Дюля – полезни свойства за жени, мъже, деца, по време на бременност и кърмене

дюля полезни свойства
Добра форма Идеи за дома Интересно

Дюля – полезни свойства за жени, мъже, деца, по време на бременност и кърмене

Плодът дюля притежава множество полезни свойства за човешкият организъм. Обикновената дюля е най-често срещаната. Това е много разпространено дърво с височина до 4 м, даващо едри плодове. Те са с ябълковидна или крушовидна форма, с тегло от 200 до 600 гр. в зависимост от сорта и мястото на отглеждане. Обикновено вкусът е сладък, леко стипчив, с тръпчиви нотки. Някои сортове дават гладки плодове, докато други са покрити с деликатен мъх.

Защо e добре да рекламирате в онлайн списание www.happywoman.bg

ЗДРАВЕЦ ЗА ЗДРАВЕ

Липа – какво не знаем?

Защо майчината кърма е много повече от храна за бебето?

Кърмене – естествен лек срещу следродилна депресия и още ползи за майката

ХРАНИ С ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ВИТАМИН С

Витамин В3 – витаминът, без който мазнините остават неизгорени

МЕД, ЛУК И КУРКУМА – ефективна комбинация за изчистване на белите дробове

Поради многобройните си лечебни свойства, растението намира широко приложение в народната медицина.

Дюля – полезни свойства и противопоказания

Кога се събират плодовете на дюлята?

Ранните сортове започват да узряват до началото на септември и могат да се консумират веднага. Късните сортове се берат през октомври.

Основното правило при бране на дюля е да остане на клоните възможно най-дълго. Когато плодовете започнат да падат от дървото, тогава е време за прибиране на реколтата. Но какво да направите, ако настъпят студове, а късната дюля все още седи здраво на клоните и има зелени петна? Определено трябва да приберете плодовете.

дюля полезни свойства

Оставете ги на тъмно, хладно място от 20 до 40 дни до пълното им узряване.

Хранителна стойност на обикновената дюля

Добре узрелите дюли съдържат органични киселини, фруктоза, нишесте, диетични фибри, пектин, етерично масло, танини, полифеноли. Семената включват тлъсто масло, слуз, гликозид амигдалин.

-протеини – 0,4 g;

-въглехидрати – 9,6–15,3 g;

-мазнини – 0,1 g;

-вода – 83,8 g.

Микроелементи в плодовете на дюлята:

-калий;

-магнезий;

-желязо;

-фосфор;

-калций;

-селен;

-мед;

-цинк;

-манган.

Също така плодовете са богати на витамини А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, Е, С, К, РР.

Дюля и полезните й свойства.

Плодовете на дюлята имат бактерицидно и противовъзпалително действие. При редовен прием с храната се намаляват възпалителните процеси в организма, убиват се патогенните бактерии и вируси. Ето защо, консумацията на златистият плод се препоръчва по време на епидемия от остри респираторни инфекции и грип.

Дюлята инхибира някои паразити, спира интоксикацията в случай на отравяне. В планинските райони отварата и сокът от пресни дюли отдавна се използват за лечение на заболявания на ушите, гърлото, носа и възпаления на очите.

Диетичните фибри абсорбират излишната вода, почистват стените на червата и засилват перисталтиката им. Жлъчният сок се нормализира, нивото на холестерола в кръвта намалява.

Пюрето от варени плодове се препоръчва при чернодробни заболявания, а също и като средство при анемия. Танините в пулпата помагат при лечението на стомашно-чревни разстройства, спират диарията.

Слузта на семенните камери, напротив, действа върху червата като леко слабително, което помага при запек. Обгръщащото свойство на слузта се използва широко при лечението на пародонтоза, колит, пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Лигавичната инфузия помага за защита на храносмилателния тракт от дразнещите ефекти на различни лекарства.

Дюля – полезни свойства за жени, мъже, деца, по време на бременност и кърмене

Отлично средство при кашлица и бронхит.

Има отхрачващо действие, поради което е отлично средство при бронхит и за лечение на кашлица.

Пресни или сварени дюли се използват за стабилизиране функцията на панкреаса, дихателната и храносмилателната системи.

Дюлята понижава кръвното налягане.

Важно свойство на дюлята е способността да понижава кръвното налягане. Прясната дюля действа като лек диуретик, който намалява тежестта върху бъбреците, сърцето и кръвоносните съдове и намалява отока.

Калият заедно с витамин С повишава защитните функции на организма, а в комбинация с калций и пектин предпазва клетките от проникване на токсини и радионуклиди. Голямото количество желязо в плодовете помага в борбата с анемията. При анемия се пие сироп от дюля.

Полифенолите, действащи като антиоксиданти, се борят със свободните радикали в организма и забавят стареенето му. Значително понижават риска от инсулт, сърдечни заболявания и рак.

Отварата от пулпа повишава апетита. Анални фисури и хемороиди се лекуват успешно с горещи компреси със сок от дюли. Пресният сок от дюли се използва за лечение на напукани зърна при майките кърмачки – често срещан проблем в първите дни от кърменето.

За жени: Полезни свойства на дюлята.

