„Любовта трае три години“ … ето всичко, което трябва да знаете!

ценната жена
Любов и партньорство

„Любовта трае три години“ … ето всичко, което трябва да знаете!

 

„Любовта трае 3 години“ не е само заглавието на книга на Фредерик Бегбеде или филмът по нея.

Когато някой каже, че любовта трае три години, това е препратка към биохимичната теория.

Изглежда, че разводът най-често се случва след три години съвместен живот. В биохимичен план любовта е комбинация от окситоцин, допамин, пролактин, норадреналин и лулиберин. Интензивното чувство на щастие се освобождава от фенетиламин (PEA), докато нежността е свързана с ендорфините.

Това е биохимичният аспект. Но в действителност истинският въпрос е как е възможно да обичаме един и същи човек, докато през целия си живот можем да имаме много приятели? 3 години любов и това е всичко? Колко трае любовта?

Защо любовта трае 3 години?
Нека да разгледаме конкретен пример: Ако някой те накара да усетиш аромата (на пот или друга телесна миризма) на мъж, когото току-що си срещнала и харесваш, ще намериш нещо приятно в това. Но ако направите същия експеримент три години по-късно, ще откриете нещо неприятно в тези миризми. Но защо?

Това е физиологично. С течение на времето хормоните на удоволствието намаляват. Но не се притеснявайте – все още имате окситоцин, който е привързващият хормон. Това означава, че трябва да стимулирате този хормон. За да направите това, трябва да прогоните усещането за рутина, като добавите малко креативност към връзката си. Бъдете изобретателни и романтични, ако искате повече от 3 години любов.

Така че на теория любовта трае 3 години, може и по-малко. Но на практика е различно. Ясно е, че начинът, по който сте се чувствали, когато сте се влюбили в началото на връзката си, няма да остане непокътнат през годините. Но това не означава, че двойка, която е заедно от 3 години, със сигурност ще се провали и ще се разлюби. Не. Както и да е, със сигурност познавате двойка, която се обича в продължение на много години. Това дори може да е така за вас и вие четете това, защото сте в труден период (нещо нормално за една връзка и обикновено, когато говорим за любов).

Трябва да сте наясно какво определя и съставя любовта. Физически контакт, истинска връзка, доброта, нежност и т.н. Всичко това може да продължи през целия ви живот, стига да е добре поддържано.

Ключът е да изпитвате истинско удоволствие да споделяте живота си с партньора си. В една връзка винаги има трудни периоди. Трябва да знаете как да ги преодолеете, за да продължите връзката си и да останете стабилни.
3 години любов и след това …?
3 години любов и след това продължавате да се обичате … или не …

Честно казано, всичко зависи от двойката. Всяка любовна история е различна и специфична за всяка двойка. Има твърде много елементи, които трябва да се вземат предвид, когато става въпрос за това как връзката да продължи. Най-важното е да продължите да откривате и да запазите интерес един към друг.

А най-важната част от това е наистина да откриете и опознаете себе си. Трябва да откриете и опознаете както себе си, така и партньора си. Защо? Защото твърде често ние идеализираме другия човек. Тогава, когато осъзнаем, че този идеал не се вписва в това кой е нашият партньор в действителност, идва приземяването. 3 години любов със сигурност могат да продължат.

Трябва да имате предвид, че хората съществуват, за да се възпроизвеждат. Така че, когато мъжът и жената са привлечени един от друг, те изпитват вид пристрастяване, което ги прави щастливи, когато са заедно, и нещастни, когато са разделени. Говорихме за аромата малко по-рано. Е, ароматът подсъзнателно насочва мъжа и жената да станат партньори. Разбира се, не само ароматите ни водят по отношение на любовта. Биологично погледнато, всеки месец жената има яйцеклетка, която чака да бъде оплодена. Когато това бъде постигнато, тя ще бъде изцяло отдадена на растежа на детето в продължение на 9 месеца.

За мъжа е различно. Всеки ден той произвежда милиони сперматозоиди, чиято цел е да оплодят яйцеклетката на жената. Накратко казано, жената ще потърси партньор, който може ще се грижи за нея, когато е бременна и след това ще помогне за отглеждането на детето, което ще се роди. Естествено, тя търси мъж, който е силен във всеки смисъл на думата и който може да осигури материални ресурси. За мъжа това е различна история. Той иска жена, която ще носи детето му и ще предава гените му.

И така, 3 години любов и след това… тайната е да се освободите от зависимостта, за да дадете място на щастието във връзката. Това е най-важното: мъжът и жената да се чувстват добре заедно. Това чувство може да расте и да се поддържа по различни начини: споделяне на неща и извършване на дейности заедно, разговори помежду си, смях като деца и т.н. Трябва да се съсредоточите върху същественото и да имате общи ценности, които ще ви позволят да останете заедно.

Колко трае любовта?
Всичко зависи от това какво правите с тази любов. Въпросът „Колко трае любовта?“ няма нито един верен отговор. Любовта може да продължи цял живот или няколко секунди. Ако любовта трае само 3 години, тогава защо все още има толкова много двойки, които са останали заедно много по-дълго?
Няма стандартна продължителност на любовта.

Бихте могли да кажете, че любовта продължава 3 години, защото това е времето, от което се нуждаете, за да имате дете и то да стане автономно. През този период човек не обръща внимание на грешките на партньора си, защото често ги намира за „сладки“. Но след тези 3 години виждате много повече грешки в другия човек.

Така че да, любовта и страстта в началото на любовната връзка естествено ще загубят своята интензивност. Но това не са единствените неща, които са важни за любовта, за щастието. Трябва да запазите удоволствието да бъдете с партньора си и да споделяте нещата заедно, желанието да бъдете заедно само двамата и да успеете да се разберете. Удоволствието, което изпитвате с партньора си – това е, което ще поддържа връзката ви с годините. С каквито и предизвикателства да се сблъскате, ако това удоволствие се поддържа, любовта може да продължи много повече от 3 години, по различен начин.

Важно е да не основавате опита си на приказките, защото любовта няма абсолютно нищо общо с „…и те заживели щастливо до края на живота си“. Любовта е много по-сложна от това и дори да има моменти, когато всичко изглежда перфектно, това не е константа. Страстта от първите дни, в които сте били заедно, не е непременно вечна, но има и други начини любовта да продължи в една връзка. Трябва да поддържате удоволствието, което изпитвате, когато сте заедно.

И има още едно важно нещо, за което не говорим достатъчно: егоизъм. В любовта трябва да бъдете егоистични. С други думи, не бива да оставате с някого, ако не получавате никакво удоволствие да бъдете с него. Трябва да бъдете егоистични за две неща: да обичате себе си преди всичко и да обичате да бъдете с другия човек. Ако всеки партньор има това предвид, тогава любовта може да продължи, докато я поддържате.

Какво мислите за това? Вярвате ли, че любовта трае само 3 години? Чувствали ли сте разлика, когато сте достигнали тригодишнина на връзката си с вашия партньор?
Споделете вашите мисли в коментарите.

Tagged , ,
на горе