Как да разберете, че сте наранили някого
Любов и партньорство

Как да разберете, че сте наранили някого

В ежедневието си всички казваме или правим много неща, които мислим, че са правилни. Понякога обаче тези наши действия не остават разбрани дори от най- близките ни и те се оказват наранени от наша постъпка или бездействие. В много случаи е трудно да осъзнаем грешката си навреме или изобщо не разбираме, че сме наранили хората до нас. Техните действия издават, ако има проблем и от тях можем да се ориентираме дали сме постъпили правилно. Понякога неразбирателството отминава с времето и двете страни забравят за случилото се, а в някои случаи то задълбочава проблема и разривът във взаимоотношенията става още по- голям. Ето как може да разберете , че сте наранили чувствата на някого:

Не се усмихва и не ви поздравява. Един от очевидните признаци, че сте обидили някого, е когато той изведнъж спре да реагира на поздравите ви или не се усмихва вече. Ако този човек е бил топъл с вас, когато сте се срещнали, може да има причина, поради която се е променил. Ако искате да потвърдите дали някой е студен към вас, умишлено се засечете с този човек. След това се опитайте да махнете с ръка, да кажете „здравей“ или да му се усмихнете. В случай, че този човек се държи така, сякаш не вижда и не чува нищо или просто ви гледа с празен поглед, тогава знаете какво означава това.

Вече не говори с вас. Освен че не се усмихват и не поздравяват, един признак, че сте наранили човек, е ако той внезапно спре да говори с вас. Ако сте били близки един с друг, това може да е необичайно поведение, с което трябва да се справите незабавно. Можете да опитате да започнете разговор с него. Ако изглежда незаинтересован да поддържа разговора, например – ако просто отговарят на въпросите ви с „да“ и „не“, това е знак. Още по-лошо, той би могъл просто да си тръгне, докато вие още говорите и изобщо да не опита дори да ви изслуша.

Игнорирани сте, сякаш не съществувате. Чувствали ли сте някога сякаш сте напълно игнорирани от някого? Сякаш току-що той е минал покрай вас, без дори да ви се срещнат очите, или изглежда ви е изолирал от груповите разговори? Ако отговорът е да и това поведение не е обичайно, вероятно има причина за това и не е изключено с нещо да сте го наранили и да се е почувствал зле от отношението ви. Пренебрегването на човека, който ви е наранил, не само изпраща съобщение до вас. Това е и защитен механизъм от негова страна, за да се избегне повторно нараняване или обида, макар и понякога да не го прави с тази умисъл. Така че, ако някой ви игнорира, това може да е така, защото нещо, което сте направили, е разстроило човека.

Той не отговаря на вашите съобщения или обаждания. Опитвате ли се напоследък да се обадите на някого, за да говорите с него, но да се оказва, че той постоянно е зает или не е на линия? Може наистина да е ангажиран в работата, но при нормални обстоятелства той веднага ще ви отговори на обажданията или на вашите съобщения, след като намери време. Ако обаче са минали дни или седмици и не сте получили отговор от лицето, значи определено нещо не е наред. Това означава, че той умишлено ви пренебрегва и не иска да говори с вас.

Премахнати сте от приятелите му или сте блокирани в социалните мрежи. В съвременния дигитален свят, в който почти всеки живее в онлайн средата, едва ли има по-ясен знак от това да откриете, че вече не сте свързани с някого в социалните мрежи. Може той да е спрял да ви следва, да ви е премахнал от приятелите или даже да се окажете блокирани от този човек. Колкото и да е неприятно, доста хора държат изключително много на социалните мрежи и те приемат, за да ви премахнат от техния свят, явно сте ги наранили наистина.

Не ви кани на срещи или други събития. Ако изведнъж вашият приятел вече не ви кани да излизате, това означава, че нещо не е наред в отношенията ви. Например прави парти и всички други приятели са поканени, с изключение на вас. Разбира се, има вариант той просто да е забравил да ви каже, ако организира повече хора, но ако обаче се е случвало повече от веднъж, е ясно, че сте избягвани.

Поканите ви се отхвърлят. Приятелят ви отхвърля ли и вашите покани за излизания и събития, като винаги намира оправдание да не дойде някъде?  Ако той винаги е зает за вас и постоянно има по-важни приоритети, наистина има нещо нередно. Нормално е хората в някакъв момент наистина да са ангажирани и да пропускат определени дейности и срещи с приятелите си. Хората обаче са казали, че който търси начин, намира решение, а който не – оправдание. Ако не може да отдели време за вас, това означава, че ви избягва.

Ако забележите един или повече от тези признаци, помислете първо дали причината не е във вас и дали сте направили нещо нередно. Не е задължително вие да имате вина, просто не бързайте да я прехвърляте на другия. Ако и след това не намирате отговор, поговорете открито с него, за да изясните отношенията си.

Tagged , , , ,
на горе