Лесна японска техника за отслабване
Добра форма

Лесна японска техника за отслабване

Колко често ви се искало да не сте приели последната хапка храна? Преяждате и съжалявате, че сте нарушили диетата или се чувствате дискомфортно от препълнения стомах след проявената лакомия? Не казваме, че това са най-лошите неща на света, но също така знаем колко лесно може да се откажем от навика да преяждаме.

А как става това? С японска техника, известна като „hara hachi bun me“. И тя лесно може да промени отношението ви към диетите и по-скоро да ви даде възможност да не се тревожите, че преяждате.

Според японския автор на книги за здравословно хранене Каки Окумура фразата „hara hachi bun me“ се превежда като „8/10 от стомаха ви“. Както може да се предположи, това означава да спрете да се храните, когато се чувствате около 80% нахранени. Това е. Без преброяване на калории, въглехидрати или време, прекарано на гладно между храненията. Може да звучи малко прекалено просто, но все пак има изисквания.

Въпреки че „hara hachi bun me” не ви ограничава от вида храна, която ядете, Окумура предлага да се съсредоточите върху богати на хранителни вещества ястия, а не върху празните калории, предлагани ни от чипсовете или сладките лакомства. Ако се наблягате на плодове, зеленчуци, протеини и пълнозърнести храни, ще се чувствате по-дълго време сити и ще разберете по-добре сигналите, които стомахът ви изпраща.

Но как всъщност да се спрете да ядете, когато сте се нахранили на 80 процента? Подобно на интуитивното хранене, Окумура препоръчва да се храните бавно и да правите почивки, за да дадете на тялото си време да обработи храната и да интерпретира как наистина се чувствате. Това е малко игра на отгатване, но както повечето неща, колкото повече го практикувате, толкова повече ще можете да намерите тази сладка 80-процентова граница. Научите ли се да я разпознавате, това ще ви помогне да отслабнете, без да гладувате.

Още едно важно уточнение: спрете да се вманиачавате върху това, което ядете. Препоръката може да звучи като точно обратното на всичко, което се казва за диетичното хранене досега, но има разлика между това да си внимателен и да оставяш храната постоянно да поглъща мислите ти. Ако следвате препоръките за „hara hachi bun me”, то тази техника може да се превърне в начин на живот. След това ще можете да освободите място в съзнанието си за по-забавни неща, вместо да подчертавате колко калории сте консумирали.

Изпробвайте техниката „hara hachi bun me” за няколко дни и вижте дали тя ви кара да се чувствате по-добре. Ако е така, продължете с нея.

Tagged ,
на горе