Как 21-дневната диета на д-р Оз ще ви помогне да отслабнете. Всичко, което трябва да знаете (част 2)

Как 21-дневната диета на д-р Оз ще ви помогне да отслабнете. Всичко, което трябва да знаете (част 2)
Добра форма

Как 21-дневната диета на д-р Оз ще ви помогне да отслабнете. Всичко, което трябва да знаете (част 2)

Примерен план за хранене
21-дневната диета е предимно на растителна основа с някои доста строги правила и ограничения около това, което можете да ядете всеки ден. Но с малко планиране, има опции за здравословни, вкусни ястия, на които можете да се насладите, като тези, включени в примерния план за хранене по-долу.

Имайте предвид, че ако решите да следвате плана на д-р Оз, може да има и други ястия, които са по-подходящи за вашия вкус и предпочитания. Само не забравяйте да наблягате на растителни протеини и да сведете до минимум порциите плодове, пълнозърнести храни и животински протеини. Вие също трябва да консумирате две чаши чай улун, 2 супени лъжици зехтин и половин авокадо всеки ден.

Ден 1

Закуска: 1/2 авокадо и 1 филия безглутенов хляб; 1 чаша чай улун
Втора закуска: 1 ябълка с 1 супена лъжица бадемово масло
Обяд: 2 чаши средиземноморска накълцана салата с 1 супена лъжица зехтин
Следобедна закуска: 1/4 чаша хумус; 1 чаша чай улун
Вечеря: 4 Парче сьомга на фурна; 1/2 чаша задушени броколи (използвайте 1 супена лъжица зехтин общо за двете ястия)
Ден 2

Закуска: 1 чаша варени овесени ядки, смесени с 1/2 чаша плодове и ядки; 1 чаша чай улун
Втора закуска: 1 банан с 1 супена лъжица фъстъчено масло
Обяд: салата от риба тон с авокадо (използвайте 1 супена лъжица зехтин)
Следобедна закуска: Салата от кейл; 1 чаша чай улун
Вечеря: 1 порция веган темпе чили; задушен микс зеленчуци с 1 супена лъжица зехтин

Ден 3
Закуска: 1/2 авокадо на 1 филия безглутенов хляб; 1 чаша чай улун
Втора закуска: 1 чаша плодове с шепа орехи
Обяд: Салата от маруля с парче тофу
Следобедна закуска: 1/4 чаша нискомаслена извара; 1 чаша чай улун
Вечеря: салата от цвекло, чаша супа от леща (използвайте 1 супена лъжица зехтин общо за двете ястия)

Предимства и недостатъци

Диетата е достатъчно хранителна и може да ви помогне да отслабнете. Има обаче някои недостатъци. Вижте плюсовете и минусите, за да прецените дали 21-дневната диета на д-р Оз е подходяща за вас.

Мнението на професионалистите
Хранителни съставки: Тази диета набляга на растителни цели храни, богати на хранителни вещества, но те са нискокалорични и се фокусира върху ненаситените мазнини (моно- и поли-), които могат да предложат ползи за здравето на сърцето.
Засищаща е: С три хранения и две закуски на ден, хората на 21-дневната диета имат много възможности да подтиснат глада (въпреки че размерите на порциите са малки, няма ограничения за порциите зеленчуци без нишесте).
Без броене на калории: Не е необходимо да броите калории или въглехидрати с тази диета. Просто се придържайте към предложените храни и размери на порциите.
Без добавки: Тази диета не изисква никакви добавки или дори някакви специални съставки, с изключение на чай Улун.
Минуси
Ограничаваща е: Тази диета изключва всички преработени храни и добавената захар и рязко ограничава пълнозърнестите храни и животинските протеини, включително млечни продукти. Ако няма изрични медицински основания, изключването на цели хранителни групи не е препоръчително за по-дълъг период от време.
Отнема време: По време на 21-дневната диета не се допускат пакетирани храни и полуфабрикати, което означава, че ще трябва да отделите много време за планиране и приготвяне на ястията.
Краткосрочна е: 21-дневната диета е предвидено да продължи три седмици, което означава, че не е дългосрочно решение за продължителна загуба на тегло или управление на теглото.
Липса на гъвкавост: Няма много гъвкавост в тази диета, поради което може би е предназначена да продължи само 21 дни. Тези, които следват този план, трябва да се придържат към одобрения списък с храни и придружаващия брой порции и размери на порциите.

Ползи за здравето
21-дневната диета насърчава богатите на хранителни вещества, растителни цели храни с ниско съдържание на калории, които могат да подпомогнат здравословното отслабване. Диетата също така набляга на ненаситените мазнини (моно- и поли-), които могат да осигурят ползи за здравето на сърцето

Здравословни рискове
Няма известни рискове за здравето, свързани с 21-дневната диета на Dr. Oz, тъй като премахването на нездравословните преработени храни и рафинирани захари може да подпомогне цялостното здраве и да помогне за намаляване на риска от затлъстяване и хронични заболявания.

Строгото ограничаване на пълнозърнести храни, нишестени зеленчуци, животински протеини и млечни продукти обаче може да затрудни задоволяването на основните хранителни нужди, което може да повлияе на цялостното здраве. Витамините и минералите като калций и витамини от група В са важни за здравето на костите и клетките

Съветите за отслабване на д-р Оз могат да бъдат полезни, но е важно да запомните, че те не са персонализирани. 21-дневната диета и други подобни предложения може да работят за някои хора, но може да не са най-здравословното предложение за вас.

Ако съветите за отслабване, които виждате по телевизията, противоречат на персонализираните съвети, които сте получили от собствения си лекар, бъдете внимателни.

Ако целта ви е здравословна загуба на тегло, не забравяйте, че упражненията, сънят и други фактори на начина на живот също играят важна роля за цялостното ви здраве. Най-добрата диета винаги е тази, която е балансирана и отговаря на начина ви на живот.
1528

Tagged , ,
на горе