Топ 5 на най-красивите места в България
Величествена България

Топ 5 на най-красивите места в България

България е една от страните, които притежават възхитителна природа. В страната ни има от всичко – имаме величествени планини, имаме море с все още диви и красиви плажове, имаме и китни градчета със страхотен чар. В България има какво да правиш по всяко време на годината.

В страната ни също така има голямо разнообразие от услуги, атракции, природни и исторически забележителност. Имаме и богата история, с която можем да се запознаем по-добре, ако пътуваме.

Топ 5 на най-красивите места в България

Преподобна Стойна, българката стискала жарава с голи ръце, лекувала безнадеждно болни

Ванга, мъдрият „глас“, който ни завеща, че злото ще бъде победено само с добро

Топ 5 на най-красивите места в България 5 неща, които добрият гост прави

Топ 5 на най-красивите места в България

  1. 1. Рилският манастир

  2. красиви места в България
    топ 5 най-красивите места в България

    Той е известен също като българския Йерусалим и ако не сте го посещавали, задължително трябва да го направите час по-скоро. Това е живописен източноправославен манастир, който се намира в горите на Рила и е на по-малко от 2 часа път с кола от София. Манастира е кръстен на Свети Иван Рилски, който през 10-ти век е бил отшелник и живеел в пещера в близост до манастира. Това е един от най-значимите културни паметници за България, а също така е включен в списъка на Юнеско. Това е най-големият манастир в България и е построен в далечното минало през 927-941г. от Иван Рилски. През 1778г. манастирът „Св. Иван Рилски“ става жертва на стихиен пожар и е опожарен до основи. Когато пристъпите в двора, ще се изумите от перфектната хармония на изящните черно-бели арки, керемидените покриви и петте купола, извисяващи се до небето. Това място наистина носи специална енергия, която те кара да се чувстваш в хармония със себе си и природата.

2. Белоградчишките скали

красиви места в България
топ 5 най-красивите места в България снимка: уикипедия

Белоградчишките скали са едно от природните чудеса в България и част от най-хубавите места в България. Тези червеникави скални скулптури в различни странни форми се намират в северозападна България.

Повечето от тях приличат на животни или хора и има много легенди за различните фигури. Местните хора са развихрили въображението си през годините, създавайки многобройни легенди за скалите въз основа на приликата им с животинските и човешките форми. Някои от по-известните са Близнаците, Ученичката, Овчарчето, Мечката, Конникът и Мадоната. Белоградчишките скали са включени в списъка на обектите на ЮНЕСКО за световно наследство.

3. Крушунски водопади

красиви места в България
топ 5 най-красивите места в България снимка: уикипедия

Крушунските водопади са природните феномени в България. Всеки човек трябва да види това място! Водопадите не са толкова големи, но са невероятно красиви.Поредицата от живописни водопади на река Пройновска е най-голямата травертинова каскада в страната. Основният водопад е висок около 20 метра и се стича по меки варовикови скали, след което се разделя на няколко по-малки каскади. Те образуват множество кръгли тераси и естествени басейни, пълни с вода.

Каскадите са заобиколени от буйна растителност, която контрастира с яркия цвят на водата. По протежение на реката има туристическа пътека, водеща чак до пещерата Крушуна, където започва Пройновска река. По маршрута има стълби и мостове, от които можете удобно да наблюдавате каскадите, скалите и басейните.

4.Копривщица

красиви места в България
топ 5 най-красивите места в България снимка: пътеписаници

Намира се в Западна България на 110 километра от София, и 90 км. от Пловдив. Копривщица е разположен в планински регион в живописна долина по течението на река Тополница. Вървейки по тесните улички на града, ще се почувствате сякаш сте попаднали във великите времена, когато прабългарите храбро са се борили за своята свобода. В Копривщица ще откриете много културни паметници, къщи- музеи и ще видите богати колекции от старинни оръжия, земеделски сечива, носии, бижута и картини. Това е изключително чаровен град, запазил средновековните си постройки и носещ енергията на едни отдавна отминали времена.

5. Нос Емине

красиви места в България
топ 5 най-красивите места в България снимка: уикипедия

Уединено място до което се стига по неравна пътека, заобиколено от гори, граничещи с морски скали и станция на бреговата охрана, тук няма диви нощи, само тишина.Нос Емине е разположен на брега на Черно море. Това всъщност е мястото, където Стара планина докосва морето. Гледката е изключителна.

През Средновековието на нос Емине е имало крепост, наречена Емона. Но в днешно време от нея са останали само някои руини.Наблизо се намира малкото и тихо село Емона и красивият плаж Иракли.
Нос Емине е и крайната точка на известния европейски пешеходен маршрут Е3 „Ком-Емине“. Това е едно от удивителните места на България.

Tagged , ,
на горе