Кога е най-доброто време за чаша топло и ароматно кафе? Данни от ново проучване

Кога е най-доброто време за чаша топло и ароматно кафе? Данни от ново проучване
Добра форма Интересно

Кога е най-доброто време за чаша топло и ароматно кафе? Данни от ново проучване

Ново проучване проведено от учените по света, дава и нови данни относно въпросът: Кога е най-доброто време за чаша топло и ароматно кафе?

Според асоциацията на производителите на чай и кафе, през последните 10 години консумацията на кафе в световен мащаб е нараснало с почти 100% и възлиза на стотици тонове годишно.

Все повече хора се влюбват в  аромата на кафето, поради няколко основни причини: освен бодрост, напитката има благоприятен ефект върху здравето на мозъка, сърдечно-съдовата система, подобрява храносмилането, предотвратява затлъстяването на черния дроб, както и при още други заболявания.

Последните проучвания на учените от университета в Колорадо доказаха връзката между характера на човека и приема на кофеин.

Установено е, че основните любители на ароматната напитка, както и на газираните напитки, енергийните напитки, са т. нар. сови. Това са хора, които са склонни да спят до обяд и да работят до късно вечерта. Те са консумирали прекомерно количество кафе и не били способни, да го откажат.

На противоположната страна са т.нар. чучулиги, които предпочели безкофеиновите напитки.

Въпреки това, консумацията на три или повече кофеинови напитки на ден увеличава риска от сериозно нарушение на съня. Повечето хора, които пият чаша кафе в 21:00 часа, сърфират из интернет до полунощ, без да им се спи почти до 02:00 часа сутринта.

Кофеинът и синята светлина на екрана, не само че блокират освобождаването на мелатонин (хормонът отговорен за съня), но и изместват циркадните ритми с час или повече.

Но 1-2 чаши кафе на ден, изпити навреме, няма да повлияят по никакъв начин на цикъла на сънят ви.

Ето още няколко важни съвета, съгласно проведеното проучване:

1. Не пийте кафе веднага след събуждане!

Нивата на кортизол и адреналин (хормоните на стреса) вече са се покачили, за да подготвят организма ви за предстоящият ден. Като добавите кофеин към този мощен сутрешен хормонален „шейк“, получавате нервност вместо бодрост и концентрация.

Вместо това, изпийте 2 чаши хладка вода с лимон или чаша зелен чай, за да запълните дефицита на течности и да презаредите батериите си с нова порция енергия. Той е богат на много антиоксиданти, които помагат на мозъчната функция, намаляват риска от сърдечни заболявания и потенциално предпазват от рак.

2. Например, изпийте чаша кафе преди обяд.

Защото, от гледна точка на човешката физиология, до обяд нивата на кортизола се понижават и може да се почувствате сънливи. Чаша кафе ще ви помогне да се ободрите и да възстановите енергията си за вашия пиков период от деня.

3. Не пийте кафе след 15.00 часа.

Въпреки, че ще почувствате ефекта на кофеина след 25 минути, следобед на тялото ви ще му е необходимо много повече време, за да го обработи, забележете до 8 часа!

Само за сравнение: за обработката на една доза алкохол (чаша вино или чаша водка) е необходими само 60 минути!

Или иначе казано, вашият мозък ще усеща следобедното ви ароматно еспресо до късно през нощта. А, ако изпиете и минимално количество кафе след вечеря, цяла нощ ще бъдете „бодри“ от излишъка на кофеин.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , ,
на горе