Козметика за ядене
Добра форма Здраве и красота

Козметика за ядене

Козметика, която може да се яде? Да, точно така! Здравни експерти издават кои хранителни продукти съдържат важни витални вещества за гладка кожа и блестяща коса.

Ефективни ловци на радикали

Вредните и отровните вещества, които се образуват в организма по време на различни обменни процеси, ускоряват преждевременното стареене на кожата, стимулират образуването на бръчки и отпускането на съединителната тъкан. Черният шоколад с високо съдържание на какао например, притежава ценни съставки, които предпазват клетките ни от така наречените – свободни радикали. Полезни вещества, които могат да предпазят външната ни обвивка, се съдържат не само в черния шоколад. Особено ефективни ловци на свободни радикали са горските плодове с червен и тъмносин цвят. Растителните субстанции, които са отговорни за апетитния цвят на дребни плодове, оказват позитивно действие и на клетките в човешкия организъм.

На базата на тези познания диетолозите разработват вкусни ястия с разхубавяващ ефект, които подпомагат поддържането на здравето и добрия външен вид на кожата и косата. И още един съвет от експертите: Пийте много течности! Водата и неподсладените билкови чайове допринасят много за това, външната ни обвивка да се запази нежна, гладка и свежа.

От голямо значение за гладката и здрава кожа е също съдържанието на витамин С. Той задържа процесите на стареене, засилва способността на кожата да съхранява влага, стимулира образуването на колаген и поддържа съединителната тъкан еластична. Освен това регулира обезпечаването на космените фоликули с желязо и кислород. Освен в повечето плодове и цитрусови видове витаминът се съдържа във високи концентрации в магданоза, шипките, червените чушки, броколите, зелето, копъра и спанака.

Също така и витамин А предпазва кожата от загуба на еластичност, поява на акне и изсъхване, а на косата придава здравина и блясък. Той подпомага обновяването на клетките и стабилизира клетъчните стени. Добри доставчици са яйцата, морковите и доматите. Някои В-комплекс витамини, които между другото се съдържат в просото и пълнозърнестите продукти, се грижат за поддържането на еластичността и способността за регенериране на кожата и съединителната тъкан. Не на последно място съдържащият се в зехтина, авокадото, фурмите, карфиола и ядките витамин Е допринася немалко за предпазване на кожата от увреждания.

Красота и грижа за кожата отвътре

Експертите са единодушни за това, че семената и ядките са първокласно средство за здравословно разхубавяване на кожата. Те са богати на т.нар. витамин на красотата – биотин, който има огромно значение за храненето на тъканите, стимулира растежа на косата и регулира производството на себум (специфичен мастен секрет, отделян от мастните жлези) в кожата. Освен това ни обезпечава – както и повечето сортове плодове и зеленчуци – с важни минерални вещества и микроелементи, които активират кожната функция и подсилват нейната еластичност. Успоредно с изброените витални вещества ценните омега-3 мастни киселини от тлъстите морски риби и растителните масла, както и задържащите влагата в кожата линоленови киселини от вечерната иглика въздействат позитивно на състоянието на кожата и подкрепят естествените й бариерни функции.

Прости рецепти с разхубавяващ ефект

Цитрусови плодове – Лимоните, портокалите и грейпфрутите са с високо съдържание на витамин С, калций, магнезий и калий. Тези витални вещества предпазват кожата от свободните радикали и подобряват нейното здраве.

Солени лимони с много витамин С за здрава кожа: Необходими са 6 малки лимони, 6 с.л. сол, 3-4 дафинови листа и добре затварящ се стъклен съд. 5 от лимоните се измиват с гореща вода и се нарязват на четвъртини. В зависимост от големината на съда на дъното се поставят 2 или 3 резена и добре се осоляват. След това се поставя следващ ред лимони, посолява се и така до запълване на буркана. Поставят се дафиновите листа, а последният лимон се изстисква и сокът му също се добавя. Така наредените плодове се притискат хуаво отгоре. Накрая съдът се допълва с преварена вода и се затваря. Оставя се да предстои минимум 4 седмици. Осолените лимони са отлична добавка към рибни, месни, зеленчукови ястия и сготвен ориз, а също и като подправка в салатен дресинг.

Ябълки, горски плодове и овесени ядки – Ябълките са изключително богати на всички витамини и минерали, от които се нуждае тялото ни. Овесените ядки обезпечават кожата и косата с много витамини от В-групата, а червените или тъмносините горски плодове са ефективни ловци на свободни радикали.

Ябълков десерт с изобилие от витамини и минерали за здрава и свежа кожа: Необходими са 1 кг ябълки, 200 г горски плодове (боровинки, къпини, малини, арония), 1 чаша ядки (бадеми, лешници, орехи) или семена, 1 чаша овесени ядки, 1 чаша пълнозърнесто брашно от спелта, 1 чаша растителна мазнина или масло, 1 ч.л. канела, 1 щипка сол, ½ чаша подсладител според вкуса (захар, мед, глюкоза), предпочитани подправки за сладкиш. Ябълките се обелват и нарязват на малки парчета, горските плодове се почистват и измиват. Ако плодовете не са достатъчно сладки, се поръсват със захар, мед или подслаждащ сироп и се оставят настрани. Ядките се нарязват и смесват със сухите съставки (брашното, овесените ядки, подправките), добавят се мазнината и подсладителят. Всичко се обърква до получаването на трохи, които се смесват с парчетата ябълки. Сместа се разпределя в тава или керамичен съд и се пече 40 – 50 минути на 180 градуса. Преди сервиране се поръсва с горските плодове.

Tagged , ,
на горе