Най-добри напитки за успокояване на възпалено гърло

Най-добри напитки за успокояване на възпалено гърло
Здраве и красота

Най-добри напитки за успокояване на възпалено гърло

При възпалено гърло е налице болезнен процес, който причинява много неудобства и увеличава рисковете за здравето. То може да провокира по-сериозни заболявания като тонзилит или инфекция на белите дробове.

Предлагаме ви селекция от лесни, но ефективни напитки, които ще донесат облекчение и ще намалят възпалението.

Някои хора са по-чувствителни към рисковите фактори: климатик, хипотермия и смяна на сезоните, които често причиняват възпалено гърло. Паренето, болката при преглъщане и говорене значително влошават здравословното състояние. Те могат да се превърнат в пречка за нормална работа и активен социален живот.

Искате да излезете с него? Поканете го

Ако искате да подобрите качеството си на живот присъединете се тук: „Приятели на здравето и качеството на живот“

Тук може да си направите абонамент за здраве:

https://myaquasource.net/distributor/opportunity/GenaShumova

Телефон за връзка: 0882 00 3263

Най-добри напитки за успокояване на възпалено гърло

1. Пийте топла вода с лимон и мед

възпалено гърло
Най-добри напитки за успокояване на възпалено гърло снимка: pinterest

Всяка топла напитка може да помогне за успокояване на възпалено гърло. Топлата вода сама по себе си е успокояваща и може да помогне за облекчаване на възпалено гърло, кашлица и хрема.

Пиенето на топла вода с лимон може да бъде особено полезно, когато имате възпалено гърло поради заболяване, тъй като може да добави малка допълнителна доза витамин С към вашата диета. Витамин С може да засили имунната ви система и дори да ви помогне да преодолеете настинки.

Добавянето на мед към вода с лимон също може да лекува възпалено гърло и кашлица. Например, едно малко проучване от 2017 г. установи, че медът може да помогне за ускоряване на възстановяването от възпалено гърло поради своите противовъзпалителни и антибактериални свойства. Друго проучване установи, че медът може да помогне за потискане на кашлицата, което може да доведе до повече дразнене на гърлото.

2. Опитайте чай от джинджифил

възпалено гърло
Най-добри напитки за успокояване на възпалено гърло

Чаят от джинджифил също може да помогне за успокояване на възпалено гърло. Всъщност проучване от 2013 г. показва, че екстрактът от пресен джинджифил в гореща вода може да ви помогне да се предпазите от респираторния синцитиален вирус – силно инфекциозен вирус, който обикновено засяга малки деца – въпреки че все още са необходими по-стабилни изследвания върху хора.

Пиенето на чай от джинджифил може да бъде полезно, ако не се чувствате добре. Има някои доказателства, които показват, че може да помогне за успокояване на възпалено гърло и намаляване на задръстванията, но трябва да се проведат повече изследвания.

3. Пийте чай от мента

възпалено гърло
Най-добри напитки за успокояване на възпалено гърло

Чаят от мента е друга топла напитка, към която хората често се обръщат, когато се опитват да облекчат симптомите на възпалено гърло. Това е така, защото съдържа мента, която има противовъзпалителни ефекти, които могат да намалят подуването и да успокоят възпаленото гърло.

Освен това, както при всяка гореща напитка, Робинс казва, че вдишването на пара от ментов чай ​​може да лекува други симптоми като задръствания.

Подобно на парата от изпарител или душ, парата от ментовия чай може да помогне за намаляване на назалната конгестия. Това ви дава усещането, че можете да дишате по-добре.

Едно предупреждение: Не пийте чай от мента, ако болното ви гърло е причинено от киселинен рефлукс. Ментата всъщност може да влоши симптомите на киселинен рефлукс.

4. Яжте топла супа

Пилешката супа с юфка е класически домашен лек за често срещани заболявания и предлага много от същите предимства като горещите чайове или топлата вода с лимон.

Всъщност всяка топла супа – особено тази със здравословни протеини или зеленчуци – може да бъде чудесен начин да успокоите възпалено гърло и да получите някои ключови хранителни вещества, когато се чувствате болни.

Супите на базата на бульон са чудесен начин да получите малко храна в себе си, когато не ви се яде, когато сте болни. Бих избрал супа, която има допълнителни съставки, като пилешки гърди, тофу, боб или зеленчуци.

Ако се чувствате готови, можете дори да си направите бульон, като варите животински кости във вода за няколко часа.

5. Направете смути

възпалено гърло
Най-добри напитки за успокояване на възпалено гърло снимка: pinterest

Може да почувствате намален апетит, когато сте болни и имате възпалено гърло.Това може да затрудни получаването на хранителните вещества, от които тялото ви се нуждае, за да се бори с болестите.

Ето защо наситеното с хранителни вещества смути е чудесен вариант, стига да използвате плодове и зеленчуци, пълни с антиоксиданти – молекули, които могат да засилят имунната ви система.

Някои богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци, които да добавите към вашите смутита, включват:

Боровинки
ягоди
Манго
спанак

Tagged , , ,
на горе