзката

3. Неспособността да се справи с критиката
Ако несигурният партньор не е в състояние да приеме градивна критика и я приема като лична атака, това може да доведе до отбрана, негодувание и конфликт във връзката . Това може да подкопае доверието и комуникацията и да затрудни развитието и подобряването на връзката.

Друг начин, по който несигурният партньор изтощава връзките, е следният: Липсата на способност да се справя с критиката може да доведе до динамика, при която единият партньор непрекъснато стъпва на пръсти около другия, страхувайки се да не предизвика обида или конфликт, което може да изтощи и двамата партньори.

5. Ограниченията и постоянната нужда от контрол могат да влошат връзката
Когато единият партньор се опитва да ограничи независимостта и личната свобода на другия, това може да доведе до чувството, че е в капан за последния. Това може да обтегне връзката и да попречи на ограничения партньор да се чувства емоционално интимно с другия.

Също така, несигурният партньор, който има постоянна нужда от власт и контрол, може да накара другия да се почувства неоценен, нечут и негодуващ. Никой не се радва да бъде манипулиран, особено във връзка. Да бъдеш под радара на партньора си може да окаже влияние върху емоционалното здраве. В една здрава връзка и двамата партньори трябва да могат да уважават границите на другия и да могат свободно да изразяват своите нужди и чувства.

6. Несигурният партньор може да ви отдалечи от вашите приятели и семейство
Д-р Перпетуа Нео пише в статията си : „Несигурните партньори не ви забраняват изрично да прекарвате време с онези, които са важни за вас. Вместо това те може да очароват тези хора, но няма да ви позволят да ги срещнете по-късно. Един несигурен партньор може никога да не осъзнае грешката си твърде дълбоко, за да си зададе въпроси като „изтощавам ли емоционално партньора си“ и за това вие трябва да осъзнаете кога тази черта става токсична за вас.

Изолацията от приятели и семейство може да има сериозно въздействие върху връзката и също може да бъде форма на емоционално насилие.
Като пречи на другия партньор да има контакт с близките си, несигурният партньор може да създаде усещане за самота и откъснатост у него.

7. Те не разбират сътрудничеството и компромиса
Това е един от ключовите признаци на емоционално изтощителна връзка. Липсата на сътрудничество и работа в екип във връзката може да доведе до:

Липса на емоционална връзка , като кара другия партньор да се чувства така, сякаш неговите желания и мнения са маловажни
Липса на адаптивност и нежелание да решаваме проблемите заедно
Липса на усилия за разбиране на гледната точка на вашия партньор
истории за нездравословни връзки и др

8. Несигурността идва с неспособността да се справите с отхвърлянето
Несигурните партньори не се справят добре с отхвърлянето, тъй като това оказва огромно влияние върху тяхната самооценка и самочувствие и ги кара да се чувстват неадекватни. Освен това може да причини липса на емоционална интимност и доверие, тъй като несигурният партньор може непрекъснато да се чуди дали те са достатъчни за другия човек.

9. Несигурният партньор завижда на успеха ви
Проблемите със справянето с успеха на друг човек могат да ви накарат да се почувствате неадекватни и завистливи. Това не е знак за здрава връзка. Поради възприемането на партньора, че собствените му постижения не се уважават или оценяват, това също може да доведе до негодувание и оттегляне от емоционална връзка. Това е един от ключовите признаци на емоционално изтощен човек.

Джиоти споделя: „Когато обичаш някого, ревността към неговия успех не трябва да е част от това. Защото несигурният партньор изтощава връзките. Ако изпитвате ревност към неговия успех, може да искате да се потопите дълбоко в истинските си чувства към този човек, защото ревността обикновено се свързва с хора, които виждате като конкуренция. Независимо дали сте вие ​​или вашият партньор, разбирането на първопричината за това е единственият начин да постигнете здравословен баланс във връзката си.“

 

10. Несигурните партньори безмилостно ви следват в социалните мрежи
Те могат да четат всяка ваша публикация и да отговорят на нея. За да знаят всички, че ти си тяхната жена. Имайте предвид, че те действат по-скоро несигурно, отколкото от любов. Или ви следват онлайн, за да следят какво правите, така че да могат да го изтъкнат в по-късни разговори и конфликти:

„Ти тагна своя приятел в тази история и изрази любовта си към него, но не си ме тагнала в история толкова дълго.“ Това поведение прави засегнатия партньор изключително предпазлив относно това, което публикува в социалните медии. Цензурирането на нечии мисли и мнения е изтощително.

