Кроасани за закуска и снимка на децата й в ръцете: как протичат последните дни на принцеса Даяна

Кроасани за закуска и снимка на децата й в ръцете: как протичат последните дни на принцеса Даяна
Интересно

Кроасани за закуска и снимка на децата й в ръцете: как протичат последните дни на принцеса Даяна

 

Изминаха 23 години от смъртта на кралицата на човешките сърца, но паметта й е жива и до днес.

 

23 години по-късно двамата синове на принцеса Даяна все още изпитват болката от загубата на майка си. Наскоро Хари заговори за първи път честно за зависимости и психически проблеми след смъртта на Даяна , а Уилям с тъга си представя каква баба би била тя за децата му. Когато на 1 юли целият свят си спомня за ужасната автомобилна катастрофа, при която принцесата претърпя наранявания, които доведоха до смъртта й, братята се замислят за нещо друго – за последния телефонен разговор, за деня, в който видяха майка си за последен път.

Смъртта на Даяна е още по -ужасна, защото животът й сякаш тъкмо е зпочнал да се оправя. Тя намира сили да се разведе и да намери мъж, с когото се чувства щастлива. Изпълнена с радост и лишена от оковите на кралските задължения, Даяна се събужда на 28 август сутринта и отваря новия брой на френския вестник Le Monde. Принцесата преглежда новините и намира интервюто, която тя наскоро е дала на парижки журналисти. Даяна говори за разминиране във военна зона. Това е нейният нов благотворителен проект, който е планирала след посещението си в Африка. Там Даяна преминава през минно поле (разчистено, разбира се) заедно с жертвите, пострадали от скрити мини.

 

Обратно във Великобритания принцесата повдига въпроса на правителствено ниво. Той е подкрепен само от Лейбъристката партия, водена от Тони Блеър, който обещава да се справи с въпроса за разминирането. Даяна казава пред френската преса това и добавя, че новият й колега ще свърши „невероятна работа“.

29 август

Интервюто на Даяна стига до бреговете на Великобритания. Тя решава да отложи завръщането си в родината си за 72 часа: пожар бушува в английските вестници. Принцесата е нарекла консервативното правителство „ненадеждно“ и пресата я моли да мълчи.

„Това е нейната уста. Ако не може да я контролира, трябва да я държи затворена “, пише в заглавията.

 

„Тя не се върна в четвъртък по план, защото вестниците се опитаха да я „ взривят с мини ”, спомня си Колин Теббут, шофьорът на принцесата. – Тя беше обвинена, че използва кампанията за подобряване на собствения си имидж, което беше неприятно и я разстрои. Затова тя се свърза с нас и каза, че не иска всички тези караници, които я очакват във Великобритания и заради това ще се върне през уикенда. Ако се бе върнала в четвъртък, може би днес всички щяха да са живи. “

 

Доди Ал-Файед поръчва хотелска стая за компанията си, включително и Даяна. Свещеник Ив-Мари Клошар-Бозует отива на дежурство в болницата Pitier-Salpetriere-там няма какво да се прави през уикендите, така че той е готов за „отегчителните“ два дни.

 

30 август

 

В осем сутринта Даяна и Доди се будят на яхтата „Джоникал“ и закусват спокойно с кроасани. На този ден те се канят да отлетят за Париж, но никой не знае за плановете на двойката – нито в столицата на Франция, нито във Великобритания. Местната полиция научава за пристигането на принцесата пет минути преди частният самолет на Ал Файед да докосне земята. Но папараците вече са наясно и се таълпят край пътищата за достъп до летището.

 

Доди и Даяна се качват в колата и потеглят към вилата Уиндзор. Принцесата не харесва това място – казва, че „усеща призраци“. Придружителите на египетския милионер са отведени в апартамента му, където по -късно ще пристигне Даяна. Сред тях е Мирия Даниелс, духовният наставник на Доди, която по -късно си спомня последните дни на шефа си.

„Бях сигурна, че ще бъдем изхвърлени по този път. Анри Пол (шофьор на Доди) караше твърде бързо и безразсъдно. Приличаше на маниак. С цялото ми уважение, той вероятно беше много добър човек, но беше ужасен шофьор “, каза Мирия.

 

31 август

Даяна се свърза с кралския кореспондент Ричард Кей. Тя е много разтревожена заради тълпата от папараци, които я преследват ден и нощ. Принцесата не е готова за такъв силен интерес към нейната личност – у дома дворцовите служби все още я защитават от журналистически атаки. „Защо трябва да знаят толкова много за личния ми живот?“ – възмущава се принцесата в последния разговор с журналиста.

 

Хората, които са били близо до Даяна в последните й дни си спомнят: тя беше нетърпелива да се върне у дома и да види синовете си. Принцовете също разказват: последният път, когато са чули гласа на майка си, е когато тя е в Париж. Момчетата се забавлявали с братовчедите си, а Даяна прекъснала забавната игра с обаждането си. Хари и Уилям я изслушали и се опитали да приключат разговора възможно най -скоро. „Да, мамо, чао, ще говорим по -късно“, казали й те.

 

По-късно, в интервю, Уилям призна: ако той и брат му са знаели, че никога повече няма да чуят гласа на своята майка, никога нямало да прекратят разговора така. Но, уви, вече е късно: след този разговор Даяна слага в чантата си снимка на децата, която ще вземе със себе си на последното си пътуване. Снимката на Хари и Уилям ще бъде в ръцете й, когато Даяна издъхне в болницата Salpetriere, два часа след ужасна катастрофа в тунела при моста Алма на река Сена.

 

Tagged , ,
на горе