Скъпи приятели, днес споделяме с вас поредната рецепта с основен продукт вкусните тиквички – мариновани тиквички – чудно предястие и отлично мезе в летните горещини.
Тиквичките са част от семейството краставиците и пъпешите. Тиквичката се консумира преди да узрее. Тиквичката са много полезен зеленчук, поради богатото си съдържание на калий, калций, баластни вещества и така необходимият ни фосфор. Особено богата на витамин C и витамини от групата B.
„Мързелива“ пица на тиган. Само 10-15 минутки и готово!
ДИЕТИЧНА ВЕЧЕРЯ: „Палачинки“ от пилешко филе
Рецепта за мариновани тиквички.
Така приготвени тиквичките са невероятно кулинарно изкушение и колкото по-дълго стоят в хладилника, толкова по-вкусни стават.
Необходими продукти за Мариновани тиквички:
-тиквички – 2-3 броя или около 700 гр. продукт;
-чесън – 3 скилидки;
-лимонов сок – 3-4 с.л.;
-сол – на вкус (около 1 ч.л.);
-захар -1 ч.л.;
-копър – на вкус или кориандър;
-магданоз – на вкус;
-растителна мазнина – за пържене.
Начин на приготвяне:
Измийте и почистите добре тиквичките. Ако са млади не е необходимо да белите външната обвивка, иначе е препоръчително да се отстранява, поради твърдостта й.
Най-напред разполовете тиквичката на две, ако са по-дълги, и нарежете на филийки по дължина. Не осолявайте, защото така ще предизвикате процес на извличане на водата от продукта.
Изсипете растителната мазнина в тигана и запържете тиквичките от двете страни. Гответе до златисто кафяво, около 1,5 -2 минути от всяка страна, в зависимост от силата на топлината.
Начин на приготвяне на дресинга за тиквичките:
В подходяща купа изсипете лимоновият сок, за по-удобно можете да използвате готов или си използвайте прясно изцеден.
Наситнете добре копъра и магданоза и скилидките чесън. Смесете подправките и към тях добавете захарта. Отново разбъркайте добре.
Използвайте контейнер с капак и започнете да подреждате тиквичките. Наредете ред от изпържените тиквички, посолете на вкус, полейте с дресинг. Продължавайте в този ред, докато свършат всички тиквички.
Добър апетит!