Киселецът: лечебни свойства
Здраве и красота

Киселецът: лечебни свойства

Киселецът е многогодишно, тревисто растение от семейство Лападови, достигащо височина до 1 метър. Има многогодишна коренова система, която е вретеновидна, месеста и прониква дълбоко в земята. Стъблото е зелено, право и набраздено. Листата са копиевидни, месести и целокрайни. Те обгръщат стъблото – долните, с дължина 7-15 см, са разположени на дълги дръжки, докато по-горните листчета са на къси дръжки или са приседнали. Цъфти между май и юли.

Ако искате да подобрите качеството си на живот присъединете се тук: „Приятели на здравето и качеството на живот“

Тук може да си направите абонамент за здраве:

https://myaquasource.net/distributor/opportunity/GenaShumova

Телефон за връзка:0882 00 3263

Киселецът: лечебни свойства

Киселецът: лечебни свойства
Киселецът лечебни свойства

Киселецът е разпространен в цяла Европа и Азия, обитавайки предпланински райони, ливади и поляни. Той предпочита открити пространства и се развива успешно на разнообразни почви. Киселецът е издръжливо растение, което укрепва своята позиция в среди с конкуренция от други видове растения, благодарение на своята адаптивност към разнообразни условия на околната среда.

Киселецът: лечебни свойства
Киселецът лечебни свойства

Съставът на киселецът се характеризира с наличието на флавоноиди, желязо, фосфор, магнезий, каротин, оксалова, лимонена, янтарна, ябълчена и силициева киселина, витамини B2, C, РР и В1, кверцетин-галактозид, калиев биоксалат, манганови и калциеви соли, както и белтъчни вещества.

Киселецът: лечебни свойства
Киселецът лечебни свойства

Използваема част: Листата на растението.

Време за бране: Листата се берат по време на цъфтежа.

Начин на сушене: За оптимално съхранение, листата и стъблата от киселец се сушат на тъмно и проветриво място, или в дехидрататор при температура между 50 и 70°С.

Лечебни свойства

Киселецът: лечебни свойства
Киселецът лечебни свойства

Известен със своята способност да помага при обриви, лишеи и други кожни проблеми, благодарение на своите затягащи свойства. Полезен е за подпомагане на пикочните пътища и бъбреците, като улеснява измиването на токсините от организма чрез увеличаване на диурезата. Използва се за стимулиране на апетита и улесняване на храносмилането. С високото си съдържание на витамин С и антиоксиданти, помага за поддържане на здравословния имунитет и предотвратяване на скорбут. Използва се за облекчаване на симптомите при дизентерия и диария. Също е известно, че киселецът благоприятно влияе на черния дроб и жлъчката, подпомагайки техните функции и здраве.

Противопоказания

Не се препоръчва употреба от хора, предразположени към образуване на камъни в бъбреците или пикочния мехур, както и от тези с ревматоидни оплаквания.

Вижте още интересни статии при нас:

Най-добри билки за пречистване на белите дробове

Причини, поради които жените спират да обичат

Невен: древна лековита сила в градината и медицината

 

 

Tagged , , , , , ,
на горе