Като древногръцки богини: 6 тайни за красота
Здраве и красота

Като древногръцки богини: 6 тайни за красота

Какви тайни за красота са имали жените преди нас?

В Древна Гърция са издигали красотата в култ. Съвършеното тяло и пропорции са били обожествявани. Доказателство за това са статуята на Афродита и статуята на Венера Милоска. Според древните гърци моделът за красота е следният: главата е 1/7 от общия ръст, дланта – 1/10, а стъпалото – 1/6. Красотата се изразявала в: ръст 164 см, обиколка на гърдите 69 см и обиколка на бедрата 93 см.

И вие, като гърците може да използвате изцяло природни продукти, за вашата красота.

Гърците използвали много естествени продукти, за да поддържат здрав, свеж и привлекателен тен на кожата. Основните съставки били мед, зехтин и кисело мляко. Те използвали и пресни плодове, смесени с млякото, от което правели маски за лице. Маските имали овлажняващ и анти-ейджинг ефект.

Те създавали изумителни рецепти от различни и странни съставки. Някои от техните супер рецепти за красота може да ползвате и сега в домашни условия.

Самата дума „козметика“ произлиза от гръцка дума kosmetikos, което означавало осъзнатост за хармония, организиция и спокойствие. Думата се е появила през 17 век и заедно с нея, вероятно са се появили първите ритуали за красота.

Тайната маска за красота на София Лорен

Маслото е тайната на перфектната кожа

С тази домашна маска ще възродите косата си. Рецептата

Домашна козметика: Лесни и ефикасни маски за лице

Ето кои са 6 тайни за красота на древногръцките жени:

Маска от мед

Какво са правели древните гърци с меда? В Гърция има голямо многообразие от мед, но най-благотворно доказано действие има медът от мащерка. Медът действа като гъба и попива молекулите на водата от околната среда, следователно овлажнява. В допълнние към това, медът има и доказани качества на акселератор на производството на колаген, с което подобрява еластичността на кожата, нейната гладкост и кадифена структура.

Затова маските с мед правят кожата ви толкова сияйна, нежна, мека и гладка на допир.

Като древногръцки богини: 6 тайни за красота

Също така, медът от мащерка е изключително богат на витамини, аминокиселини, флавоноиди, така че той осигурява антиоксидантна защита и подхранва сухите участъци на кожата.

Една от най-прочутите гръцки маски е смесването на зехтин и мед.

Медът е един от най-важните естествени антибактериални съставки, а зехтинът е супер лечебен и заздравяващ.

Рецепта за вас: Преди баня, поставете ¼ чаша мед в бурканче, като добавите малко топло вода, за да го подготвите и разтворите. Смесете ¼ чаша зехтин екстра върджин с меда. Нанесете с четка за грим върху лицето. Нека сместа да постои 10 минути, след което я премахнете с кърпа.

Бадемово масло

За какво се ползва бадемовото масло? Бадемовото масло се е ползвало от древногръцките жени за красота и за подхранване на косата и кожата. Употребата на бадемово масло в Древна Гърция изразявало надежда и търпение. То е известно с това, че осигурява хидратация. То е добър източник на витамини Е и К. Помага срещу косопад и осигурява сила на косата в самите корени. Бадемовото масло е една от тайните за красота на жените в Елада.

Рецепта за вас: Преди баня, намажете косата си с бадемово масло и престойте така 20 минути, след което вземете душ.

Солен скраб

Как да ползваме сол като пилинг средство? Древногръцките жени са използвали средиземноморска сол, смесена със зехтин, за да ексфолират техните тела, дълго излагани на слънце.

Рецепта за вас: Смесете малко английска сол и зехтин и търкайте лактите и други части на тялото, докато сте в банята. Оставете сместа върху тялото, за да осигури допълнително пречистване и гладкост.

Кисело мляко (йогурт)

Кисело мляко за пилинг маски. Древните гърци са използвали млякото, което било често срещана храна за тях, за да почистят острялите клетки на кожата и да стегнат порите. Млякото било ежедневен ритуал за тях. То се прилагало и за облекчаване на кожата след излагане на слънце.

Млякото е една от тайните за красота, която ще добави към лицето ви много свежест. Маска с мляко е чудодейно средство за възстановяване на кожата.

Като древногръцки богини: 6 тайни за красота

Рецепта за вас: Добавате 1 супена лъжица зехтин на всеки 4 супени лъжици кисело мляко и го приложете на лицето за 10 минути. Кожата ви може да започне да щипе. Премахнете с топла кърпа.

Зехтин

За какво се ползва зехтинът? Древните гърци използвали маслиновите дръвчета и маслините във всичко, за да овлажняват кожата и косата си. Зехтинът е наричан „течно злато“ и в Гърция има почти митично значение. Жените на остров Крит го ползвали за лицето, косата и тялото си, като естествен източник на витамини, аминокиселини и антиоксиданти. Той подхранва кожата в дълбочина, като предотвратява загубата на вода, възвръща елсатичността и младежкия вид на кожата като моментално я хидратира, освежава и изглажда.

Рецепта за вас: Поставете малко количество зехтин в ръката си и леко масажирайте с него лицето си. Маслиновото олио е пълно с омега киселини и веднага подхранва и заздравява кожата.

Билкова вана

Какво представлява билковата вана? Като тайни за красота, древните гърци са използвали изсушени цветя и билки в техните вани. Те са помагали за пречистване на кожата, ума и мускулите.  Билките освен аромат, дават облекчение и освобождаване от токсините, пълен релакс и възстановяване на тялото.

Като древногръцки богини: 6 тайни за красота

 

Рецепта за вас: В къщи, вземете забравените в кутията неизползвани торбички с билков чай и ги пуснете във ваната си. Вземете си 20 минутна вана в тази билкова вода. Тя ще енергизира клетките на тялото ви. Ще ви дари с красота и спокойствие. Най-добрият избор за билкова вана е зеленият чай, защото е антиоксидант.

Допълнителни съвети за вашата кожа

Яжте здравословна и питателна храна. Средиземноморската диета осигурява добра основа за здравето на кожата ви.

Правете разходка след хранене. Това помага на храносмилането.

Включете плодове във вашата диета: круши, ябълки и смокини.

Включете към диетата и редовни упражнения.

Тези полезни тайни за красота на древногръцките жени, може да направите и сега в дома си.

Като древногръцки богини: 6 тайни за красота7 съвета за бързо пролетно почистване

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , , ,
на горе