7 начина да запазите косата здрава и бляскава
Здраве и красота

7 начина да запазите косата здрава и бляскава

Косата е подложена на множество предизвикателства всеки ден. Боядисвате я, сушите я, стилизирате я, нанасяте продукти, нагрявате я, за да си направите прическа. Всичко това в комбинация с горещата вода, с която взимате душ, я прави слаба, изтощена, лишена от блясък и склонна към накъсване и цъфтеж.

За да предотвратите всички тези увреждания и за да я запазите здрава и бляскава, вижте кои са 7-те начина да успеете да го направите.

Здрава, еластична, блестяща коса – независимо дали е къса и бодлива, очертаваща лицето ви, или кичури с дължина на Рапунцел – е целта за всеки, всеки ден. Но здравата коса не се създава с магия. Ето няколко съвета за получаване и поддържане на здрава коса, дори ако косата ви е повредена в началото.

Лесни прически, които са идеални за празничния сезон

4 сигурни знака, че страдате от ниска самооценка

7 начина да запазите косата здрава и бляскава

1.Мийте я по-рядко

косата
7 начина да запазите косата здрава и бляскава снимка: pinterest

Измиването на косата с шампоан премахва мръсотията и мазнините, но прекомерното измиване с шампоан може да премахне естествените масла от нея и скалпа. Освен това шампоанът, който не е изплакнат напълно, може да се натрупа върху нея, оставяйки я да изглежда скучна и безжизнена.

2.Нанесете правилно балсама

Балсамът е най-добре да се нанася върху средата и краищата на косата ви, след което да се работи назад към скалпа. Тя се нуждае от хидратация по-далеч от скалпа, но скалпът ви също може да изсъхне. Обърнете допълнително внимание на хидратирането на скалпа си, ако ви сърби или забележите люспи.

И се уверете, че сте избрали правилния балсам за вашия тип коса: плътните къдрици се нуждаят от различен вид хидратиране от правата или тънката коса.

3.Намалете обработката като бои, къдрене, релаксанти

косата
7 начина да запазите косата здрава и бляскава снимка: pinterest

Забавно е да промените цвета и стила на косата си и след като започнете да изрусявате, боядисвате или обработвате, трябва да поддържате външния вид. Оставете я да си почине между процедурите за обработка и й дайте допълнителна любов, за да й позволите да се рехидратира и възстанови, след като сте й дали химическа тренировка. Вашата изрусена коса е повредена и има нужда от малко любов? Поглезете я с маска за възстановяване и укрепване.

4.Защитете я, когато се излагате на слънце или плувате

Когато се отдадете на малко забавление на слънце, помогнете да запазите косата си по-здрава, като нанесете балсам или маска без измиване, преди да плувате във всякакъв вид вода (но особено в хлорирани басейни). Ако сте редовен плувец, носете шапка за плуване, когато можете, за да сведете до минимум излагането на косата си на хлор, и винаги е добра идея да носите шапка, когато сте на слънце, за да защитите нея и кожата си.

5.Разресвайте се, когато е суха срещу мокра

косата
7 начина да запазите косата здрава и бляскава снимка: pinterest

Когато косата ви е мокра, тя става по-уязвима към накъсване. Ако искате да предотвратите разкъсване, цъфтящи краища и увреждане, избягвайте да я разресвате мокра. Най-доброто време за разресване е когато е почти или напълно суха. Това може да варира в зависимост от структурата на косата, тъй като тези с къдрава потенциално могат да причинят повече щети със сухо четкане.

Ако наистина не можете да устоите на разресването си, когато е мокра, използвайте гребен с широки зъби вместо четка за коса. Гребените със зъби могат да бъдат по-щадящи към скалпа и космените фоликули, ако разресвате бавно.

6.Защитете и овлажнете скалпа си

Скалпът ви може да стане доста сух, особено ако въздухът е сух, прекалявате с шампоана или е изложен на слънце. Носете шапки и слънцезащитен крем за скалпа, когато излизате на слънце, пуснете овлажнител в дома си, ако въздухът ви е сух, мийте по-рядко с шампоан и използвайте овлажняващ шампоан. Използвайте дълбоко лечение на скалпа, ако е необходимо, за да хидратирате скалпа си, ако е изсъхнал и се лющи. Това помага и за възстановяване на косата.

7.Подстригвайте се редовно

косата
7 начина да запазите косата здрава и бляскава снимка: pinterest

Подстригвайте косата си на всеки 3 до 7 седмици, ако е къса или подстригана, на всеки 8-12 седмици за текстурирана къдрава коса и поне на всеки 12 седмици за дълга коса, за да премахнете повредените или нацепени краища и да запазите формата на прическата си. Редовното подстригване е задължително, за да поддържате косата си здрава, независимо от типа ви коса.

Tagged , , ,
на горе