Лесно отслабване със здрава чревна флора

Лесно отслабване със здрава чревна флора
Добра форма

Лесно отслабване със здрава чревна флора

За влиянието на чревните бактерии върху телесното тегло се знае отскоро. Стана известно обаче, че чревната флора, наричана още микробиом, подпомага храносмилането, произвежда хранителни вещества, предпазва имунната система и регулира теглото. И когато се храним с подходящи храни, които стимулират полезнитe бактерии, оставаме стройни.

Още преди няколко години червата и обитаващите ги бактерии се считаха за тема табу, която човек не обсъждаше нито със семейството, нито с приятелите си. Междувременно те се превърнаха в център на интерес не само за тесните специалисти, но също за експерти от други области и пациенти. Значението на чревната флора дълго време е било подценявано и пренебрегвано от научните среди. Новите методи за анализ обаче разкриват неподозирани гледки в храносмилателния тракт. Там обитават над 100 милиарда живи бактерии! Това са 10 пъти повече микроби, отколкото клетки притежава човешкото тяло.

Очевидно е, че безбройните микроби, които обитават червата, но също лигавиците и кожата, в голяма степен повлияват здравето и благосъстоянието ни. Междувременно са добре изследвани взаимоотношенията между телесното тегло и микрофлората в червата. Тъй като очевидно има постоянни различия в състава на чревната флора и съотношението между добрите и лошите „преобразуватели на храна“.

Чревната флора има сериозно участие в йо-йо ефекта

Чревната флора може да е виновна и когато след провеждане на диета за отслабване, теглото бързо започне отново да нараства. Докато броим калории, отказваме сладкишите и се придържаме към строги хранителни изисквания, теглото ни намалява. Когато започнем обаче след време отново да се храним нормално, килограмите бързо се връщат. Статистиката показва, че 80% от желаещите да отслабнат, не успяват да задържат за продължително време теглото, което постигат чрез диети. Учените са установили, че краткотрайните диети и хранителни преустройства не са в състояние да препрограмират „удебеляващата“ чревна флора в „отслабваща“. За това били необходими минимум 5 до 6 месеца със здравословно и балансирано хранене.

Унищожените бактерии трябва да бъдат възстановени

Ако след антибиотична терапия човек не се погрижи за регенерация на чревната си флора, отнема минимум 6 месеца, докато се възстанови състоянието й отпреди лечението. При две или повече терапии в рамките на една година, при цяла поредица от микроорганизми все още се наблюдава трайна липса, която често пъти се запълва от щамове, които стимулират възпаления и нарушения на обмяната.

Неблагоприятно действие върху микробната общност в храносмилателния тракт оказват също „стомашните“ таблетки като инхибитори на протонната помпа (омепразол, пантопразол, езомепразол). Ако съдържанието на киселини в стомаха се понижи, обитаващите лигавицата на устната кухина микроби могат да стигнат до червата, да се заселят там и да променят състава на чревната флора, въпреки че не принадлежат към нея.

Подкрепяне на чревната флора с нож и вилица

Какво следователно е важно за регулирането на червата, когато човек иска да отслабне? Ако той промени хранителния си план, включи в него повече баластни вещества и по-малко мазнини, сладки вещества и емулгатори, разнообразието на чревната флора се увеличава, съотношението между „отслабващите“ и „удебеляващите“ бактерии се развива благоприятно и възпаленията изчезват. Дори само след няколко дни могат да бъдат установени забележими промени.

Важни за здравословното развитие на чревните микроби са хранителните продукти, които в овесените ядки, черното кафе и различните видове лук (кромид, праз, чесън, левурда, див лук и др.). Руколата, цикорията и разновидностите на зелето също са добра храна за чревните бактерии. Картофите, оризът и макароните, когато са изстудени, при всички случаи съдържат пребиотици. Затова много подходяща за микробиома храна са картофената салата, студените предястия с макарони. Възрастните трябва да приемат на ден 10 г пребиотици, 5-10 г инулин и няколко грама пектин, независимо дали с храната или под формата на хранителна добавка. Пробиотичните храни, следователно са такива, които доставят живи микроорганизми, преди всичко млечнокисели бактерии, при всички случаи се отразяват добре на здравето на червата.

Tagged ,
на горе