8 неща, които прави нарцисистът в края на връзката

8 неща, които прави нарцисистът в края на връзката
Любов и партньорство Психология

8 неща, които прави нарцисистът в края на връзката

В края на връзката хората могат да се държат по доста по-различен начин. Преминаването през сложната динамика на нарцистичните взаимоотношения, характеризиращи се с нарцистичен партньор, който използва манипулацията като страхотен инструмент, може да бъде мъчително.

Тези взаимоотношения често прерастват в токсични и агресивни сфери, в които емоционалната манипулация се превръща в начин на действие. Жертвите често се оказват въвлечени в цикъл на постоянни лъжи и манипулации, което води до дълбоко съмнение в себе си и до появата на осакатяваща съзависимост, която превръща напускането на нарцисиста в трудна задача.

8 неща, които прави нарцисистът в края на връзката

infomax-logo-50-15-HW Чаша горчиво кафе помага за отслабване

infomax-logo-50-15-HW Светла Иванова: Когато водопадите са 5 и си в сърцето на джунглата на остров Бали

Изключително важно е да се разбере психиката на човек с нарцистично личностно разстройство, преди да се реши да се стигне до края на връзката.

Повишеното чувство за собствена значимост на нарцистичния партньор подхранва неговото безмилостно манипулативно поведение, което приема различни форми, включително изтръгване на вина. Жертвите често се борят да запазят чувството си за собствено аз и самостоятелност в рамките на връзката.

Първоначално нарцистичният партньор може да изглежда като перфектния партньор, а чарът и харизмата му да прикриват предстоящата буря. Тази илюзия може да бъде толкова убедителна, че жертвите да не разпознаят токсичното поведение, докато не се вкопчат дълбоко във връзката и не се опитат да се освободят от емоционалния смут. Предизвикателствата обаче не отшумяват, след като се вземе решение за край на връзката. Напротив, те могат да се засилят.

Излизането от връзка с човек, проявяващ нарцистични черти, не е предизвикателство. То може да прерасне в потенциално опасна ситуация поради манипулативното, егоистично и често оскърбително поведение, свързано с нарцистичното личностово разстройство.

на връзката
8 неща, които прави нарцисистът в края на връзката

Тук ще разгледаме какво прави нарцисистът в края на връзката, за да хвърлим светлина върху сложната динамика и да знаете как да се пазите:

Манипулация

Нарцисизмът е тактика на манипулация, при която той се опитва да привлече бившия си партньор обратно във връзката. Той може да изпрати сърдечни съобщения, да обещае да се промени или да използва чувство за вина, за да накара човека да преосмисли раздялата. Целта на тази тактика е да се възстанови контролът върху другия, който е настъпил с края на връзката.

Фалшива реалност

Това е форма на психологическа манипулация, при която нарцисистът се опитва да накара бившия си партньор да се усъмни в своята реалност, особено при прекратяване на връзката. Той може да отрича минали събития, да изопачава истината или да твърди, че лицето е прекалено чувствително или си въобразява. Това поведение се използва за поддържане на властта и контрола на нарцисиста.

на връзката
8 неща, които прави нарцисистът в края на връзката

Кампании за очерняне

Нарцисистите могат да участват в клеветнически кампании, за да опетнят репутацията на бившия си партньор. Те разпространяват фалшива информация, клюки и лъжи, за да уронват авторитета на лицето, като по този начин го затрудняват да продължи напред след края на връзката.

Любовни бомбардировки

Любовното бомбардиране е тактика, при която нарцисистът обсипва бившия си партньор с прекомерна обич и внимание. Временно той може да се държи очарователно и любящо, за да привлече човека обратно във връзката, само за да се върне към манипулативното си поведение, след като човекът се върне.

Триангулация

Триангулацията включва въвеждането на трето лице в динамиката, например нов любовен интерес или общ приятел. Нарцисистите използват тази тактика, за да накарат бившите си партньори да ревнуват, да създадат объркване или да запазят контрол, като ги държат емоционално ангажирани. Те усещат края на връзката и се опитват да направят нещо, което ще промени ситуацията.

8 неща, които прави нарцисистът в края на връзката
8 неща, които прави нарцисистът в края на връзката

Игра на жертва

Нарцисистите често се представят за жертва на раздялата, като търсят съчувствие и подкрепа от другите, когато съобщават на познатите си за съдбата на връзката. Те могат да преувеличават страданията си и да представят бившия си партньор като злодей, което допълнително вреди на репутацията му.

Мълчаливо отношение

Ще промени ли нарцисистът поведението си? Мълчаливото третиране е пасивно-агресивна тактика, при която нарцисистът игнорира бившия си партньор. Това поведение има за цел да накаже лицето, да го накара да се чувства виновен и да си възвърне чувството за власт и контрол.

Онлайн тормоз

В дигиталната ера нарцисистите могат да прибегнат до онлайн тормоз, който включва кибертормоз, преследване и публикуване на обидно съдържание. Тази тактика се използва за сплашване и упражняване на контрол над бившия партньор, дори и след края на връзката.

Никой не е застрахован да попадне на нарцисист в любовния си живот, но това не трябва да ви плаши. Важното е да разпознавате признаците на това поведение, за да може да се освободите от такъв човек по-рано и той да няма влияние на живота ви. Вие заслужавате най-доброто и нищо по-малко.

Вижте още:

Учените казаха на коя възраст жените са истински магнит за мъжа

Тайна техника за изпълнение на желания

В какви жени се влюбват мъжете до уши?

3 мита за мъжките желания, в които жените все още вярват и каква е реалността

10 признака, че мъжът се интересува от вас повече, отколкото казва

Как да изглеждаме скъпо облечени: 7 цвята /СНИМКИ/

10 начина да му покажете, че държите на него

5 съвета как да си върнете бившия

Tagged ,
на горе