Голямото количество антиоксиданти в дюлята стимулират тялото да се справя по-лесно със стреса и укрепва имунната система, включително при ПМС. Тревожността и раздразнителността се понижават, общият тонус се повишава, тъй като плодът е богат на фосфор, калций и калий, които участват в укрепването на костната и мускулната тъкан, нервната, дихателната и сърдечно-съдовата система. Това позволява на клетките да функционират правилно, поддържайки красотата и здравето на организма.

Фибрите в състава на плода, не само нормализират храносмилането, но създават допълнително усещане за ситост, отвличайки вниманието от апетита. Така при жените, които редовно консумират дюля, теглото се понижава.

Редовната употреба на отвара от пулпата на дюля помага при обилно маточно кървене. По време на менопаузата този невероятен плод има много благоприятен ефект върху женският организъм, тъй като участва в регулирането на хемопоезата и нормализирането на работата на всички органи и системи.

На жените силно се препоръчва да включват дюля в диетата си.

Ползи от дюлята за мъжете.

Витамин А укрепва стените на кръвоносните съдове, нормализира сърдечната честота и улеснява кръвообращение.

Витамин РР е незаменим в протеиновия метаболизъм, регулира растежа на мускулната маса, забавя усвояването на глюкозата и предотвратява тромбозата. Това е особено важно при тежки физически натоварвания и спорт. Значителното количество желязо в състава на плода насърчава хемопоезата.

Витамин С участва в общият метаболитен процес, в разграждането на клетките на мастната тъкан, повишава устойчивостта на стрес, има положителен ефект върху потентността и либидото. В древността народните лечители препоръчвали дюлята на семейства, които имали проблеми със зачеването, не само на мъжете, но и на жените.

Отвара от семена от дюля има антисептичен ефект върху кожата, облекчава дразненето и възпалението. Затова от древни времена се използва като лосион за след бръснене.

Дюля по време на бременност.

По време на бременност дюлята се препоръчва на всички жени при липса на индивидуална непоносимост. И това не е изненадващо: плодовете на дюлята съдържат почти целия комплекс от витамини и микроелементи, които трябва да бъдат попълнени от бъдещата майка, за да може бебето й да се развива нормално. Магнезий, калций, калий, фосфор, желязо – тези и други микроелементи са необходими в повишени количества, защото именно от тях се формира организма на бебето.

Плодовите отвари и пюрета могат да бъдат истинско спасение в първия триместър от бременността, защото дюлята ефективно помага при ранна токсикоза.

дюля полезни свойства

Кърмене и консумиране на дюля от майката.

Въпреки всички предимства на дюлята, е препоръчително майката да не ги консумира през първите три месеца след раждането      , тъй като храносмилателната система на бебето все още не е „узряла“.

След това майка може да започне с една лъжица сварена пасирана дюля. Не забравяйте да наблюдавате реакцията на детето към новата храна, която сте въвели във вашето меню. Ако няма склонност към запек и нищо не се променя в ежедневното храносмилане, тогава можете да продължите редовно да въвеждате дюля в диетата ви, като постепенно увеличавате дозата.

Въпреки това, кърмещата майка не трябва да прекалява с консумацията на плодовете, защото това може да доведе до запек, както при бебето, така и при нея. Най-добре е по една дюля веднъж на около 10 дни.

Полезна за деца, защото се счита за слаб алерген.

Дюлята може да се въведе директната диета на дете, но не по-рано 12-месечна възраст и задължително във варена или задушена форма. Моля, преди да дадете дюля на дето ви, направете предварителна консултация с педиатър.

Всички витамини и минерали ще се запазят (с изключение на витамин С, който се унищожава при топлинна обработка). Дюлята се счита за ниско алергичен продукт, но е необходимо внимателно да се следи състоянието на детето в началото на допълващите храни. При първи признаци на алергия плодът трябва да се спре незабавно.

Трябва да се помни, че дюлята изисква щателно измиване, а понякога и почистване. Ако власинките от повърхността на плода попаднат в гърлото на детето, те могат да причинят зачервяване и суха кашлица.

Отслабване с дюля.

Дюлята съдържа малко глюкоза. Поради това, плодовете имат нисък гликемичен индекс: само 35 единици. Това я прави полезна храна за хора страдащи от висока кръвна захар, както и за тези, които се борят с излишните килограми.

Дюлята е отличен диетичен продукт. Порция печена дюля може да бъде заместител на основното хранене на обяд или вечеря. Можете да прекарате „дюлев“ разтоварващ ден. Между храненията е полезно да изпиете чаша отвара от сърцевината на плодовете, което подобрява метаболизма и насърчава бързото прочистване на червата.

Диетичните фибри абсорбират и извеждат излишната течност от тялото. В плодовете няма мазнини и холестерол.

Листата от дюля съдържат тартронова киселина, която е отговорна за преработката на въглехидрати, така че чаят от листа е много полезен за тези, които се борят с наднорменото тегло.

Противопоказания.

Освен всички лечебни свойства, дюлята има и някои противопоказания. Известно е, че семето и пулпата на дюлята имат стягащо и фиксиращо действие. При хора, които имат ентероколит или стомашна язва на стомаха, плодът може да предизвика спазми и запушване на червата, както и да раздразни лигавицата му.

Също така трябва да се въздържате от ядене на дюля в случай на плеврит или запек. Мъхът, който покрива повърхността на плода, е вреден за гласните струни и ларинкса, поради което започва кашлица и лигавицата на гърлото се дразни.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , ,
на горе