Кой е най-важният минерал за вашето сърце?

Колко е здраво сърцето ви
Добра форма

Кой е най-важният минерал за вашето сърце?

Кой е най-важният минерал за вашето сърце, разкриват експерти.  Микроелементите играят важна роля във функционирането на тялото и до голяма степен, определят състоянието на човешкото здраве. Един от тези минерали е магнезият. Статистиката показва, че приблизително 50-80% от хората изпитват нужда от магнезий (Mg) през целия си живот, което се отразява негативно на тяхното здраве.

Магнезият (Mg) участва в биохимични механизми, много от които осигуряват оптимален метаболизъм. Това са процесите: синтез на АТФ, подобряване състоянието на кръвоносните съдове, функционирането на мускулите и нервната система (включително състоянието на сърдечния мускул), образуване на костна тъкан и зъби, оптимизиране на нивата на кръвната захар, което е важно за профилактиката на диабет тип 2.

Кой е най-важният минерал за вашето сърце?

Топ 15 добавки за сърцето, мозъка, храносмилането и женското здраве

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Кой е най-важният минерал за вашето сърце?

Магнезий и сърце

Дефицитът на магнезий (Mg) в клетките провокира проблеми в клетъчния метаболизъм и митохондриалната функция, което застрашава от сериозни здравословни усложнения. Следователно, магнезият (Mg) е изключително важен за функционирането на сърцето.

Не забравяйте колко е важно да поддържате оптимално съотношение на магнезий (Mg) и калций (Ca). Дефицитът на магнезий (Mg) води до мускулни спазми, което отново се отразява негативно на работата на сърцето. Това се отнася за хора с излишък на калций (Ca), тъй като именно този елемент провокира мускулни контракции.

Магнезият (Mg) е електролит, участващ в електрическите процеси в тялото. Без електролити (магнезий (Mg), калий (K) и натрий (Na), електрическите сигнали няма да бъдат изпратени или получени. Без такива сигнали сърцето няма да изпомпва кръв и мозъкът не функционира правилно.

Дефицитът на магнезий (Mg) води до сърдечни проблеми. Хипертония, аритмии, сърдечносъдови заболявания и внезапна смърт са вероятни причини за дефицит на магнезий (Mg) и/или неправилно съотношение на минерала към калций (Ca).

Магнезий и контрол на кръвното налягане

Контролът на налягането е необходим, тъй като този показател е рисков фактор за сърдечни заболявания и инсулт. Вече беше казано, че магнезият (Mg) помага за отпускане и разширяване на кръвоносните съдове, което води до намаляване на налягането. Така приемът на този микроелемент подобрява кръвообращението.

Храни с високо съдържание на магнезий (Mg)

Най-добрият начин за поддържане на нормално ниво на магнезий (Mg) в тялото е въвеждането на значително количество зелени листни зеленчуци в диетата. Изстискването на сок от зеленчуци е чудесен и ефективен начин за „повдигане“ на нивото на магнезий (Mg) и насищане на тялото с хранителни вещества.

Листни зеленчуци, богати на този микроелемент: спанак, зелено цвекло, брюкселско зеле, кейл, манголд, зелена ряпа, броколи, бок чой

Други храни, богати на магнезий (Mg):

Сурови какаови зърна – 28 g сурови какаови зърна съдържат до 64 mg магнезий (Mg) и широка гама от антиоксиданти, желязо (Fe), фибри, които служат като храна за полезната чревна микрофлора.

Авокадо – 1 авокадо съдържа средно до 58 mg магнезий (Mg), здравословни мазнини и набор от витамини. Авокадото е източник на калий (K), който неутрализира хипертоничните свойства на натрия (Na).

Семена и ядки – тиквени, сусамови, слънчогледови семки имат висока концентрация на магнезий (Mg). 4 с.л. семена гарантират съответно 48%, 32% и 28% от необходимостта от магнезий (Mg). Кашу, бадеми и бразилски орехи също са в този списък.

Мазните риби – океанска сьомга, скумрия – съдържат значително количество магнезий (Mg). В 1/2 филе или 178 г сьомга има до 53 мг магнезий (Mg).

Билки и подправки – съдържат много ценни вещества в ниски концентрации и магнезий (Mg) – също. Следните билки и подправки са наситени с посочения микроелемент: кориандър, магданоз, синапено семе, копър, босилек, карамфил и др.

Плодове – най-висока концентрация на магнезий (Mg) показват: папая, малини, домати, ягоди, диня. 1 папая например, съдържа до 58 g магнезий (Mg).

Магнезий (Mg) и артериална калцификация

Съдържанието на магнезий (Mg) в кръвта е обратно пропорционално на развитието на коронарна калциноза. Едно проучване включва хора, без доказателства за сърдечносъдови проблеми, като същевременно сравнява доброволци с максимални и минимални нива на магнезий (Mg) в кръвния серум. Хората с пикови серумни нива на магнезий (Mg) показват: 48% по-нисък шанс за високо кръвно налягане, 69% по-малко вероятност да развият диабет тип 2, рискът от коронарна калциноза е по-ниска с 42%.

Фактори, симптоми на липса на магнезий (Mg)

Основната причина за недостига на този микроелемент е консумацията на полуфабрикати. Нивото на магнезий (Mg) се понижава поради стрес, изпотяване при физическо претоварване, липса на сън, пристрастяване към алкохол и употреба на лекарства (по-специално диуретици, статини, флуорид, флуорохинолонови антибиотици).

Основните признаци за липса на този минерал са болезнени спазми /крампи при разтягане на краката, главоболие / мигрена, загуба на апетит, гадене, повръщане, умора, слабост. Всичко това може да означава, че има смисъл да се увеличи приемът на магнезий (Mg).

Продължителната липса на микроелемента води до такива сериозни симптоми, като неравномерен сърдечен ритъм и коронарни спазми, изтръпване на крайниците и дори промени в поведението.

Дозировка

Препоръчителното количество магнезий (Mg) варира от 310 до 420 mg на ден (това зависи от възрастта и пола). Трябва да се отбележи, че в този случай са разрешени грешки в дозировката.

 

Магнезият (Mg) като цяло е безопасен микроелемент. Въпреки това е препоръчително хората с бъбречна недостатъчност да избягват приема му.

infomax-logo-50-15-HW Ето диета, с която Ким Кардашиян свали 30 кг за кратък период от време

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе