Как 21-дневната диета на д-р Оз ще ви помогне да отслабнете. Всичко, което трябва да знаете (част 1)

Как 21-дневната диета на д-р Оз ще ви помогне да отслабнете. Всичко, което трябва да знаете (част 1)
Добра форма

Как 21-дневната диета на д-р Оз ще ви помогне да отслабнете. Всичко, което трябва да знаете (част 1)

 

В Happywoman вярваме, че няма универсален подход за здравословен начин на живот. Успешните режими за хранене трябва да бъдат индивидуализирани и да вземат предвид особеностите на конкретния човек. Преди да започнете нов диетичен план, консултирайте се с вашия лекар или диетолог, особено ако имате здравословни проблеми.

В началото на 2017 г. лекарят-знаменитост д-р Мехмет Оз представя 21-дневната си диета за отслабване. Този триседмичен хранителен план препоръчва да се ядат растителни протеини, зеленчуци без нишесте и здравословни мазнини, за да се стимулира загубата на тегло.

Къде е уловката?
Предвижда се диетата да бъде последвана от балансиран, нискокалоричн режим за дългосрочно поддържане на теглото. Подобно на повечето диети, първоначалното отслабване ще бъде за сметка на излишните течности, задържани в тялото и хората, които възобновят предишния си начин на хранене след 21-дневния план, бързо ще възвърнат загубеното тегло.

Какво казват експертите?
„Диетата на д-р Оз набляга на хранителни продукти на растителна основа. Диетата обаче е доста рестриктивна, като ограничава месото, млечните продукти и зърнените храни, както и елиминира всякаква захар или преработени храни. Макар да е добре в краткосрочен план, режимът е „ненужно е строг за хранене през целия живот.“, казва диетоложката Криси Карол.

Какво можете да ядете?
21-дневната диета препоръчва да премахнете напълно от менюто си захарта, изкуствените подсладители и преработените храни и да наблегнете на зеленчуците и протеините на растителна основа.

Какво трябва да знаете?
21-дневната диета предвижда три хранения и две закуски на ден (съставени от специфични храни), заедно с много вода и две дневни чаши зелен чай. Д-р Оз подчертава, че прескачането на закуските, за да намалите калориите, може да объркате нещата: „С леките закуски, включени в диетата, имате по-малка вероятност да се изкушите и да нарушите диетата.“

Ако обмисляте 21-дневната диета, имайте предвид, че медицинските експерти са установили, че приблизително половината от съветите, които д-р Оз споделя в своите телевизионни програми, не са подплатени със солидни научни изследвания

Какво да ядем?
Зеленчуци без нишесте
Протеини на растителна основа
Здравословни мазнини
Плодове, ядки и масло от ядки (в малки количества)

Пълнозърнести храни (в малки количества)
Улун чай (вид зелен чай)

Какво да не се яде
Преработени храни
Захар и изкуствени подсладители
Животински протеини и млечни продукти

Зеленчуци

21-дневната диета позволява неограничена консумация на зеленчуци без скорбяла за обяд, вечеря и закуски. Списъкът с 42 разрешени зеленчуци включва няколко кореноплодни зеленчуци (цвекло и ряпа), но не и картофи, сладки картофи или моркови и зелен фасул.

Протеини на растителна основа

Диетата предлага три порции от тези протеини на ден:
1 чаша боб или бобови растения
1/4 блок тофу
1 чаша темпе
2 супени лъжици тиква, коноп, чиа или ленено семе

Здравословни мазнини
Д-р Оз препоръчва да се яде половин авокадо всеки ден (той го предлага за закуска). Той също така казва, че общо 2 супени лъжици зехтин трябва да се ядат на обяд и / или вечеря.

Плодове и ядки

Тази диета ограничава плодовете до две порции на ден. Д-р Оз също предлага да добавите шепа ядки или 1 супена лъжица ядково масло към една от тези порции плодове като закуска.

Диетата позволява само една порция пълнозърнести храни на ден. Планът за хранене предлага парче безглутенов хляб на закуска.

Чай Улун

Диетата на д-р Оз изисква да замените сутрешното си кафе с чаша чай Улун и да изпиете втора чаша в средата на следобеда. Д-р Оз препоръчва хората на 21-дневната диета да пият по две чаши от този чай всеки ден, защото според него това ще засили метаболизма.

Забранени са всички преработени храни -които могат да бъдат от мюсли барове до консервиран сос за спагети.

Абсолютно забранени са и захарта и изкуствените подсладители

Що се отнася до животинските протеини и млечни продукти, те са разрешени, но не повече от два пъти седмично. Порция месо, птици, риба или яйца може да замести порцията протеини на растителна основа.

Примерен списък за пазаруване
Следващият списък за пазаруване включва предложения за започване на този хранителен план. Имайте предвид, че това не е окончателен списък за пазаруване и може да намерите други храни, които работят по-добре за вас.
Зеленчуци (аспержи, броколи, цвекло, карфиол, зеле, моркови, краставици, патладжан, гъби, чушки)
Постен протеин (тофу, темпе, сьомга, консервиран тон)
Бобови растения (леща, нахут, черен боб)
Плодове (авокадо, ягоди, боровинки, банани, грейпфрут)
Ядки и ядково масло (орехи, бадеми, кашу)
Пълнозърнести храни (киноа, кафяв ориз, овес)
Зехтин
Улун чай

Статията има продължение.

Tagged , , ,
на горе