Най -честите грешки в личната хигиена, които саботират здравето ви

Най -честите грешки в личната хигиена, които саботират здравето ви
Добра форма

Най -честите грешки в личната хигиена, които саботират здравето ви

 

Какви грешки правят хората при спазване на личната хигиена? Как можете да ги избегнете? И кои са основните правила по този въпрос? Нека  разберем.

 

Правилата за лична хигиена са ни познати от детството. Основните са: мийте зъбите си 2 пъти на ден, мийте ръцете си преди хранене, преобличайте се и редовно вземайте душ. Но това не са всички правила. Някои от нас нарушават правилата, без дори да знаят. По -долу ще посочим най -често срещаните грешки.

Най -честите грешки в личната хигиена

 

Не миете добре ръцете си

Всеки знае колко е важно да си миете ръцете, особено като профилактика срещу настинки и инфекциозни заболявания по време на епидемии.

Въпреки това, статистиката показва, че само 5% от хората мият ръцете си достатъчно дълго и старателно. Повече от 30 % не използват сапун, а 10 % забравят за такава проста процедура. Измиването на ръцете твърде бързо е неефективно. Необходимо е да измиете ръцете си със сапун поне 25 секунди, като третирате двете страни на ръката и пространството между пръстите.

 

Често докосвате лицето си с ръце

Помните ли колко често докосвате лицето си или го поддържате с длани? Подобни действия не само спомагат за разтягане на кожата и намаляване на тургора й, но също така спомагат за размазването на прах и възможни бактерии, които са по ръцете ви. Това също така допринася за запушване на порите и акне. Опитайте се да премахнете този навик.

 

Вземате горещ душ

Горещият душ е приятно и релаксиращо преживяване. Но, колкото и да е странно, горещата вода не носи никаква полза за кожата ви. При запарване порите се отварят, заедно с това настъпва прекомерна загуба на течност и естествените масла се измиват, кожата може да загуби еластичност и да стане суха. Топлият душ е по -полезен, можете постепенно да намалите температурата на водата, докато това стане навик.

Използвате сапун под душа всеки ден

Хората, чиято кожа е склонна към изсушаване, не бива да използват сапуни и гелове всеки път, когато се къпят. Ако се къпете, за да се освежите и не сте се изпотили, е достатъчна обикновена топла вода. Всички почистващи препарати изсушават кожата и също така отмиват полезните бактерии, които са от съществено значение за нашия имунитет.

Душ след тренировка ?

 

Какво по -естествено от вземането на душ след интензивни упражнения? Експертите казват, че е по -важно да смените дрехите, в които спортувате. Всяка материя лесно абсорбира потта, което води до дразнене на кожата.

Вземането на топъл душ след тренировка ще помогне за измиване на бактериите от кожата ви. Но ако нямате възможност да си вземете душ веднага след тренировката, просто свалете дрехите си, можете да избършете проблемните зони с мокри кърпички.

 

Не сменяте кърпата

Кърпата трябва да се сменя периодично. Постоянно попиваща вода, тя е източник на бактерии, гъбички и мухъл. За да се сведат до минимум бактериите, е необходимо кърпата да се изсушава след всяка употреба и периодично да се подменя с нова.

Не миете четките за грим

Четките за грим трябва да се мият периодично. Те събират много прах, мръсотия и болестотворни бактерии, които могат да се отложат върху кожата, което води до сериозни проблеми, вместо до шикозен грим. Измийте четките си в топла сапунена вода и след това подсушете. Четките за грим са лични, така че не позволявайте на никой друг да ги използва.

 

Измивате зъбите си веднага след кафето

 

Любителите на кафе знаят, че честото използване на кафе води до потъмняване на зъбния емайл. Поради тази причина много любители на кафе си ​​мият зъбите след всяка чаша кафе, което изпият.

Не бива да се прави така. Факт е, че тази напитка създава повишена киселинност в устната кухина, което отслабва зъбния емайл, а миенето на зъбите в този момент може да я повреди.

 

Забравяте да почистите ноктите си

Редовното миене на ръцете е чудесен навик за лична хигиена. Но не забравяйте за ноктите си. Под тях могат да се натрупват прах и бактерии. Така че не забравяйте да си почистите или изрежете ноктите.

 

Изрязвате ноктите на краката твърде дълбоко

Прекалено дълбокото подрязване може да доведе до врастнали нокти на краката. Необходимо е нокътя да се отреже в права линия, за да намалите чувствителността, да изключите възпалението и врастналите нокти.

 

Забравяте да смените четката за зъби

 

Необходимо е не само да изплаквате четката си за зъби след всяка употреба, но и да я подсушавате старателно. Когато е мокра, тя е източник на бактерии и мухъл, които могат да навлязат в устата ви, което може да причини не само лош дъх и заболяване на венците, но и да разстрои храносмилателната ви система. По -добре е да използвате четки с капачки. Необходимо е да се сменя четката за зъби поне веднъж на 3 месеца и веднага след минали заболявания.

 

Tagged , , , ,
на горе