Топ 10 най-гледани филма за 2023
Интересно

Топ 10 най-гледани филма за 2023

Кои са най-добрите филма на 2023? Има много критерии, по които могат да се направят класации, но един от тях е неоспорим – продажбите.
Независимо какъв е вкусът ви за филми, има 10 заглавия, които може да гледате отново и отново без значение, че добре познавате сюжета им.

5 места в България, на които се сбъдват желания

10 сигурни знака, че е време да промените живота си

 

Топ 10 най-гледани филма за 2023

1. Барби

филма
Топ 10 най-гледани филма на 2023 снимка: pinterest

„Барби“ официално се превърна в най-големия касов хит за годината, след като приходите на куклата от големия екран изпревариха общите приходи от филма „Супер Марио Bros.“.
„Барби“ на Грета Гервиг несъмнено е най-големият филм на 2023 г. Номинираните за „Оскар“ Марго Роби и Райън Гослинг изпълняват главните роли във филма, базиран на почитаната кукла на Mattel, като играят Барби и нейния вечен и недооценен спътник Кен. В центъра на сюжета е Стереотипната Барби, чийто спокоен живот в Барбиленд е нарушен от внезапна екзистенциална криза. Придружавана от Кен, Барби се впуска в реалния свят, за да открие източника на болката си.

Барби не се поддава на никакви очаквания, печели над един милиард в международен мащаб и получава блестящи отзиви. Филмът се справя с потенциално болезнени теми с деликатност и хумор, доказвайки, че филмите могат да имат силен политически аспект и въпреки това да се харесат на световната публика.

2. Супер Марио Bros

филма
Топ 10 най-гледани филма на 2023 снимка: pinterest

„Това съм аз, Марио!“ Малко са думите, които носят такава радост на поколенията, както тези, изречени от любимия на всички италиански водопроводчик, който тропа с крак по Купа и пътува между измеренията. И ако се съди по първите три седмици от премиерата на филма, публиката не може да се насити на „Супер Марио Брос“, макар че критиката го приема в най-добрия случай хладно.

След първоначалното възмущение от кастинга на неиталианеца Крис Прат за съвсем италианската роля на Марио, феновете изглежда са се наредили на опашката, за да се влюбят във всеки трейлър, клип и изображение, които са пуснати досега. Освен Прат, вокалният състав е звезден: Чарли Дей като Луиджи, Джак Блек като Баузър, Аня Тейлър-Джой от „Менюто“ като принцеса Пийч и Сет Роугън като Донки Конг. Филмът е фен сървис по най-добрия възможен начин, с достатъчно дъговидни пътища, тромпети и уарп зони, за да задоволи носталгичните по-възрастни фенове и малките деца. Филмът за Супер Марио Брос се откроява като най-големия блокбъстър на 2023 г. в страната и в света.

3.Спайдър-Мен: През Спайди-вселената

филма
Топ 10 най-гледани филма на 2023 снимка: pinterest

Филма проследява как Майлс се запознава с Обществото на паяците, ръководено от Мигел О’Хара/Човекът-паяк 2099, и влиза в конфликт с тях и с нов злодей – Петното. Озвучителният актьорски състав включва Шамейк Мур, Хайли Стайнфелд, Брайън Тайри Хенри, Джейк Джонсън, Джейсън Шварцман и Оскар Айзък.

Възхваляван за своята оригиналност, хумор, сърдечност и зашеметяваща анимация, Spider-Man: Across the Spider-Verse направи това, което повечето продължения не успяват да направят: надмина своя предшественик. Филмът също така надмина първия, като почти дублира международните му приходи, печелейки 683 млн. долара в световен мащаб – повече от половината от които са от вътрешния боксофис.

4. Пазители на Галактиката

филма
Топ 10 най-гледани филма на 2023 снимка: pinterest

Лебедовата песен на Марвел на Джеймс Гън зашемети както критиците, така и публиката. В Пазители на галактиката Vol. 3 се завръщат любимите на всички авери, които трябва да се изправят срещу побъркания и жесток Върховен еволюционер, докато се стремят да спасят живота на Рокет. Крис Прат, Зоуи Салданя, Дейв Баутиста, Вин Дизел, Брадли Купър, Карън Гилън, Пом Клементиев и Шон Гън се превъплъщават отново в ролите на титулярния екип, като към тях се присъединяват Уил Поултър като Адам Уорлок и Чукуди Ивуджи като Високия еволюционер.

