Легенда за мартеницата
Величествена България Интересно Празници

Легенда зa мартеницата

Легенди се разказват сред народа за появата на мартеницата. Тук ще ви представим една от най-разпространените легенди за мартеницата в българския фолклор.

Легенда зa мартеницата

Загадъчна легенда за Рилските езера

Пет знака ще имат фантастичен късмет през целия март

Зюмбюлът: пролетна симфония от цветове

infomax-logo-50-15-HW“Легенда за Калиакра“ разказва страшна история за миналото ни

Ето каква е легендата за мартеницата:

Българите се установили на Балканския полуостров и хан Крум преживявал трудни времена. Около територията на току-що създадената държава имало много врагове и ханът трябвало да защищава границите й. Една решителна битка предстояла на хана и той не можел да избере подходящо място за сражението с византийците.

Сестрата на хан Крум тогава живеела в Бесарабия и една нощ сънувала лош сън за своя брат. Уплашена за хана, тя решила да му прати писмо, с което да го предупреди, че го грози опасност. Написала писмото, привързала го с бял конец към крачето на една лястовичка и го изпратила с птицата.

По своя път летяла лястовичката, но си наранила крачето, кръв потекла и обагрила белия конец. Една част от конеца станал червен. Когато пристигнала в българските земи, лястовичката донесла вестта на хан Крум от обичната му сестра.

Ханът разбрал посланието, взел конеца със себе си и го носил за талиман в битките. В сражението с византийците, той спечелил победа, имал дълъг и щастлив живот и с радост ръководел българите. Целият български народ живял щастливо с него. Това се случило през месец март.

От този ден нататък останала традиция всички българи да носят мартеници. Мартеничката изразява здраве и късмет. Българите носят мартеница за сполука и успех. Хората свалят мартениците, когато видят лястовица.

Вярва се, че мартеницата предпазва хората и къщата от зло, болести и уроки. Тя носи здраве, живот и успех. Мартеницата се прави от усукан червен и бял конец. След години хората започнали да добавят към конеца златна паричка или мънисти. Червеният конец е символ на здраве, сила, любов, а белият – чистота, искреност и живот.

Легенда за мартеницата
Снимка: https://unsplash.com/

С връзване на мартеница на 1-ви март, народът празнува Баба Марта. По първата седмица на месец март може да се гадае за времето през годината.

Популярен обичай е избирането на дата от месец март: ако си изберете един ден от март, може да гадаете каква година ще имате. Ако избраният ден е слънчев, ще бъде късметлийска и добра. Ако е лошо времето – ще срещнете пречки.

Вярванията за силата на мартеницата се вижда в гаданията. Ако я сложите под камък и след 10 дни проверите какво има под него, разбирате богата ли ще е годината. Ако я хвърлите в река, всичко лощо ще изтече с водата.

Сега традицията повелява да свалим мартеничката от ръката, ако видим щъркел, цъфнало дръвче или лястовичка. Окачваме мартеничката цъфнало клонче за здраве и късмет.

Tagged , , , , ,
на горе