Козметика по време на бременност – за какво да внимавате

Козметика по време на бременност – за какво да внимавате
Добра форма Идеи за дома

Козметика по време на бременност – за какво да внимавате

Това, че ще ставате майка не означава, че трябва да се откажете от козметиката. Все пак не сте болна и животът продължава, дори по-хубав. Важно е обаче да знаете как да се грижите за себе си в този важен период, така че да не навредите на бебето. Салоните за красота остават отворени за вас, но при малки условия. Как да избирате козметиката и за какво трябва да внимавате ви предлагаме да видите:  

Срещу стрии

Стриите или стриите са един от основните проблеми на кожата на тялото по време на бременност. Причините са хормоналните промени и наддаването на тегло. В резултат на разтягане и загуба на еластичност вътрешният слой на кожата се разкъсва, мястото на увреждане се запълва със съединителна тъкан. Отначало те са като лилави белези, но след известно време побеляват и стават по-малко забележими. В този случай козметиката помага не само за премахване на вече възникналия проблем, но и за предотвратяване на появата му. Най-добре е да започнете да използвате средствата предварително, веднага щом коремът започне да расте и кожата да се разтяга. Стриите по-често се появяват при недостатъчна влага и липса на витамин Е.

Забранени за бъдещата майка са масла от лайка, мента, мащерка, роза, риган, кедър, джинджифил, индийско орехче, копър, магданоз, босилек, градински чай и канела. Всички тези растения може да присъстват като част от други стрии, но в този случай концентрацията им е много по-ниска и не може да бъде вредна. Най-добрият вариант е да се откажете от етеричното масло в полза на по-мек вариант: крем, лосион, мляко или гел.

Ефективните средства срещу стрии трябва да включват емолиентни масла – шеа, жожоба, както и компоненти, които подобряват кръвообращението. Много производители добавят витамини, аминокиселини, колаген – всички тези съединения възстановяват тъканите. В резултат на това повърхността на кожата става забележимо по-мека и гладка, пилингът и сухотата се елиминират..

Също така, когато избирате лекарство срещу стрии, трябва да обърнете внимание на миризмата, тя трябва да бъде ненатрапчива, леко изразена. В допълнение към използването на козметика, храненето, носенето на специално бельо, превръзка, водни процедури и физическа активност играят важна роля в борбата срещу стрии. Укрепването на кожната тъкан трябва да се случи не само отвън, но и отвътре.

Кожата на лицето

Козметиката за лице е необходима на първо място за бременни жени с мазна и комбинирана кожа. Тези видове кожа се характеризират с повишена работа на мастните и потните жлези, което води до образуването на акне. Има много инструменти, които могат да се справят с този проблем, но не всички от тях са безопасни за бъдещата майка и бебе.

Когато избирате козметика за бременни, предназначена за кожа на лицето, трябва да обърнете внимание на състава.

Кое е опасно

Салицилова киселина – той се използва широко при анти-акне и други обриви. Той е противопоказан по време на бременност, тъй като може да причини патологии в развитието на плода и усложнения на гестационния процес. На опаковката този компонент е посочен като салицилова киселина, BHA, бета хидрокси киселина (BHA).

Ретиноидите – съединения на базата на витамин А. Стимулира разделянето на кожните клетки и предотвратява появата на бръчки. Плодът причинява нарушения в развитието. На опаковката на продукта с ретиноиди могат да бъдат отбелязани следното: Диферин, Ретин-А, Ренова, Ретинова киселина, Ретинол, Ретинил линолеат, Ретинил палмитат, Тазорак и Авадж.

Фталатите – това са соли и естери на фталова киселина, използвани като парфюми. Техните токсични ефекти върху организма са идентифицирани отдавна..

Хидрохинон и глутатион – съединенията имат избелващ ефект, като действат върху ензимите, които синтезират меланин.

Парабените – използва се в много козметика, увеличава срока на годност. Причинява рак на гърдата, увредени репродуктивни органи.

Етиленоксид – дезинфектант и прави структурата на продукта по-мека. Има канцерогенни и мутагенни свойства..

Хормони – въпреки факта, че фитоестрогените идват да заместват естрогена от животински произход, тяхното влияние върху човешкото тяло все още не е напълно проучено.

Бензен – отнася се за токсините, засяга костния мозък, причинявайки рак на кръвта и анемия.

Продуктите за грижа за кожата на лицето трябва да съдържат колкото се може повече естествени растителни компоненти. По време на бременността много козметика може да бъде заменена с традиционна медицина: отвари, инфузии, смеси.

Важни правила   

За да бъде използването на козметика по време на бременност наистина безопасно, трябва не само да можете да изберете средствата, но и да ги използвате правилно:

Мляко, сметана, гел или лосион против стрии могат и трябва да се използват, започвайки от 13-та седмица на бременността. По това време рискът от спонтанен аборт вече е значително намален и стомахът тепърва започва да расте. Редовната употреба на такива продукти помага за предотвратяване на стрии на по-късна дата. Втрийте крема (гел, лосион) в проблемните зони с леки движения два пъти на ден. Най-добре е процедурата да се извърши след душ, след това активните компоненти проникват в кожните слоеве по-бързо и по-дълбоко.

Достатъчно е да използвате козметика за грижа за кожата веднъж на ден, най-добре е преди лягане, когато мускулите са отпуснати.

Използвайте декоративна козметика само ако е необходимо. Колкото по-рядко, толкова по-добре. Маскиращи средства, като фон дьо тен, консилер, прах, по-добре изобщо да не се използват. Преди да си легнете, трябва да почистите старателно кожата си от мръсотия и грим.

 

Tagged , , , ,
на горе