„Енергийни вампири“: кои са те и как да се предпазите от тях

„Енергийни вампири“: кои са те и как да се предпазите от тях
Психология

„Енергийни вампири“: кои са те и как да се предпазите от тях

 

 

Всички сме чували израза „енергиен вампир“. Общуването с такива хора е буквално пагубно, защото те изсмукват енергията ви.

Как можете да загубите енергия при общуване с други хора?

В даоската традиция има легенда за велики майстори, обучени в древната практика да „черпят“ енергия от всяко живо същество. Казват, че такива хора са в състояние да „изпият“ живота от млад здрав бик за няколко минути. Легендите разказват, че е почти невъзможно да се защитиш срещу такива майстори. Да, обикновено не е необходимо: хората с това умение, като правило, получават енергия от животни или естествени източници и я насочват да лекуват хора.

Можете да вярвате или да не вярвате. Но основното е, че такива хора са много, много малко и е почти невъзможно да ги срещнете на улицата или в кръга на приятелите си. По-разпространеният вид енергийни вампири са хората, които ни влияят негативно и отнемат част от силите ни, те са много по -малко опасни. И ако знаете как и защо го правят, е доста лесно да им устоите.

 

„ВАМПИРИЗЪМ“ ПОРАДИ НЕВРОЗИ

Когато човек загуби подкрепата на личността – вътрешното си ядро ​​- това, като правило, се свързва с едно или друго невротично състояние. За разнообразието от неврози е написана много специална литература. Например, човек може да е взискателен към себе си и да се мрази за слабости, с които не е в състояние да се справи. Може да е надценил очакванията си към другите и не може да се справи с изискванията на обществото за себе си.

Можем частично да приложим всяко едно от тези твърдения към себе си и със сигурност ще открием определени „невротични“ ехота вътре. Ако обаче тези разстройства са отслабили качествено, травмирали или напълно „разрушили“ вътрешната опора, човекът изпитва нужда от допълнителна енергия, за да поддържа емоционалната цялост.

 

Със снайперстка точност такива хора удрят най -болезнените места на събеседника. Те сами знаят как могат да загубят вътрешната си подкрепа, затова намират слабата точка на другия човек толкова точно и уверено. И правят така, че това го лишава от силата му.

В китайската култура се смята, че най -голямата загуба на енергия става именно чрез притеснения от тази загуба.

Интересното е, че тези „вампири“ дори не се хранят с получената енергия – това не им носи полза, не възстановява травмираната им личност. За кратко те „лекуват“ душевната си рана и им става по -лесно, но на заден план постоянно страдат от факта, че нараняват другите.

 

Те знаят за себе си тази особеност – необходимостта да доведат хората до емоции. Не им е лесно да се сприятеляват. Това е възможно само ако сложат оръжията си и тогава суперсилата им – да видят събеседника с един поглед – може да ги превърне в отлични мотиватори.

 

Как да се предпазите?

Когато се срещате с такъв човек, можете да изведете за себе си вътрешна формула на съпротива, например да кажете умствено или на глас: „Нямам нищо общо с това, няма нищо общо с мен“. Този начин за включване на осъзнаването за секунди „извежда“ човек от ситуацията, позволява ви да го погледнете отвън и да не се включвате емоционално.

 

ХОРА С НЕДОСТАТЪЧНА ЕНЕРГИЯ

Обикновено вампирите от този тип са физически изтощени: например, те се чувстват зле или са били сериозно болни дълго време, или може би са просто много възрастни хора. Общувайки с тях, ние чувстваме рязък спад в силите и сме склонни да мислим, че те са тези, които ни „ограбват“, „хранят се“ с нашите сили, здраве и младост. Но ако си спомните как всъщност отслабен човек яде, става очевидно: той яде много малко, дори няма сили да направи това. Следователно той не е в състояние да вземе много енергия от приятел или роднина.

Затова, знаейки, че трябва да общувате с отслабен човек, не губете енергията си за страха от загуба на енергия. В този случай, ако има такава възможност, е по -добре да споделите – емоции, състрадание, жизненост. И няма да загубите от такова даряване на енергия и човекът ще се почувства по -добре за известно време.

Това е особено вярно при среща с възрастните ни родители: те се нуждаят от сила, няма да могат да „отнемат“ много, но от ваша страна това ще бъде благородно и полезно дарение.

 

„ЕМОЦИОНАЛНИ ВАМПИРИ“

Такива хора безкрайно се оплакват, макар че не се нуждаят от конструктивна помощ, те просто имат жажда да излеят своята мъка. Ако тези хора не намерят ентусиазиран слушател, състоянието им се влошава бързо.

Как да се предпазите?

Ако е възможно, не придавайте значение на контакта с емоционален вампир. Ако няма начин да избегнете подобни жалки разговори, тогава трябва да се научите да слушате това, което се нарича „през ушите, а не през мозъка“ – тоест да не пропускате през себе си всички описани страдания.

И най-важното правило за самозащита: в китайската култура се смята, че най-голямата загуба на енергия се случва именно когато се тревожим за тази загуба. Ако намалите значението на този фактор в комуникацията, тогава той ще стане много по -екологичен и няма да губите енергия.

 

Tagged , , ,
на горе