10 признака на контрол и манипулация във връзката
Любов и партньорство

10 признака на контрол и манипулация във връзката

Чудили ли сте се как да разберете какви са признаците за контрол и манипулация във връзката ви? Винаги ли се чувствате емоционално изтощени? Партньорът ви непрекъснато ли ви унижава или се държи така, сякаш всичко винаги е по ваша вина?

Може да сте в контролираща или манипулативна връзка. Тези поведения започват незабележимо, така че не винаги е лесно да се каже кога нещата излизат извън контрол. Ето защо разговаряхме с няколко експерти по психология, за да разберем как да разпознаем манипулативна или контролираща връзка – плюс какво трябва да направите, ако видите признаците.

Признаци на контрол и манипулация във връзката:

Вашият партньор беше перфектен в началото, но сега се е променил.

манипулация във връзката
10 признака на контрол и манипулация във връзката

Хората, които контролират или манипулират, често започват връзка, изглеждаща като перфектния партньор. Това е любовно бомбардиране, форма на емоционално насилие, което има за цел да ви накара да разочаровате бдителността си, за да могат да ви повлияят или упражнят контрол върху вас.

Въпреки че любовното взривяване обикновено се случва в началото на една връзка, то може да идва и да си отива на цикли. Вашият партньор може да се обърне към любовно бомбардиране, ако усети, че сте наистина разстроен и потенциално ще го напуснете, например.

Манипулативните или контролиращи партньори също могат да включат любовното бомбардиране, ако се опитате да се наложите или да ги извикате за техните контролиращи или манипулативни тактики. Промяната на вашия партньор може да е признак за манипулация във връзката ви.

Вашият партньор лъже или се оправдава.

манипулация във връзката
10 признака на контрол и манипулация във връзката

За някой, който е манипулативен, нищо не е негова вина. Те никога не желаят да поемат отговорност или да признаят, че са направили нещо нередно – и те ще лъжат или изкривяват фактите, когато е необходимо, за да изглеждат като жертва.

Обикновено те се опитват да ви накарат да ги съжалявате, за да забравите всичко, което ви е притеснявало.

Ако вашият партньор контролира, тяхното желание за контрол може да се разпростре върху самите факти, което означава, че те ще повярват на версията на събитията, която ги представя в най-добра светлина, дори ако това не е това, което всъщност се е случило. Това означава, че започва да намирисва на манипулация във връзката. 

Вашият партньор ви крещи или се ядосва без никаква причина.

манипулация във връзката
10 признака на контрол и манипулация във връзката

Когато ситуацията стане трудна, нападките са добър начин манипулативният или контролиращ партньор да обърне нещата. Ако се ядосат, тогава всичко става за тях. Те вярват, че ще направите каквото можете, за да ги успокоите, особено ако това включва нещо, към което не чувствате силно.

Например, контролиращ партньор може да се изкриви от посоката, в която почиствате пода с прахосмукачка, или от начина, по който зареждате съдомиялната машина.

Тъй като не искате да предизвиквате сцена, вие се съгласявате с това, което искат. Това подготвя сцената, за да могат потенциално да ви контролират по други начини в бъдеще. Това е особено вероятно, ако вашият партньор знае, че се опитвате да избегнете конфликта. Това е един голям признак за манипулация във връзката.

Вашият партньор ви се подиграва, омаловажава или критикува.

манипулация във връзката
10 признака на контрол и манипулация във връзката снимка: pinterest

С контролиращ или манипулативен партньор може да се почувствате така, сякаш не можете да направите нищо както трябва. Те могат също така да ви унижат или да ви обидят пред други хора, за да ви накарат да се почувствате неудобно.

Например, вашият партньор може да повдигне инцидент, за когото знае, че е бил изключително неудобен за вас, докато двамата сте с приятели. Това използва уязвимостта на този момент срещу вас.

Вашият партньор също може да принизи или обиди дългогодишните ви убеждения, дори ако е знаел за тях от деня, в който се запознахте. Поставянето под въпрос на дългогодишни вярвания може да ви накара да се съмнявате в себе си или във вашето възприятие за света.

Понякога това идва от място на несигурност. Обикновено вашият партньор се опитва да се повдигне и да изглежда по-добър, защото ви е принизил. Това е признак за контрол и манипулация във връзката ви.

Вашият партньор поставя под въпрос паметта ви или отрича нещо да се е случило.

манипулация във връзката
10 признака на контрол и манипулация във връзката снимка: pinterest

Това е свързано с контрола и манипулация във връзката, тъй като вашият партньор се опитва да контролира разказа. Но също така е манипулативно – вашият партньор се опитва да ви накара да се усъмните в собствената си памет или собствените си сетива. Ако могат да постигнат това, те могат да се намесят като авторитет и да контролират самата ви перспектива за реалността. Това обикновено се нарича „газово осветление.“

Друга форма на газова светлина е, когато партньорът ви „ви кара да се чувствате така, сякаш чувствата ви са погрешни“. Например, можете да кажете, че нещо, което партньорът ви прави, ви кара да се тревожите и партньорът ви да отговори, че сте луди или че реагирате прекалено.

