Мъжът изневерява с тялото си, жената – с душата си – Венцеслав Константинов

Мъжът изневерява с тялото си, жената - с душата си - Венцеслав Константинов
Любов и партньорство

Мъжът изневерява с тялото си, жената – с душата си – Венцеслав Константинов

Възможно ли е да изневериш, въпреки че обичаш? Възможно ли е да предадеш жена, която уважаваш и на която държиш? И каква може да бъде причината за това? Възможно ли е да простиш изневяра и да продължиш напред. Не мисля. Може би някоя жена би простила на мъжа до нея, но никога повече не би го погледнала по начина, по който преди го е гледала. Доверието е счупено. А любовта – разбита.

Изневярата е грешка. Най-голямата и непростима грешка. Грешка, чиято прошка е толкова трудна, повече трудна от прошката за всеки друг вид предателство. Независимо дали този мъж е имал чувства към жената, на която е изневерил, истината е една – изневеряват само слабите мъже. Останалите обичат силно. Истинско. И вярно.

Ето защо твоят партньор ти изневерява, но твърди, че те обича

Провалът на моногамията

Мъжете просто родени ли са измамници? Вярването на такова нещо може да се разглежда като един негативен възглед за мъжете, но според някои изследователи на социалните науки това е биологичен факт. А кой смее да се бори срещу природата? Проучване установява, че голяма част от мъжете изневеряват, защото им е омръзнало да правят любов със своите жени, а не защото не изпитват вече чувства към тях.

За разлика от проучвания за женската изневяра, които показват, че основната причина жените да изневеряват не е физическа, а най-често е, защото се чувстват игнорирани или емоционално неудовлетворени от своя партньор.

С теб не се чувства като мъж

Друга една от възможните причини, поради които твоят партньор може да те обича, но все пак да ти изневерява, е, че той чувства, че нещо липсва в брака ви. За много мъже аферата е свързана със сексуалността. Тоест щом търси това извън брака, значи, че в точно това ви липсва.

И остава една голяма празнина в него, защото той не получава това, от което наистина се нуждае от теб. Важно е при мъжете, жените да задействат вътрешния им герой, за да се почувстват като истински мъже. И когато този геройски инстинкт се задейства, мъжете се чувстват по-добре, обичат по-силно и се ангажират по-силно, когато намерят някой, който знае как да го отключи.

Понякога става дума за нещо повече от сексуален контакт

Неуспехът да задействаш неговия геройски инстинкт е сериозна загриженост, но много други проблеми във връзката също могат да надигнат да провокират проблеми отношения и да доведат до изневяра.

Най-често срещаното, освен че чувства, че не е истински мъж около теб и не може да бъде „героят“, който копнее да бъде, е, че е разстроен от теб и иска да ти отвърне. Много мъже изневеряват за първи път след голям спор със съпругата си или след взрив, който ги кара да се чувстват невидими и неоценени във връзката.

Той те обича, но не те харесва

Любовта преминава през много фази. Обикновено се състои от три нива: физическо, емоционално и интелектуално. Колко горещи сте един към друг, колко силни са чувствата ви към другия и колко страхотни са вашите разговори и психическа връзка. Любовта обикновено започва на едно от тези нива и след това се разклонява. Понякога остава повече на едно от тези нива. В  се открива баланс между трите.

По-често тези нива нарастват и намаляват. Партньорът ти може все още да те обича на емоционално ниво, но да те намира по-малко интересни и секси, отколкото когато се срещнахте за първи път. След това той използва това като претекст и извинения за изневяра, вместо да работи върху връзката ви и да я спаси.

Той се чувства пренебрегнат във връзката

Част от това, че не се чувства като истински мъж, е, че също може да се почувства и пренебрегнат. Възходът на жените на работното място и във връзките е страхотен, но също така засяга мъжкото его. За никого не е тайна, че мъжете не искат тяхната партньорка да е по-успешна и по-смела от тях.

Те искат жените им да изпитват нужда от тях, за да нахранят своето его и самочувствие. В което няма нищо лошо, разбира се. Но има жени, които не изпитват нужда от подкрепата на мъжа до тях, защото са достатъчно силни да се справят и сами. Когато един мъж се чувства уважаван, полезен и необходим, е по-вероятно той напълно да спре да има афери и да се обвърже само с теб.

Изневярата зависи от това как се чувства и постъпва той

Едно ключово нещо, което трябва да знаеш за всички обвързани мъже, които имат афери, е, че всички те са различни и всички имат различни мотиви. Въпреки че мъжете често са по-мотивирани от сексуалния авантюризъм, отколкото жените, това не винаги е така.

Ако приятелят ти не съжалява за аферата, не можете да направиш много.  Първата стъпка дори да започнеш да му вярваш, че любовта му е истинска, трябва да дойде от искреното му угризение и срам. Ако не изпитва такова, как би му простила? Това още повече ще те откаже от него.

Той може наистина да съжалява за това, което е направил

В някои случаи може наистина да съжалява за това, което е направил. Въпросът е по какъв начин съжалява. Дали, защото ти си разбрала или защото го е направил. Независимо от това, има моменти, когато мъжът наистина съжалява за това, което е направил и все пак не иска да се откаже от жената до него.

Ако наистина държи на теб, ще направи всичко възможно, за да поправи грешката си и да му простиш. Но независимо колко големи усилия ще положи, едва ли отношенията ви ще бъдат същите. Доверието е убито. Любовта – може би. Но възможно ли е да съществува връзка без доверие?

Tagged , , , , , , , ,
на горе