Кестенът в кулинарията: неповторим вкус и прекрасен аромат

кестенът в кулинарията
Идеи за дома

Кестенът в кулинарията: неповторим вкус и прекрасен аромат

Кестенът в кулинарията предизвиква различни асоциации у хората. Някои си спомнят безгрижното детство, аромата на печени кестени, вкуса на варени кестени,  или просто забавните игри. Други ги свързват с романтичния Париж, защото именно там по улицата се носи неописуем аромат на печени кестени, а минувачите не пропускат, да се насладят на вкуса на този изтънчен деликатес.

Могат ли да се ядат всички разновидности на кестена, какъв вкус има, къде е неговата родина, какви са ползите от есенния плод и приложение на кестенът в кулинарията?

Кестенът в кулинарията: неповторим вкус и прекрасен аромат

Див кестен – съкровище от природата

Дюля – полезни свойства за жени, мъже, деца, по време на бременност и кърмене

Нека да разгледаме по-отблизо…

кестенът в кулинарията
Кестенът в кулинарията: благороден кестен – pexels.com

Благородният кестен се отличава от познатия конски кестен, който не може да се яде, с различна форма на листата и плодовете. Ядливите кестени имат лъскава тъмнокафява обвивка, която обгръща сърцевината на плода.

Кестенът в кулинарията има древна история. Още в древен Рим кестените са били сервирани като десерт, печени на огън, носени като храна за из път и сервирани като мезе с вино.

По време на походите си в Европа, Александър Велики засадил много кестенови горички, знаейки за ценните хранителни вещества на кестена. Известно е, че през 401-399г. пр.н.е. Гръцката армия, която се оттегля от Персия, е спасена от гладна смърт благодарение на кестените.

Кестенът в кулинарията в Китай и Япония се е използвал много преди появата на ориза. Китайският кестен се култивира повече от 6000 години. Оказва се, че кестените са един от малкото древни хранителни продукти, оцелели непроменени до наши дни. Те все още се пържат на огън, пекат се, варят се, нанизват се на шишове или се готвят в специален тиган. И точно, както преди няколко хиляди години, те остават популярни в много страни.

Кестенът в кулинарията се комбинира с аспержи и миди, приготвени в ризото със скариди, направени в мус с портокали и много други. В прохладните есенни вечери кестените са идеален акомпанимент към греяно вино, а в кафенетата десертите с кестени вървят идеално с Нормандски сайдер.

кестенът в кулинарията
Кестенът в кулинарията: печени кестени с червено вино – pexels.com

Кестенът в кулинарията: Полезни свойства

Основното свойство на кестена е неговата висока хранителна стойност. В 100 г кестени се съдържат 44 г въглехидрати, 11 г захари, 1,3 г мазнини, 1,6 г протеини, 40 мг витамин С, 0,94 мг желязо, 484 мг калий. Кестените са богати на захароза, глюкоза и фруктоза.

Това са единствените ядки, които съдържат витамин С, провитамин А и пълен комплекс от витамин В. Кестенът е богат на калций, поради което има благоприятен ефект върху костната система, грижи се за здравето на ноктите и зъбите.

Не забравяйте, че високото съдържание на протеини и нишесте осигурява висока калоричност на продукта – около 180 kcal на всеки 100 грама. Въпреки това, ако сравните цифрата с други ядки, тя не е твърде висока.

Кестенът в кулинарията: Вкусови качества

Кестенът е абсолютно невероятен продукт, чийто вкус е легендарен. Пържени приличат на плътно сварени или печени картофи, но имат отчетлив орехов вкус.

Много гастрономи и ценители на гурме ястия твърдят, че японските кестени са най-вкусни. Имат специален вкус, богат на нюанси и ненадминат аромат.

Ядките са особено сладки през есента. Кестенът е толкова сладък, че няма нужда да добавяте захар или друг вид подсладители.

кестенът в кулинарията
Кестенът в кулинарията: Печени кестени – pexels.com

Кестенът в кулинарията

Кестените, подобно на много ядковидни храни, се използват широко в кулинарията, поради неустоимия им вкус и аромат. Те могат да се консумират дори сурови, но трябва да бъдат добре обелени и изядени веднага, в противен случай ще загубят уникалния си вкус. Вътрешността под обвивката изисква минимална термична обработка. Достатъчно е да го изпечете на огън, във фурна или върху въглища, или просто да го запържите в тиган – продуктът е готов.

Единствената особеност е, че преди обработка е необходимо леко да се набоде с вилица или да се направи малък разрез с нож, за да не се разпръсне по време на топлинна обработка от горещата пара, която се нагнетява вътре. По принцип кестените могат да се варят, но по вкусови качества значително отстъпват на печените.

Кестените могат да се използват като лека закуска, като допълнение към бира, чаша вино. Крехката му сърцевина често се използва като съставка за салати, супи и основни ястия.

Японски кестени и пиле с ориз, пълнено с кестени, са известни по цял свят. Там, дори приготвят сосове и десерти от него.

Вкусовите качества на кестена се съчетават много добре със зеленчуци, месо, десерти и дори сладолед, което ви позволява да експериментирате в кулинарията и да създавате много нови ястия.

Бразилските орехи са суперхрана срещу рак

infomax-logo-50-15-HW Средиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни

Tagged , , , ,
на горе