Мисия възможна: намерете общ език с тригодишното дете

Мисия възможна: намерете общ език с тригодишното дете
Идеи за дома Психология

Мисия възможна: намерете общ език с тригодишното дете

На тригодишна възраст едно привързано и обичано дете буквално се превръща в крещящо чудовище точно пред очите ни, а методите на възпитание, които са работили преди това, вече не дават никакъв резултат. Какво да правим с бебето? Ето няколко съвета, които биха ви били полезни в този период на израстване.  

Бъдете треньор

Не искам! Няма да! Мамо, ти си глупачка! Махай се! Най-вероятно вие самите не сте забелязали как вашето сладко бебе се е превърнало в малък деспот и сега цялото семейство живее като на вулкан. Също така е добре, ако изригването на Везувий започва у дома, но ако е в търговски център, на детска площадка? Наоколо има тълпа хора, а детето лъже и крещи, чука с крака, блъска главата си в асфалта, хвърля се с юмруци на майка си. Изобщо не преувеличаваме. Това се случва на тригодишна възраст (някой по-рано, някой по-късно) и доста често.

Специалистите по детска психология отбелязват, че на първо място е важно да запомните: дете на 2-3 години не прави нищо от злоба, просто все още не е способно на това. Тези области в мозъка му все още не са узрели и не е в състояние да предвиди реакциите и действията на другия спрямо неговите. Тази способност ще се появи само на възраст 6-7 години.

„Колкото и ужасно да се държи вашето тригодишно дете, то никога не го прави срещу вас, не се бие с вас“

Но именно на тази възраст хлапето иска да бъде самостоятелно, да прави всичко сам, тъй като вече е „възрастен“, той знае толкова много, например, да вземе бонбон от висок рафт, който преди е бил недостъпен. Но по някаква причина сте му забранявали да ги яде. Тук възниква конфликт – детето много иска нещо, сигурно е, че може да направи нещо сам, а родителите по различни обективни причини му забраняват да го прави.  Това е времето, когато детето ви се научава да настоява за себе си. Вие, като опитен треньор, можете да му помогнете да овладее различни стратегии на поведение в ситуация на конфликт.

Вие не се биете с него, не сте противник, вие сте треньор, спаринг партньор. Задачата на родителя на този етап е да даде на детето преживяването на различни видове отговори: някой път да се поддаде, друг път да застане самостоятелно, в единия случай да превърне конфликта в игра, в другия – да се съгласи . Така, че по-късно той има цял арсенал от различни стратегии на поведение в конфликта.

Привързаността ви е по-силна от всеки конфликт

Конфронтацията между родителите и тригодишното дете е неизбежна: детето е допълнително отделено, изследва света, проявява своята воля, която често е противоположна на волята на възрастните. За родителят е важно да остане грижовен възрастен във всеки конфликт, за да стане ясно на детето, че въпреки кавгата, дори и най-горещата, всичко е наред и обичта не си отива.

Прегърнете, избършете сълзите и се успокойте взаимно. Подобен опит за излизане от кавга дава на детето най-важното знание: привързаността отменя конфликта, той е по-силен, кавгата не може да бъде прекъсната. Най-важното послание за живота, основата на всички бъдещи силни връзки: можеш да бъдеш различен, можеш да се ядосваш, но все пак да обичаш.

Превърнете се в голямото търпеливо куче

Кризата на негативизма е първият голям тест за привързаност. И тук е много важно родителят да остане силен, доминиращ, но грижовен възрастен, готов да защити. Лесно може да се превърнете в сурова майка, дори понякога да обидите детето в момент на ярост или безпомощност. Но можете и да отстъпите, както от позицията на силния, например да обясните, защо не одобрявате излизането на улицата с нова рокля.

Представете си как реагират големите, стари и много търпеливи кучета с малките, които тичат около тях, тичат с пълни сили и искат да общуват. В такъв момент за кучето е най-лесно за излае, то е голямо и има предимство. Когато ви обземе чувството на отчаяние и раздразнение с детето, си спомнете този пример и станете голямото любезно куче, като погледнете ситуацията различена гледна точка – тази на възрастен.

Първо прегръдка и съжаление, след това равносметка

Сами знаете: когато сте обхванати от вълна на стрес, трудно е да мислите, да вземате каквито и да било решения, всичко излиза извън контрол – мозъкът е обявил военно положение. Така, че е безполезно да говорите с дете, да четете лекции и да преподавате мъдрост, когато страстите вече кипят. Конфликтът с възрастен сам по себе си е голям стрес, заплаха от привързаност и ако родителите все още викат, псуват или дори могат да вдигнат ръка, това е истинско бедствие.

Ако искате детето чуе и разбере, на първо място е важно да то успокоите. Измъкнете го от стреса, дайте да се разбере, че все още сте негови родители, все още сте готови да защитавате и да се грижите за него. Прегърнете, утешавайте, говорете за чувствата му, така че той да разбере, че сте в контакт с него, да го разберете и почувствате.

За да угасите пивоварния конфликт, можете да се опитате да разсеете детето, да му предложите да изиграете нещо и ако скандалът въпреки това се разпали, трябва да изчакате, докато страстите отшумят. И само когато бурята заглъхне, доверието се възстановява, можете да обсъждате поведение, да говорите за правила, за „лошо“ и „добро“.

Помолете детето си за прошка

Изглежда, че е толкова лесно да се извините на бебето за неговите, писъци, шамари. Но възрастните изглежда го правят рядко. Но почти винаги се изисква извинение от детето за престъпленията му. Искате ли той да може да поиска прошка? Задайте си въпроса, покажете пример за излизане от кавга и признаване на грешки. Ако всичко е наред с привързаността, той ще започне да имитира и също така ще се научи сам, без това да му се налага.

 

Tagged , , ,
на горе