Естествени средства за лечение на стрии
Здраве и красота

Естествени средства за лечение на стрии

Няма идеално решение за стрии, но локалните лечения могат да ви помогнат да хидратирате кожата си, да насърчите заздравяването и да изравните тена на кожата.

Стриите се появяват, когато кожата ви промени формата си бързо поради растеж или наддаване на тегло. Те обикновено не са знак, че нещо не е наред със здравето ви.

Всеки може да ги получи, независимо от пола. Бременността и пубертетът са двата най-често срещани момента в живота, когато ги получавате.

Първоначално стрията ще изглежда като тънка червена или лилава линия с различна текстура от кожата около нея. Повечето стрии ще избледнеят сами с времето.

Те могат да станат по-малко забележими след избледняване. Избледнелите обикновено изглеждат по-светли на цвят от околната кожа и леко блестящи, като белег.

Изследванията ни казват, че няма тайна съставка за лечение – поне не още. Но някои домашни средства могат да помогнат за намаляване на появата им и да им помогнат да избледнеят по-бързо.

Ако искате да подобрите качеството си на живот присъединете се тук: „Приятели на здравето и качеството на живот“

Тук може да си направите абонамент за здраве:

https://myaquasource.net/distributor/opportunity/GenaShumova

Телефон за връзка: 0882 00 3263

 

 

Естествени средства за лечение на стрии

Витамин А

Витамин А в продуктите за грижа за кожата се нарича ретиноид. Ретиноидите могат да направят кожата да изглежда по-гладка и по-млада. Те се използват в много козметични кремове за локално приложение за стрии без рецепта.

Хиалуронова киселина

стрии
Естествени средства за лечение на стрии

Хиалуроновата киселина е мощна съставка за овлажняване и заздравяване на кожата. Често се използва в кремове, лосиони и серуми.

Видимата поява на стрии идва заедно с невидими промени в кожата ви. Тези промени правят кожата по-малко еластична, отчасти защото колагенът не върши обичайната си работа за укрепване на кожата.

Захар

стрии
Естествени средства за лечение на стрии

Захарта е популярен ексфолиант. Малките кристали нежно почистват мъртвата кожа и ви оставят да се чувствате по-гладка.

Микродермабразиото, извършвано от дерматолог, е един от малкото клинично доказани методи за избледняване на стрии. И така, този домашен лек за ексфолиране изглежда си струва да опитате. Може вече да имате съставките у дома.

За да направите захарен скраб:

Комбинирайте 1/2 чаша захар с омекотител, като бадемово масло или кокосово масло. Смесете маслото със захарта, малко по малко. Вашият скраб е готов, когато изглежда като мокър плажен пясък. Може да се наложи да добавите общо до 1/2 чаша масло.
Внимателно втрийте сместа върху частта от тялото, където са стриите.
Повторете 2 или 3 пъти седмично, докато сте под душа или ваната. Изплакнете с топла вода.
Направете малки партиди от скраб, ако е необходимо. Можете да съхранявате захарния си скраб в затворен контейнер за кратко време, но ако започне да изглежда или да мирише, започнете на чисто с нова партида.

Алое вера

стрии
Естествени средства за лечение на стрии

Алое вера има дълга история като естествено лечение на кожата. Желето от вътрешността на листата на растението алое вера може да се нанесе директно върху кожата за успокояване и овлажняване.

Изследвания от 2018 г. показват, че алое вера помага на кожата да заздравее от изгаряния и рани. Тъй като стриите са вид белези от увредена кожа, свойствата на алоето за възстановяване на кожата могат да помогнат за предотвратяване или избледняване на стрии.

Кокосово масло

стрии
Естествени средства за лечение на стрии

Необработеното кокосово масло има някои известни ползи за кожата. Може да помогне за поддържане на защитната бариера на кожата ви.

Изследване от 2018 г. предполага, че кокосовото масло подобрява сухата кожа и някои кожни инфекции. И в проучване от 2010 г., използващо плъхове, необработеното кокосово масло помага на кожните рани да заздравяват по-бързо.

Няма много доказателства за насърчаване на употребата на кокосово масло за стрии. Изследванията на други растителни масла (зехтин, бадемово масло и какаово масло) не показват подобрение от употребата им.

Въпреки това е възможно действието на нежно масажиране на масло върху кожата ви да предотврати появата на стрии, предполага проучване от 2015 г. Нежен ежедневен масаж на вашите стрии с кокосово масло може да помогне и е малко вероятно да причини вреда.

Разбира се, ако сте алергични към кокос, ще искате да избегнете тази съставка.

Имайте предвид, че всяко лечение за грижа за кожата понякога може да причини алергии или чувствителност. Това включва домашни средства и естествени подходи. Така че, ако забележите реакция, спрете да използвате съставката.

Вижте още интересни статии при нас: 

Борови връхчета: природна терапия и лечение

Киселецът: лечебни свойства

Най-добри билки за пречистване на белите дробове

Алое вера: натуралната сила за здраве и красота

 

Tagged , , , ,
на горе