Как да си простиш на себе си, че изневеряваш и криеш от своя партньор?

Как да си простиш на себе си, че изневеряваш и криеш от своя партньор?
Любов и партньорство

Как да си простиш на себе си, че изневеряваш и криеш от своя партньор?

Изневярата е болезнена за всички замесени – да, дори и за този, който изневерява! Не само е мъчително да знаеш, че нараняваш човека, когото обичаш, осъзнаването, че вероятно не си способен на истински ангажимент, може да бъде доста трудно за преглъщане.

Може би се чувстваш виновна, че съсипваш всичко хубаво, което ти се случва в момента с тази изневяра. Предаваш човека, който те обича и който държи на теб. Но самообвиненията няма да ти помогнат, мила. Случило се е. Не може да върнеш времето назад.

Ето как да се справиш с тези мъчителни мисли

 

Признай грешката си

Не обвинявай недостатъците на партньора си, че те подтикват да направиш нещо. Да, може да и той да има малка вина или просто да сте се разлюбили, но хей, ти си направила това. И няма връщане назад. Не обвинявай детството си, гените си, бившия си, който ти е изневерил или алкохола, с който прекали.

Тези неща не ти опряха пистолет в главата и не те принудиха да мамиш, нали?  Можеше да избягаш всеки момент и да не се поддаваш, но ти го направи. И да, изневери на своя партньор.

Може и да звучи грубо, но това е истината, скъпа и колкото по-рано я осъзнаеш, толкова по-добре за теб. Да признаеш, че си допуснала грешка като си изневерила е най-доброто начало.

Отдели малко време и помисли добре върху постъпката си

Отдалечи се от всички, за да може да останеш напълно сама с мислите си. Дай си това пространство просто да дишаш и да мислиш. Много е важно да си насаме с мислите си, за да може наистина да размишляваш и да измислиш план как да оправиш нещата.

Може да искаш да посетиш родителите си, така че партньорът ти да не стане подозрителен, но се увери, че няма да се разсейваш твърде много. По-добра идея би била да отидеш някъде, където наистина можете да бъдеш сама.

Нужна ти е пълна тишина. Спокойствие, което ще ти помогне добре да обмислиш как да постъпиш и по-важното как ще се държиш с партньора си, на който току що изневери. Може би не е лесно да се живее с подобно прегрешение, особено ако той е мил с теб и не заслужава подобно отношение.

Всъщност никой не заслужава да преживее изневерява. Каквото и да се случва между вас, това в никакъв случай не е начина, по който да решите проблемите. Изневярата не решава проблеми – тя ги създава.

Разбери истинските причини, поради които си изневерила

След като вече си на място, където може да останеш насаме с мислите си, е време да си зададеш някои трудни въпроси, за да разбереш защо си изневерила. Ако си във връзка без любов и тази връзка е мъртва от години, тогава причината ти е много очевидна. Някои неща, които може да си зададеш са:

– Защо останах толкова дълго с него?

– Защо вече не го обичам?

– Време ли е най-накрая да се разделим завинаги?

Въпреки това, ако връзката ти е наред, или винаги си била лоялен партньор досега, или НЕ си  наистина влюбена в другия човек, тогава може да е доста трудно да разбереш точната причина.

Може да ти помогне, ако си зададеш следните въпроси:

– Бях ли недоволна от връзката си?

– Изневерих ли, така че има добра причина да се разделим?

– Наистина ли съм влюбен в другия мъж?

– Все още ли съм влюбена в партньора си, дори и да не сме перфектни?

– Преживявам ли житейска криза?

Сподели на някого на когото имаш доверие

Вината е едно от най-трудните неща, които човек може да изпита сам. Вината не е само гадно емоционално състояние, тя идва с набор от еднакво агонизиращи чувства – срам, гняв, съжаление и неувереност. Трябва да споделиш чувството на вина с някого или може да се сринеш психически.

Избери някой, който намираш за разумен и разбиращ. Опитай се да не правиш грешката да се доверяваш на някой, който осъжда, само защото искаш да бъдеш „наказана“ и да ти дава лекции за грешките си. Достатъчно строга си към себе си и определено нямаш нужда от това.

Тук терапевтите са много полезни. Те няма да споделят проблемите ти с никого и знаят кой е най-правилният съвет, от който се нуждаеш. Ще се излекуваш много по-добре и вероятно много по-бързо.

Приеми себе си или се промени

Ако по време на саморефлексията си осъзнаеш, че наистина не можеш да бъдеш в моногамна връзка или че наистина не си готова за дългосрочна ангажирана връзка, тогава спри да се насилваш да се промениш. Това си ти и това, което искаш (поне засега), така че трябва да уважаваш това. Въпреки това трябва да уважаваш и партньора си.

Кажи му за това и му  предложи отворена връзка или раздяла. Ще се нараните само един друг, ако продължите по този начин. Друг пример е, ако осъзнаеш, че не можеш да бъдеш вече с някой, в когото не си влюбена, тогава приеми този факт за себе си.

Разбира се, трябва да се чувстваш зле, че не си се разделила с него, преди да се влюбиш в някой друг, но очевидно не ти е било лесно. Сега, когато знаеш това за себе си, е време за промяна.

Ако решиш да се промениш – независимо дали да спасиш връзката си или само за себе си – тогава бъди отдадена на това напълно. И помни, че никой не е съвършен.

Напомни си, че си просто човек

Много хора използват „аз съм само човек“ като извинение, когато правят нещо ужасно, но хей, това е чистата истина! И изневярата не те превръща в сериен убиец, нали?

Ние сме хора със собствен набор от тенденции и недостатъци и въпреки това се очаква да не допускаме никакви грешки. Но това не ни определя като хора. Защото е човешко да се сгреши. Важно е да си вземеш поука и да не повтаряш една и съща грешка. Защото първият път е грешка, но вторият е избор.

Tagged , , , , , , ,
на горе