Топ 10 най-четени книги за 2023
Интересно

Топ 10 най-четени книги за 2023

Тази година беше страхотна за четене на книги и се надявам, че сте чели много. При толкова много книги за четене, ние се поинтересувахме и се запитахме кои са 10-те най-популярни книги на 2023 г. досега?

Топ 10 най-гледани филма за 2023

5 места в България, на които се сбъдват желания

 

Топ 10 най-четени книги за 2023

Ужилването на пчелата/The Bee Sting, автор Пол Мъри

книги
Топ 10 най-четени книги за 2023 снимка: pinterest

Мъри се завръща триумфално с „The Bee Sting“ – трагикомична история за ирландско семейство, което се бори с кризи. Семейство Барнс – Дики, Имелда, Кас и Пи Джей – са заможен ирландски клан, чието състояние започва да се влошава след финансовата катастрофа през 2008 г. Но в допълнение към тези общи трудности и четиримата се справят със собствените си демони: повторното появяване на дълго пазена тайна, изнудване, смъртта на минала любов, досаден враг, тревожен интернет приятел и др.

Романът свързва историите на все по-изолираните Барнс, но цялостният гоблен, който Мъри изтъкава, не е на опустошение, а на надежда. Това е от тези книги, която показва невероятната любов и издръжливост на едно семейство, дори когато светът около тях се разпада.

2.Измамата/ The Fraud, автор Зейди Смит

книги
Топ 10 най-четени книги за 2023 снимка: pinterest

Топ 10 най-четени книги за 2023Романът на Смит, базиран на прочут криминален процес от XIX век, в който подсъдимият е обвинен, че се е представил за благородник, предлага обширна и остра картина на Лондон и английската провинция и успешно локализира социалните противоречия на епохата в няколко персонажа.

Главните от тях са овдовялата шотландска домакиня, която жадно следи процеса, и поробеният в миналото ямайски слуга, който свидетелства в полза на ищеца.

Смит е талантлив критик, както и писател, и чрез работодателя на домакинята, популярен някога писател и приятелски съперник на Дикенс, намира достатъчно възможности да изпрати литературната култура на времето, като същевременно разсъждава върху това чии истории са разказани и чии са пренебрегнати. „Както винаги, удоволствие е да попаднеш в съзнанието на Зейди Смит, което с течение на времето става съседно на самия Лондон“, пише в ревюто си Каран Махаджан. „Дикенс може и да е мъртъв, но Смит, за щастие, е жива.“ Тя е от тези книги, които не ти омръзва да ги четеш.

3.Северна гора/North Woods, от Даниел Мейсън

книги
Топ 10 най-четени книги за 2023 снимка: pinterest

Амбициозният, калейдоскопичен роман на Мейсън въвежда читателите през прага на една къща в дивата природа на Западен Масачузетс и ни оставя там в продължение на 300 години и почти 400 страници.

Една след друга, в раздели, преплетени с писма, стихотворения, текстове на песни, дневникови записи, бележки от медицински случаи, списъци с недвижими имоти, старинни ботанически илюстрации и различни ефимери, които обикновено не се свързват със страниците на един роман, ние се запознаваме с обитателите на мястото от колониалните времена до наши дни. Има фермер на ябълки, аболиционист и богат фабрикант.

Двойка бръмбари. Пейзажист. Призрак. Животите (и смъртта) им се пресичат за кратко, но най-вече се наслагват един върху друг в ослепителен декупаж. През цялото време природният свят ги наблюдава – многострадално, понякога разрушително присъствие. Мейсън е превъзходен гениален домакин, който ви кани да останете колкото искате и да направите от мястото каквото пожелаете. Тя е от най-четените книги за 2023.

4.Най-добрите умове/The Best Minds, от Джонатан Росен

книги
Топ 10 най-четени книги за 2023 снимка: pinterest

„Сантиметър по сантиметър“ – реконструкция на дългогодишното приятелство на автора с Майкъл Лаудор, който влиза в заглавията на вестниците първо като възпитаник на юридическия факултет на Йейл, който дестигматизира шизофренията, а след това намушква бременната си приятелка с кухненски нож, след което е изпратен в психиатрична клиника с максимална сигурност.

Въз основа на клипове, съдебни и полицейски протоколи, правни и медицински изследвания, интервюта, дневници и трескави писания на Лаудор (включително предложение за собствена книга), Росен разглежда порестата граница между гениалност и лудост, сложните политически въпроси, поставени от деинституционализацията, и етичните задължения на общността. „Най-добрите умове“ е мислено конструирано, дълбоко обосновано обвинение срещу общество, което дава приоритет на печалбата, бързите решения и щастливия край пред дългия път на грижата. Една от най-четените книги за годината.

5.Пожарно време/Fire Weather, от Джон Вайант

книги
Топ 10 най-четени книги за 2023 снимка: pinterest

През 2016 г. бушуващи горски пожари опустошиха Форт Макмъри в канадската провинция Албърта. В твърде актуалната книга „Пожарно време“ Вайлант описва подробно как е започнал пожарът, как се е разраснал, какви щети е нанесъл – и перфектната буря от фактори, довели до катастрофата. Запознаваме се с пожарникари, петролни работници, метеоролози и застрахователи.

Но истинският главен герой тук е самият пожар: непокорна и ужасяваща сила с ненаситни апетити. Тази книга е едновременно трилър от реалния живот и разказ за случилото се миг по миг – и защо, тъй като климатът се променя, а хората не, то ще продължи да се случва отново и отново. Тя е от тези книги, които ще ви държи в напрежение докрай.

6.Някои хора се нуждаят от убийство/Some People Need Killing, от Патриша Еванджелиста

книги
Топ 10 най-четени книги за 2023 снимка: pinterest

Тази въздействаща книга обхваща най-вече годините между 2016 и 2022 г., когато Родриго Дутерте е президент на Филипините и провежда убийствена кампания на извънсъдебни екзекуции – накратко ЕЖК. Подобни убийства зачестиха дотолкова, че журналисти като Еванджелиста, тогава репортер на независимия новинарски сайт Rappler, поддържаха на компютрите си папки, които бяха организирани не по дата, а по час на смъртта.

Предлагайки интимните разкрития на мемоарите и по-широкия контекст на филипинската история, Еванджелиста обръща голямо внимание и на езика, и то не само защото е писателка. Езикът може да се използва за общуване, за отричане, за заплашване, за подмамване. Той може да разпространява лъжи, но също така позволява да се говори истината. Тя е от най-популярните книги за годината.

7.Отприщен гроб- от Робърт Галбрейт

книги
Топ 10 най-четени книги за 2023 снимка: pinterest

Отприщен гроб“ (2023), седмото разследване на легендарния детектив Корморан Страйк, излиза в юбилейната десета година от шумното начало на криминалната поредица на Робърт Галбрейт, псевдоним на Дж. К. Роулинг.
И отново, както и предишните шест романа, е на върха на всички класации за най-продавани книги в света.С детектив Корморан Страйк се свързва разтревожен баща, чийто син аутист се е присъединил към Универсалната хуманитарна църква, религиозна общност, обитаваща изолиран кът в Източна Англия.

Зад благовидната маска на благотворителност и борба в името на един по-добър свят прозират финансови изнудвания, унизително третиране на последователите, физическо и сексуално насилие, необясними смъртни случаи. За да спаси момчето, впримчено в опасен капан, съдружничката на Страйк, Робин Елакот, прониква в средите на Църквата и заживява инкогнито сред членовете й. Ала тя не е подготвена за дебнещите рискове и за жертвите, които ще й струва това начинание…

8.Пепел в снега, от Рута Сепетис

книги
Топ 10 най-четени книги за 2023 снимка: pinterest

Новата книга на Рута Сепетис – автор на бестселърите „Сол при солта“ и „Фонтани на мълчанието“
Ужасите на войната, примесени с нежността на изобразителното изкуство и първите трепети на любовта, плетат сюжета на „Пепел в снега“, своеобразна предистория на награждаваната „Сол при солта“.

В романа „Пепел в снега“ Рута Сепетис ни прави свидетели на мъчително пътешествие, проточило се над 10 години и на хиляди километри
Една история за страховити престъпления и силата на човешкия дух, за надеждата и за спасителната мощ на изкуството. История, която смразява дъха и разтопява сърцето. Тя е от тези книги, които няма да ви омръзнат да четете.

9.„Фарс, или никога вече самота“ от Кърт Вонегът

книги
Топ 10 най-четени книги за 2023 снимка: pinterest

Феновете на Вонегът отново се доказаха като най-верните. „Фарс, или никога вече самота“ – последният том от дизайнерската поредица на американския модерен класик, оглавява списъка с най-продаваните ни книги. Абсурдистката, остроумна и ужасно забавна творба не просто е най-личният и най-автобиографичен роман на Вонегът, но не е излизала на български от около 20 години.

10.Размяната, от Джон Гришам

книги
Топ 10 най-четени книги за 2023 снимка: pinterest

Новият трилър на Джон Гришам е продължение на феноменалния му бестселър „Фирмата”. Някогашният амбициозен млад адвокат Мич Макдиър се завръща години по-късно като партньор в международна правна кантора, който внезапно е изправен пред смъртоносно предизвикателство.

След като Мич Макдиър разкрива, че мемфиската адвокатска фирма, в която работи, обслужва подземния свят, той влиза в Програмата за защита на свидетели и двамата със съпругата му Аби успяват да се скрият от мафията.

Сега, 15 години по-късно, те живеят в Манхатън, имат синове близнаци и сякаш са се освободили от призраците на миналото. Работата на Мич го отвежда на много места по света, някои от които съвсем не безопасни. По време на пътуване до Либия във връзка с международно дело терористи отвличат неговата сътрудничка Джована, дъщеря на италианския партньор във фирмата му. Ако до десет дни похитителите ѝ не получат откуп от 100 милиона долара, ще я екзекутират.

Заради ултиматума да не намесва полицията той трябва сам да разреши заложническата криза, която излага на риск не само младата италианка, но и приятелите, и семейството му. А този път Мич Макдиър няма къде да се скрие. Тя е една от най-четените книги за 2023 г.

Tagged , , ,
на горе