Точно когато изглеждаше, че славните дни на MCU са останали зад гърба му, „Пазители на галактиката Vol. 3“ пристигна, за да докаже, че в машината на Marvel все още има живот. Филма получи почти универсални похвали от критиците и беше сертифициран касов успех, като събра 845 милиона долара в световен мащаб и приключи времето на Гън в Marvel с висока нота. Филмът е сладко-горчив и изненадващо мрачен завършек на Пазителите, който включва най-добрия злодей на Marvel след Танос и емоционално, но и възвисяващо послание, което потвърждава, че в комиксовите филми има нещо повече от шумни експлозии.

5. Малката русалка

филма
Топ 10 най-гледани филма на 2023 снимка: pinterest

Номинираният за „Оскар“ Роб Маршал се впуска под морското дъно, за да пресъздаде вечната история на „Малката русалка“ на живо. Хали Бейли е в ролята на Ариел, безстрашна русалка, очарована от човешкия свят. След като спасява красив принц от удавяне и се влюбва в него, Ариел сключва сделка с Урсула, морската вещица, като получава чифт човешки крака в замяна на красивия си глас. В главните роли са още Джона Хауер-Кинг, Хавиер Бардем и Мелиса Маккарти.

„Малката русалка“ е подложен на несправедлив контрол заради кастинга на Бейли. Въпреки това филма се радва на успех в боксофиса, като печели 297 млн. долара на вътрешния пазар и 269 млн. долара на международния, като общо в световен мащаб възлиза на 566 млн. долара. Филмът получава предимно положителни отзиви, особено за звездното изпълнение на Бейли. Въпреки това, „Малката русалка“ не беше зашеметяващият успех, на който мнозина се надяваха, което подсказва, че адаптациите на Дисни на живо може би окончателно са изчерпали възможностите си за гледане от публиката.

6. Опенхаймер

филма
Топ 10 най-гледани филма на 2023 снимка: pinterest

Кристофър Нолан се завръща на големия екран след двегодишно отсъствие с биографичния си шедьовър „Опенхаймер“. Дългогодишният сътрудник на Нолан – Силиан Мърфи – се превъплъщава в титулярната роля – за първи път в главната роля във филмите на режисьора – заедно с голям ансамбъл, включващ Мат Деймън, Емили Блънт, Флорънс Пю и Робърт Дауни младши. Сюжетът проследява живота на Опенхаймер, като се фокусира върху участието му в проекта „Манхатън“ и изслушването през 1954 г., довело до отнемане на допускът му до класифицирана информация.

Опенхаймер може би е най-добрият филм на Кристофър Нолан до момента. Филма получи всеобщо одобрение от критиката и публиката, като мнозина вярват, че той най-накрая ще изведе Нолан на сцената на Dolby Theater. Впечатляващо е, че филмът има и огромен комерсиален успех, като до момента е събрал 228 млн. долара в националния боксофис. С 300 млн. долара в полезрението и без реална конкуренция на хоризонта, кой знае колко далеч ще стигне Опенхаймер? Само времето ще покаже, но нещата изглеждат обещаващи за възхвалявания биографичен филм.

7.Звукът на свободата

филма
Топ 10 най-гледани филма на 2023 снимка: pinterest

Политическият трилър, базиран на вярата, се превърна в „спящия“ хит на американския боксофис през летния сезон и зае четвърто място в Google Trends. Интересът беше най-силен в Северна и Южна Америка, начело с Пуерто Рико, САЩ и Панама. Свързаните търсения около „Звукът на свободата“ включваха за Тим Балард, който е представен във филма като герой от Джим Кавийзъл от „Страстите Христови“.

8.Аватар: Пътят на водата

филма
Топ 10 най-гледани филма на 2023 снимка: pinterest

Дългоочакваното продължение на Джеймс Камерън беше предшествано от пикови търсения в началото на годината, точно след глобалния подем през декември 2022 г. Интересът към 3D палатковия филм с участието на Зоуи Салданя, Сам Уортингтън, Сигорни Уивър и Стивън Ланг достигна своя пик в Унгария и Чили. Това е един от най-успешните филма.

9.Убийците на цветната луна

филма
Топ 10 най-гледани филма на 2023 снимка: pinterest

Това, че този уестърн епос по действителен случай е един от най-добрите филма в кариерата на Мартин Скорсезе, е показателно. Най-новият филм на носителя на „Оскар“ е любовна история между ветеран от Първата световна война (Леонардо ди Каприо) и млада жена (фантастичната Лили Гладстон) от богатата нация Осейдж в Оклахома. Същевременно това е и мистерия за убийства, свързани със смъртните случаи, които измъчват индианското племе през 20-те години на миналия век, както и добре изигран, провокиращ размисъл поглед към алчността на белите, корумпираната власт и сложната история на Америка с коренното й население.

10.Бързи и яростни 10

филма
Топ 10 най-гледани филма на 2023 снимка: pinterest
Tagged , , ,
на горе