Три мощни умения, с които да контролирате конфликта във връзката

Три мощни умения, с които да контролирате конфликта във връзката
Любов и партньорство Психология

Три мощни умения, с които да контролирате конфликта във връзката

Колкото и добре да се развива една връзка, рано или късно ще стигнете до конфликт с вашата половинка. Ще бъдете на различно мнение по някои въпроси, което не бива да ви плаши. Всеки човек има различен прочит върху нещата, а спорът във връзката е нещо нормално. Много е важно обаче да не допуснете тези разминавания да повлияят върху отношенията ви в генерален план и въпреки спора, да останете все така отдадени един на друг. Това зависи много от вашето умение да реагирате в дадена ситуация и да извлечете максимума от нея. Ето какви умения трябва да притежавате, за да овладеете скандала и да не допуснете той да стане нещо повече:

  1. Съпричастност. Емпатията е отговор, ориентиран към чувствата, който предава чувствителност и разбиране. Силните негативни чувства могат да се превърнат в бариера за комуникация, а този отговор може да намали тези чувства. Емпатията е точно настройване на това, което другият човек чувства в момента. Това предполага слушане отвъд думите и отразяване на чувствата.

Примери за емпатия: Чувстващ се обезкуражен, защото това поведение, което виждаш в някого, продължава да се повтаря.; Обиден и ядосан си от опитите ми да ти помогна.; Развълнуван си от новите си възможности за повишение на работното място.; Изглеждаш доволен, че другите разпознават дарбите ти.

  1. Сондиране. Чрез сондирането се стремите да задавате въпроси, за да получите повече информация за случващото се. Отворените въпроси се фокусират върху общата ситуация, мисли, реакции и чувства на другите. Те са склонни да насърчават комуникацията. Затворените въпроси се фокусират върху конкретни факти или аспекти от ситуацията на другите, като обикновено предизвикват отговори с „да“ или „не“.

Примери за изследване: Мислиш ли, че съм твърде упорита за този въпрос?; Как ти се отразява моя инат?; Искаш ли да говорим или не?; Усещам, че може да не искаш да говориш. Ще ми кажеш ли какво чувстваш в момента?

Препоръчват се отворени въпроси да се използват за изследване на по-широка тема. Докато целта на затворените въпроси е да се стигне до конкретни факти или да се използват за прекъсване на дълги, неуместни обяснения. И в двата случая изслушването на отговора и реагирането с чувствителност е жизненоважно за процеса на запитване. Необходима е предпазливост при задаването на въпроси „защо“. Например, ако го попитате нещо като „Защо винаги си толкова негативен?“, ще го накара да се чувства нападнат и ще го постави в ситуация на защита. От своя страна той може да ви критикува или да предизвикате неодобрение.

  1. Саморазкриване. Саморазкриването показва вашите опити да дадете на другите представа за това кой сте. Това означава да споделите нещо за себе си, което е пряко свързано с разговора, вашите лични вярвания, нагласи, ценности или събитие от вашето минало. Саморазкриването може да намали тревожността, като увери другия човек, че той не е сам в своите чувства или страхове.

Примери за саморазкриване: Когато преминах през период на депресия, също ми беше трудно да правя дори най-простите неща.; Подобно на теб, никога не съм се чувствала така преди.; Когато бях дете, другите често се подиграваха с теглото ми. Знам какво е чувството.;

Саморазкриването е полезно при изграждането на връзка с някого, който се бори с подобни проблеми или житейски неволи. Внимание: прекомерната употреба на този метод не е полезна, защото фокусира вниманието върху вас, вместо върху другия човек. Може да се разглежда като устройство за привличане на внимание. Използвайте пестеливо за най-добър ефект.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , ,
на горе