5 съвета за коригиране на емоционално изтощителна връзка

Здравата връзка обикновено включва както щастливи моменти, така и периодични спорове. Дори и най-силните връзки понякога изпитват проблеми. Вие сте в емоционално изтощителен брак или връзка, ако изпитвате безпокойство или стрес, когато мислите за вашия партньор или връзка.

Може също да вярвате, че правите много грешки във връзката и това също ви изтощава емоционално. Дори когато имате партньор, винаги се чувствате сами. Ето пет съвета за коригиране на емоционално изтощаваща връзка:

1. Разберете какво искате
Понякога да се опитваме да разберем какво искаме е като илитерат, който се опитва да осмисли творчеството на Шекспир. Дори най-добрите и най-умните сред нас изпитват объркване относно това, което всъщност искаме в една връзка . Но разбирането от какво се нуждаем и къде искаме да насочваме лодката на връзката е от решаващо значение за нейната устойчивост. Една емоционално изтощителна връзка може да бъде айсбергът към вашия Титаник и трябва да разберете какво желае сърцето ви, преди да потънете с него.

 

2. Поставете се на мястото на партньора си
Джиоти казва: „Понякога всичко, от което се нуждаем в нашата връзка, е да седнем с нашите партньори и да се опитаме да разберем ситуацията от тяхната гледна точка. Това може да ви изясни тяхната позиция  и също така да ви помогне да видите как те възприемат вашия тон, вашето значение, вашето намерение и вашите действия по време на спор.

Като изслушвате активно партньора си, проявявате съпричастност и общувате открито и честно, и двамата партньори могат да се почувстват чути и разбрани. Това може да насърчи по-положителна и подкрепяща среда във връзката и да помогне за разрешаване на конфликти по по-конструктивен начин.

3. Отделете време за забавление и положителни преживявания с партньора си
Забавните преживявания с вашия партньор могат да помогнат за изграждането на силна емоционална връзка и да върнат щастието във връзката. Независимо дали става дума за вечерна среща, бягство през уикенда или просто филмова вечер у дома, отделянето на време – активно и целенасочено – един за друг може да помогне да запалите отново искрата и да укрепите връзката между вас двамата.

4. Потърсете напътствие от член на семейството или приятел, за да коригирате емоционално изтощителна връзка
Въпреки че разговорът с вашите приятели или семейство може да не е лесен, това може да ви помогне да се справите с партньора, който ви изтощава емоционално. Уверете се, че хората, на които имате доверие, са надеждни и подкрепящи, без да са критични, за да можете да обсъждате тези проблеми свободно. Търсенето на напътствие от доверен член на семейството или приятел може да ви помогне да се справите с емоционално изтощителна връзка по няколко начина. Те могат:

 

5. Консултирайте се с експерт по психично здраве
Трябва да потърсите съвет от експерт, ако сте изчерпали всички потенциални решения за вашата изтощителна връзка. Естествено е понякога да е трудно да разрешавате конфликти и да решавате емоционални проблеми сами. Човекът, който е емоционално изтощителен, както и засегнатият партньор, трябва и двамата да потърсят консултация. Брачният съветник или терапевт е неутрална трета страна, която е обучена да ви помогне да разберете гледните точки на другия, да утвърдите вашите собствени и да намерите решение, което работи и за двама ви.

infomax-logo-50-15-HW Диляна Попова: Да, има мъж до мен! Вече не мога да крия, че сме заедно

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе