Лимоново кафе за отслабване е новият хит в TikTok

Лимоново кафе за отслабване е новият хит в TikTok
Добра форма

Лимоново кафе за отслабване е новият хит в TikTok

Инфлуенсърите на TikTok рекламират ползите от слагането на лимон в кафето ви, но наистина ли работи?

Нова тенденция в TikTok насърчава зрителите да добавят лимон към сутрешното си кафе – така нареченото лимоново кафе, като средство за бърза загуба на тегло, както и за облекчение при диария и главоболие.
Въпреки че и кафето, и лимонът имат индивидуални ползи за здравето, липсват изследвания за комбинирането на двете.
Експертите са съгласни, че тенденцията не си заслужава шума и всъщност може да причини повече вреда, отколкото полза.

Лимоново кафе за отслабване

Инфлуенсърите на TikTok рекламират ползите от слагането на лимон в кафето ви, но наистина ли работи?

Лимоново кафе за отслабване е новият хит в TikTok

5 алтернативи на сутрешното кафе

Вълшебни спа терапии с кафе и шоколад

Животът е като чаша с кафе: наслаждавайте се на уникалния му аромат…

От сок от целина до смеси с ябълков оцет, TikTok е водещ в тенденциите за уелнес. Най-новата мода е #LemonCoffee и бързо набира скорост като бързо средство за отслабване с добавяне на лимонов сок към сутрешното ви кафе.

Инфлуенсърите не само възхваляват тази така наречена чаша за топене на мазнини на Джо, но и я препоръчват за облекчение и при заболявания като диария и главоболие. Но дали тази напитка наистина ли действа? Преди да се доверим на нашата емисия в TikTok, най-добре е да се обърнем към експертите.

Ползи за здравето от кафе и лимон

Поотделно кафето и лимоните имат потенциални ползи за здравето, но няма доказателства, че смесването на двете създава магически куршум за отслабване.

Кафето е една от най-популярните напитки в света, като 75% от европейците го консумират ежедневно, главно заради съдържанието на кофеин.

1 Както кофеинът, така и хлорогенната киселина, отделяни при печене на кафеените зърна, са мощни антиоксиданти и намаляват риска от няколко вида рак. Кафето се свързва и с намален риск от диабет тип 2, сърдечни заболявания, Алцхаймер и Паркинсон.

2.Лимоните и лимоновият сок носят своите ползи за здравето. Те са отличен източник на витамин С и флавоноиди, които са известни със своите антиоксидантни свойства и са свързани с намален риск от рак. Витамин C също играе роля за силната имунна система и способността на тялото ви да се бори с инфекциите, както и за здравето на сърдечно-съдовата система.

Лимоново кафе за отслабване

Но какво се случва, когато смесите кафе и лимон заедно?

Ще помогне ли лимоновото кафе при загуба на тегло?

Тъй като кофеинът е диуретик, популярно твърдение е, че кафето с лимон промива тялото от вредните токсини и излишната вода. Докато пиенето на кофеин може да насърчи повече производство на урина, няма доказателства, че пиенето на лимон и кафе заедно прави нещо за тялото ви, което вашата естествена система за промиване на токсини вече не прави. Черният дроб е отговорен за метаболизирането на хранителните вещества и лекарствата и отделянето на всички токсини, които са вредни за тялото – нито една храна или напитка не може да помогне или да ускори този процес.

Освен това има безброй твърдения, че кафето с лимон помага за ускоряване на метаболизма ви, което води до загуба на тегло. Има добри доказателства, че кофеинът може да увеличи скоростта на метаболизма ви в покой или броя на изгорените калории в покой.

Лимоново кафе за отслабване

Как да засилите метаболизма си

Кофеинът има дълбок ефект върху нервната система, което насърчава усещането за енергия от кофеина, както и разграждането на мастните клетки. Кафето също има ефект на намаляване на апетита и някои хора забелязват намален прием на храна, когато консумират кофеин.  Голяма част от това също зависи от отрицателен енергиен баланс или прием на по-малко калории, отколкото изгаряте, упражнения и други фактори, които допринасят за цялостния здравословен и балансиран начин на живот.

