Как се използват Ин и Ян храни в китайската медицина

Как се използват Ин и Ян храни в китайската медицина
Добра форма

Как се използват Ин и Ян храни в китайската медицина

Ин и Ян храни се използват в Китай за балансирано хранене.

Според традиционната китайска медицина всяка храна носи свои качества, с които не само засища глада, но поддържа баланс между топло и студено, между Ин и Ян.

Черно и бяло, женско и мъжко начало, светло и тъмно, нагоре и надолу се преплитат както в символа Ин-Ян.

Китайската медицина може да лекува със специален режим, който балансира топло и студено в организма.

Топлото и студенто в човешкия организъм се сменят заедно със сезоните в природата.

В зависимост от нивото на Ин и Ян в тялото, китайците предлагат почистващ или натрупващ режим в началото на всеки нов сезон. Чрез консумиране на опрeделени храни се балансират и изравняват топлото и студеното.

Така се балансира жизнената енергия Чи в целия организъм.

Храните, които приемате са вашата Ин енергия, а вашата активност е Ян енергия.

Следователно с продуктите, които приемате, може да балансирате цялата жизнена енергия Чи в тялото.

Например: ако усещате хиперактивност, усещате повече сила, горещина, значи имате излишък на Чи. Ако усещате повече студ, пасивност, неподвижност, ви липса енергия Чи.

Още в древен Китай, лечителите са открили, че храните имат способност да затоплят или изстудяват организма на човека (Ин и Ян храни). По този начин те лекували заболявания и предпазвали хората от сезонните болести.

10 лесни стъпки към здравословно хранене

5 вкусни и здравословни закуски

Чията е еликсир на младостта и здравето

Ето кои са ин и ян храни, които изстудяват или затоплят:

Ако усещате повече горещина, задъхване, изпотяване, безпокойство, главоболие, жажда, усещате киселинност в устата, учестен пулс, вие имате излишък от Ян и имате нужда от застудяващи храни. Трябва да балансирате Ин енергията.

Храни, които балансират Ин в организма

Плодове

Банан, ябълка, киви, лимон, портокал, помело, ягода, диня, грейпфрут

Зеленчуци

Зелена салата, гъби, спанак, краставица, домат, кестен, целина, пъпеш

Други

сирене, кисело мляко, водорали, сусамово олио, соев сос, чай мента, зелен чай, яйце

Как се използват Ин и Ян храни в китайската медицина
Източник: https://www.freepik.com/

Ако усещате студ в ръцете, краката, тялото, болка в стомаха, неприятно чувство при студени храни, липса на енергия, не се изпотявате, вие имате недостиг на Ян в организма си и имате нужда от затоплящи храни. Тези храни ще балансират нивото на Ян енергията.

Храни, които балансират Ян в организма

Плодове

Череши, кайсия, мандарина, праскова, нектарина, къпини, кокос

Зеленчуци

Пресен лук, тиквички, тиква, кромид лук

Други

Пилешко месо, масло, шунка, кафе, кориандър, скариди, миди, чесън, оцет, вино

агнешко месо, шамфъстък

Как се използват Ин и Ян храни в китайската медицина
Източник: https://www.freepik.com/

Според традиционната китайска медицина Ин и Ян храни, които се приемат всеки ден се отразяват на баланса на студеното и топлото в организма, което води до дискомфорт и понижаване на имунитета.

Използването на определни застудяващи или затоплящи храни, хармонията между двете енергии, баланса между Ин и Ян са изключително важни за човека. Този баланс се променя и губи при всяка смяна на сезоните. В зависимост от метеорологичното време навън се променя студеното и топлото в организма.

Например: през лятото, когато е много горещо, въздухът е сух, в тялото се натрупва много топлина, която трябва да изравните и балансирате с храни със застудяващ ефект: банан, ябълка, киви, диня. Използват се храни, които тонизират, имат почистващ ефект, успокояват и балансират Ин енергията. Обратно, през зимата трябва да се използват храни със затоплящ ефект: тиквички, тиква, кромид лук. Те ще натрупат и балансират Ян енергията.

Най-важното, когато спазвате този хранителен режим е да избирате само сезонни плодове и зеленчуци, защото те са най-подходящи за баланса на енергиите в човешкия организъм и така подпомагате организма.

Китайските лекари напълно се доверяват на природата и смятат, че тя може да излекува всички оплаквания.

В зависимост от сезона се определя дали вашият организъм има нужда от тонизиране или от подсилване. Препоръчва се използването на Ин и Ян храни за хармонизиране на енергиите, като се включват или изключват определни продукти.

8 съвета към жените, които нямат късмет в любовта

9 ползи от масажа, които може би не знает

infomax-logo-50-15-HWИздадоха кой печели „Ергенът“!!! Защо той изгони Теодора ?

Как се използват Ин и Ян храни в китайската медицинаКак да изградите барбекю като професионалист – най-добрите идеи за барбекю

Как се използват Ин и Ян храни в китайската медицинаОт зеленината до цветните акценти: 10 бюджетни решения за декор в апартамента

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе