Липсата на интимност в брака води до развод – но кога и защо допускаме това?

Липсата на интимност в брака води до развод – но кога и защо допускаме това?
Любов и партньорство

Липсата на интимност в брака води до развод – но кога и защо допускаме това?

„Ако човек трябва да бъде сам, нека наистина да бъде сам и да не насилва инстинктите и чувствата си с фалшива интимност.“

 Ричард Олдингтън

 

Интимността е много важна в отношенията на мъжа и жената. Тя поддържа искрата между двамата партньори жива, а страстта – силна. За съжаление колкото е важна, толкова е и трудно да се опази. Особено, когато става въпрос за дългогодишни връзки, в които настъпва безразличието и отегчението.

Всички сме чували известната поговорка, че двойките спират да бъдат интимни след като се оженят. Въпреки че истината в твърдението е спорна, не може да се пренебрегне фактът, че след като „периодът на медения месец“ в брака отмине, интимността внезапно намалява.

Представяме ти някои от най-честите причини, поради които интимността между мъжа и жената избледнява.

Промяната във външността на жената

Младостта е красива. Младостта е приятна. Младостта е изкусителна. Но младостта не е вечна. Нито нежната кожа, нито перфектната фигура. С времето жената претърпява трансформация, която понякога не се оказва толкова благоприятна за нея. Много жени с напредването на възрастта качват килограми, както и при бременността. Да, списанията за красота налагат модел за красота, като не спират да показват известни личности, които на 40 години изглеждат перфектно, но как може да се прави подобно сравнение?

Жената в реалността е друга. Не всяка има възможността да си позволява скъпи процедури, здравословно хранене или да спортува. Особено, когато се появяват и децата. А и не трябва да забравяме, че покачването на килограмите може да се дължи и на заболяване, а не на мързел, както повечето си мислят.

И колкото и да не ви се вярва, промяната във външния вид на жената може да бъде причина за липса на желание за интимност. Защото мъжът не я приема вече за красива и привлекателна. Тъжно и несправедливо, но факт.

Депресия

Депресията е проблемно състояние. Депресията е сериозна и в никакъв случай не бива да се подценява или пренебрегва. Много често чуваме от хора да наричат депресираните си приятели „мързеливи“ и да ги упрекват, че по цял ден няма какво да се правят и си мислят неприятни неща. Но това далеч не е така.

Депресията е болестно състояние, за което трябва да се говори и което трябва да се лекува. Депресията води до суицидни мисли, които се оказват фатални.

Тя също така влияе и на любовните отношения между мъжа и жената. Разбира се неблагоприятно. И много често ако един от двамата е депресиран, той няма желание за абсолютно нищо, включително и за сексуални отношения със своята съпруга.

Появата на децата

Като че ли се е превърнало в тенденция, когато се появяват децата в живота на мъжа и жената, двамата да забравят един за друг и да се отдадат изцяло на грижите и отглеждането на малките съкровища. Да, децата са най-прекрасното нещо на този свят.

Те ни правят истински щастливи и ни дават стимул и смисъл да живеем, но в никакъв случай не бива да забравяме себе си и собствените си нужди. Може би отглеждането им е много трудно и изморително и всичко друго остава на заден план.

Но ако позволите интимността да си отиде от вашите отношения, това ще бъде пагубно за любовта ви. Защото липсата на интимност води до развод. И не – това не е решението. Не заслужавате това. Борете се за този брак и не забравяйте за собствените си нужди и тези на партньорите ви.

Един от двамата не харесва сексуалния акт

Още една причина, която може да доведе до пълна липса на интимност във вашите любовни отношения е, когато една от двете страни не изпитва удоволствие от половия акт и съответно не иска да го упражнява. Това наистина може да се окаже сериозен проблем за отношенията.

Неудовлетворението от правенето на любов може да се дължи на редица причини, някои сред които травми, чувство на болка, както и прекалена тревожност. Когато мислите ни са изпълнени с тревога и притеснения не може да се отпуснем добре и да се насладим на момента.

Не се харесвате повече и това е взаимно

Интимността е важна. Много важна. Но знаете ли кое е по-важно? Желанието за интимността. Привличането, което изпитваме към нашия партньор. Страстта, която извира от нас. И онова прекрасно чувство, което изпитваме.

Да искаме да бъдем точно с този човек. И с никой друг. Още да не ни е докоснал, а вече да изтръпваме. Може би в началото всички двойки не успяват да се контролират, когато са заедно. Страстта надделява и не могат да се насладят един на друг.

Но с времето нещата се променят. Чувствата отслабват, дори и любовта. И остава само уважението, което малко или много изпитвате към вашия партньор. Сякаш спираш да го харесваш външно. Не те привлича, дори не го намираш за красив. Много е опасно, когато отегчението се появи в отношенията ви. Защото то може да бъде разрушително за вашия брак. И понякога дори любовта е безсилна пред него.

Tagged , , , , , ,
на горе