Няма научни доказателства, че добавянето на лимон към кафето повишава скоростта на метаболизма или има какъвто и да е ефект на изгаряне на калории.

Колкото и да обичаме моменталното удовлетворение, няма вълшебно хапче. Хидратацията е съществена част от загубата на тегло и цялостното здраве, така че ако добавянето на лимон към водата ви помага да се мотивирате да увеличите хидратацията, това е плюс за здравето,твърдят здравни експерти.

Ще намали ли лимоновото кафе желанието за захар?

Друго твърдение, популяризирано за кафето с лимон, е, че съдържащите се витамин С, магнезий, калций и антиоксиданти могат да помогнат за намаляване на апетита за захар и желанието за сладки храни.

Въпреки че е вярно, че тялото ви може да жадува за захар, когато има ниско съдържание на определени хранителни вещества, няма доказателства в подкрепа на пряка връзка между пиенето на кафе с лимон и намаляването на апетита за захар. Тялото ви може да жадува за захар и сладки храни, защото иска източник на бърза енергия, когато може да му липсват и някои основни хранителни вещества.

Включването на повече хранителни вещества може да помогне с апетита и нивата на енергия, но количеството лимонов сок, което вероятно ще добавите към кафето си, няма да има голяма разлика в цялостното ви здраве.

Ще облекчи ли лимоновото кафе главоболие и диария?

 

Кофеинът е вазоконстриктор, което означава, че стяга кръвоносните съдове и намалява притока на кръв към главата ви, облекчавайки болката. От друга страна, някои хора смятат, че кофеинът е причина за главоболие и мигрена. Така че в зависимост от индивида, кафето може да облекчи или влоши главоболието, но това се дължи на кофеина, а не конкретно в резултат на комбинацията от лимон и кафе.

Друго популярно твърдение е, че кафето с лимон облекчава диарията.

„Това звучи като рецепта за тежко пътуване до тоалетната. Допълнителната киселинност, комбинирана с кофеин – без никакво забавено освобождаване от протеини, въглехидрати или мазнини – може да бъде трудно за всеки с чувствително храносмилане,” обяснява Морган Букхаймер, нутриционист.

Няма доказателства в подкрепа на това, че употребата на лимон в кафето помага за лечение на диария, а освен това кафето стимулира дебелото черво, което вероятно води до засилване на диарията.

Отрицателни странични ефекти на лимоновото кафе

Докато кафето и лимонът поотделно имат ползи за здравето, комбинирането на двете не ускорява метаболизма и не топи мазнините. Всъщност пиенето на твърде много от тази нова тенденция може да доведе до някои последици за здравето.

Пиенето или яденето на каквото и да било с цел отслабване може да бъде червен флаг за нередовно хранене и някои по-големи здравословни проблеми. Това може да е знак, че ограничавате приема на храна, не приемате достатъчно калории и хранителни вещества и в същото време не изграждате устойчиви, здравословни навици. Точно като всяка тенденция или модна диета, способността да поддържате практиката или резултатите вероятно няма да продължи дълго.

Стоматолози пък обръщат внимание на това че комбинацията лимон + кафе може да е силна за зъбния емайл и да причини оцветяване или ерозия. Зъбният емайл е чувствителен към силно киселинни напитки.

Хората с киселини в стомаха също може да искат да избягват тази тенденция. Както кафето, така и лимонът обикновено са в списъка с „ограничения“ за тези с киселини, когато се консумират поотделно, много по-малко заедно. Комбинацията от двете и консумирана на празен стомах потенциално би довела до неприятни усещания за парене.

infomax-logo-50-15-HW Иво Сиромахов: Ето ги законите на плажа

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе