Криза на средната възраст защо възниква и как да я преживеем
Психологически

Криза на средната възраст: защо възниква и как да я преживеем?

Криза на средната възраст: защо възниква и как да я преживеем, разкриват експерти. Кризата на средната възраст е важен етап, когато се обобщават резултатите от постигнатото, анализират се минали грешки и се правят планове за бъдещето. По това време идва разбирането, че не всички мечти са се сбъднали, че силите ни напускат, че животът е кратък.

Криза на средната възраст: защо възниква и как да я преживеем?

Женската криза на средната възраст е мит

Женска психосоматика: симптоми, зашифровани в езика на тялото

Как да преодолеем кризата на средната възраст и да продължим да живеем?

Понякога кризата на средната възраст не е пряко свързана с определен етап от живота, а се развива на фона на дългогодишен вътрешен конфликт. Как да излезем от това състояние с минимални психически загуби?

Като правило, ние сме изправени пред криза на възраст 27-40 години, когато има преосмисляне на изминалите години, анализ на постиженията и изпълнението на житейските планове.

Младите години са време за образование, изграждане на кариера, създаване на семейство, решаване на жилищни проблеми. Но идва моментът, в който се питаме: какво съм се стремил да постигна в този живот? Отговорът за мнозинството хора звучи малко утешително: никога не съм имал време да направя това, което е наистина важно за мен…

Как се проявява критическата възраст?

Преживяването на тази криза може да ни помогне да се пренастроим или обратно, да ни лиши от сила и вдъхновение.

Ето симптомите на възрастовата криза:

 

  • изчезване на интерес към живота – професията не ви вдъхновява, рутината се е настанила трайно и предизвикват раздразнение;
  • повишена тревожност, апатия, самобичуване, опустошение;
  • стремеж към свобода в начина на живот, гардероба, маниерите;
  • риторични въпроси за смисъла на живота;
  • неудовлетвореност от своята личност и постиженията си;
  • намаляване на самочувствието;
  • чувство на самота.

Как да преодолеем кризата на средната възраст?

Анализирайте обективно какво се случва в живота ви. Не се заклеймявайте като неудачник и не се впускайте в самоанализ, а се концентрирайте върху положителните аспекти: какво сте постигнали в професията и в личните отношения, какви знания и умения сте получили през последните 10 години, в колко лични цели е настъпил растеж.

Запишете постиженията си на хартия (с какво точно се гордеете). Имате ли нова професия? Спестили ли сте значителна сума пари? Били ли сте на пътешествие? Научили сте друг език? Постиженията са трудни за запомняне, когато кризата вече е настъпила, но списъкът в този момент ще ви послужи добре.

Разберете какво ви вдъхновява и се посветете на него. Нека на някого изглежда несериозно – вие решавате как да управлявате живота си. Например, започнете свой собствен блог, където ще споделяте собствения си уникален опит и знания. Това помага да разширите социалния си кръг. Може би ще срещнете съмишленици и ще намерите нови приятели.

Не се фокусирайте върху възрастовите граници, изхвърлете фразата „Вече съм стар (и), за да…“. Младостта ще продължи толкова дълго, колкото решите. За да направите това, е важно да поддържате положително отношение и добра външна форма: практикувайте физическа активност, хранете се правилно, откажете се от лошите навици.

Изберете хоби, което ще ви помогне да превключвате в моменти на депресивно настроение. Може да бъде всичко: рисуване, свирене на инструмент, работа с пъзели, фотография, водене на дневник, ръкоделие.

Движете се повече: фитнес, колоездене, кардио тренировки, басейн и просто разходка сред природата ефективно побеждават стреса и емоционалното напрежение.

Тези съвети ще ви помогнат да възвърнете удовлетворението си от живота. И кризата със сигурност ще отстъпи.

Tagged ,
на горе