Противопоставянето на газовата светлина изисква чувство на увереност и чувство за самоувереност. Ако нямате вярата, че чувствата ви са валидни, тогава ще повярвате (на партньора си).

Вашият партньор ви изолира от вашите приятели и семейство.

манипулация във връзката
10 признака на контрол и манипулация във връзката снимка: pinterest

Някой, който контролира, обича да ви изолира от приятелите и семейството, така че техният разказ за събитията да доминира над всеки друг. Те не искат някой да ги извиква или да поставя под въпрос действията или мотивите им.

Друга причина, поради която контролиращи или манипулативни партньори могат да ви изолират, е, че имат несигурна привързаност към вас и ви ревнуват, когато сте с някой друг.

Например, те могат да си представят, че им изневерявате с някой от вашите приятели или че някой от членовете на вашето семейство ги мрази и се опитва да ви убеди да ги напуснете. Тази изолация означава едно- а именно манипулация във връзката.

Вашият партньор поставя любовта си в зависимост от вашите действия.

манипулация във връзката
10 признака на контрол и манипулация във връзката снимка: pinterest

Истинската любов е безусловна – не е нужно да правите нещо конкретно, да изглеждате по определен начин или да се държите по определен начин, за да я получите. Ако вашият партньор прави коментари за това как биха ви обичали повече, ако направите това или онова, това може да е знак, че се опитват да ви контролират или намирисва за манипулация във връзката

Например вашият партньор може да каже: „Знаеш, че те обичам, но бих те обичал много повече, ако просто отслабнеш малко и спреш да похапваш сладко през цялото време.“

Манипулативният или контролиращ партньор често ще се фокусира върху нещо, към което сте чувствителни. Например, ако сте чувствителни към теглото си, те може да използват тази тактика, за да ви накарат да се чувствате виновни, че ядете десерт или прекарвате вечерта на дивана пред телевизия.

Те също могат да направят обичта условна. Например, ако вашият партньор не харесва, когато носите грим, той може да каже: „Знаеш ли, щях да те целувам много повече, ако не беше с целия този гаден грим.“

Ако непрекъснато поставяте под въпрос връзката си… или се сравнявате с други връзки, това е още един знак, че връзката ви вероятно е нездравословна.

Имате неудобни сексуални взаимодействия с партньора си.

манипулация във връзката
10 признака на контрол и манипулация във връзката

Интимността трябва да е нещо радостно и приятно и за двама ви. Ако вашият партньор ви принуждава да правите неща, които не искате, или да сте интимни, когато не искате, това може да е знак, че се опитва да ви манипулира или контролира.

Може също така да се опитат да ви накарат да правите неща, които не ви е удобно да правите. Например, те могат да кажат: „Ако ме обичаше, щеше да направиш това“. Това е отличителен знак за манипулация във връзката.

Вашият партньор иска да решава какво да носите или какво да ядете.

манипулация във връзката
10 признака на контрол и манипулация във връзката снимка: pinterest

Партньор, който контролира, може да иска да поеме решения, които наистина трябва да бъдат ваши. Може да се опитат да ви накарат да повярвате, че ако наистина ги обичате, бихте искали да се обличате или държите по начин, който им харесва, а не по начин, който ги разстройва или ги кара да се чувстват неудобно.

Например партньорът ви може да ви обиди, че сте изяли твърде много десерт или да ви нарече с обидни думи, защото носите разголено облекло, за да излезете с приятелите си.

Има моменти, в които може да е уместно вашият партньор да ви каже какво да облечете, като например ако са „загрижени, че това не е подходящо за случая“. Но в отсъствието на тези легитимни времена, обикновено не е подходящо вашият партньор да се опитва да ви казва какво да облечете. Когато той решава какво да обличате и какво не тогава започвате да усещате, че става дума за манипулация във връзката.

Вашият партньор ви игнорира, когато е ядосан.

манипулация във връзката
10 признака на контрол и манипулация във връзката снимка: pinterest

Мълчаливото лечение е толкова емоционално манипулативно, колкото можете да получите. Вашият партньор по същество отнема всяка възможност, която може да имате, за да разсъждавате с него или да постигнете компромис по какъвто и да е проблемът. Те обикновено искат вие да дойдете при тях първи и да направите жертвата, за да ги успокоите, вместо да ви срещнат по средата.

Понякога хората използват мълчаливото лечение, защото искат да направят ситуацията изцяло за тях. Те знаят, че ако оттеглят вниманието си, другият ще им липсва и ще ги моли да се върнат. Когато това се случи, те ще почувстват, че имат надмощие.

Това също е свързано с идеята за условната любов. Партньор, който използва мълчаливото лечение, обуславя своето внимание и привързаност към това да постигнат своето. Това означава едно- манипулация във връзката.

Tagged , ,
на горе