Стресът при кучетата – как да ги успокоим
Домашни любимци

Стресът при кучетата – как да ги успокоим

Кучетата са склонни да се поддават на напрежение и стрес. Понякога те трудно се приспособяват към нещо ново. Промените могат да причинят смяна на настроението на вашия домашен любимец, а ролята ви в такъв момент е изключително важна. Кучето изпитва най-голямо доверие на вас и от вас зависи то се почувства в безопасност. Стресът при кучетата може да бъде причинен от много различни неща. Силната музика, бомбички, преместването на ново място или нов човек около него могат да доведат до сериозни последствия върху настроението им.

Има няколко сериозни признака, че вашето куче е стресирано. Прозява се, без да му се спи – това може да е знак, че то има някакъв проблем. Обърнете внимание също, ако е задъхано с извит навътре език, вместо да бъде отпуснат надолу. То може да бъде стресирано и ако крачи нервно напред-назад или ако често се облизва. Ето какво може да направите, за да му помогнете:

Кучето ви може да се почувства по-добре, ако го изведете от стресовата ситуация. Без значение дали сте си у дома или навън, отделете кучето си и му създайте пространство, където да се почувства в безопасност. Осигурете му място, където да си почива и да не бъде притеснявано от непознати.

Бъдете спокойни. Много кучета са изключително чувствителни към настроенията на своите стопани. Ако усетите, че кучето ви е стресирано, действайте спокойно, не говорете силно и се опитайте да погалите кучето си или да поиграете с него.

Забавлявайте кучето си. Има много начини да направите това, особено ако сте си у дома. Опитайте се да държите домашния си любимец концентриран върху конкретно занимание, което му е приятно и ще го накара да забрави за неприятната ситуация, довела до стреса.

Не наказвайте кучето си. Не е хубаво да правите нещо подобно, особено ако то показва защитно поведение, тъй като това вероятно ще го направи още по-стресирано. Наказанието може да накара животното да спре да прави нещо, което не желаете, но да отприщи друго по-опасно поведение в състояние на стрес.

Опитайте се да бъдете съпричастни с кучето си в труден момент за него. Не се дръжте грубо, защото то се чувства най-сигурно именно с вас и присъствието ви му дава спокойствие.

Tagged ,
на горе